Henri Cartier-Bresson Ratkaisevia hetkiä -koululaisaineisto

Työkaluja kuvien tulkintaan kuudesluokkalaisille

Ateneumin taidemuseon, Helsingin Sanomien ja Helsingin opetusviraston yleisötyöhanke Ratkaisevia hetkiä – Henri Cartier-Bresson, ohjaa kuudesluokkalaisia tutkimaan ja tulkitsemaan kuvia ja niiden merkitystä pintaa syvemmin ranskalaisen valokuvauksen mestarin teosten avulla. Ateneumin luoman tieto- ja tehtäväpaketin avulla oppilaat tutustuvat valokuvien maailmaan niin ennakkotehtävien avulla koulussa kuin Henri Cartier-Bressonin (1908–2004) näyttelyssä Ateneumissa.

Ateneumin taidemuseossa 23. lokakuuta auennut valokuvaajan Henri Cartier-Bressonin näyttely sisältää lähes 300 valokuvaa taiteilijan pitkän uran ajalta. Hän oli silminnäkijänä todistamassa ja taltioimassa toisen maailmansodan keskitysleirien vankien vapauttamista, Mao Tse Tungin marssia Pekingiin ja Mahatma Gandhin elämää vain muutama tunti ennen tämän salamurhaa. Henri Cartier-Bressonille valokuvaus oli keino kertoa tarinoita elämästä, vangita filmille merkityksellisiä, yllätyksellisiä ja ratkaisevia hetkiä.

Yhtenä Ateneumin ja Helsingin Sanomien yritysyhteistyömuotona luotu aineisto opastuksineen tutustuttaa perusopetuksen kuudesluokkalaiset mestarillisen valokuvaajan töihin. Tehtäväpaketissa on työkaluja valokuvien tutkimiseen ja tulkintaan ennen vierailua, sen aikana ja sen jälkeen. Kieliversiot ovat suomi, ruotsi ja englanti. Ateneum on kaikkien taidemuseo. Yleisötyö on meille ykkösjuttu ja haluamme nähdä tulevien sukupolvien kasvavan kanssamme. Kouluyhteistyöllä on tässä ratkaiseva rooli”, kertoo Ateneumin museojohtaja Susanna Pettersson.

Tehtäväpakettiin on haastateltu myös Helsingin Sanomien lehtikuvaajaa Sami Keroa valokuvaajan työstä Suomessa ja ulkomailla. ”Sosiaalinen media ja koko verkko on täynnä paitsi uutiskuvia, myös kuvia joita on käsitelty tai joiden todenperäisyyttä on vaikea todistaa. Haluamme tukea koulujen mediakasvatusta tarjoamalla koululaisille keinoja tulkita uutiskuvien välittämää viestiä ja auttaa heitä ymmärtämään mikä on totta. Medianlukutaito on monimutkaistuvassa ympäristössä yhä tärkeämpää”, Helsingin Sanomien päätoimittaja Päivi Anttikoski sanoo.

Tehtävien lisäksi hanke tarjoaa näyttelyn ensimmäisten viikkojen ajan helsinkiläisille perusopetuksen 6. luokille mahdollisuuden päästä näyttelyyn ja Ateneumin oppaan pitämälle näyttelyjohdannolle veloituksetta. Luokille tarjotaan myös tukea museoretken matkakustannuksiin. Juuri matkakustannukset ovat usein syynä museokäyntien vähäiseen lukumäärään siitäkin huolimatta, että alle 18-vuotaiden sisäänpääsy Ateneumiin on maksutonta. ”Yhteistyö taide- ja kulttuurilaitosten kanssa on koululle tärkeä mahdollisuus. Uudessa perusopetuksen opetussuunnitelmassa korostuu tulevaisuuden taitojen kuten monilukutaidon oppiminen ja ympäröivän maailman erilaisten laaja-alaisten ilmiöiden tutkiminen elämyksellisesti. Tässä on erinomainen esimerkki tällaisesta yhteistyöstä,” Helsingin opetusviraston perusopetuslinjan johtaja Outi Salo toteaa.

Twitter: @AteneumMuseum
Facebook: AteneumArtMuseum
Instagram: ateneummuseum