Kenen ja millaista suomalaisuutta taide näyttää? Mikä oli kiistelyjä herättävää nykytaidetta 100 vuotta sitten? Miten monella tavalla kansainvälisyys näyttäytyy suomalaisessa taiteessa?
Ateneumin uusi kokoelmanäyttely kertoo Suomen taiteen tarinaa. Opastettu kierros Ateneumin asiantuntijaoppaiden kanssa avaa teemoja ja teoksia antoisammin ja vuorovaikutuksellisessa hengessä.
Taideteokset linkitetään opastuksilla paitsi historialliseen kontekstiinsa, myös tähän päivään sekä avataan tarinoita niiden taustoilla.
Kouluille on nyt suunniteltu kuusi teemallista opastusta, jotka ovat kaikenlaisten ryhmien tilattavissa.
Opastukset huomioivat perusopetuksen uuden opetussuunnitelman tavoitteet.
Opastusten teemat ovat seuraavat:
- Suomen taiteen tarina (ns. perusopastus)
- Ennen oli näin – vai oliko?
- Ihmisen kuva
- Tarinat ja myytit: Kalevala, kansanperinne ja historiamaalaus
- Taiteilija ympäristöissään: luonto ja kaupunki
- Lapsen elämää
Jokainen museo-opastus on yksilöllinen ja myös ryhmäläisiä jollain tavoin osallistava – toivottavasti myös innostava ja hauska! Opastusten keskeiset sisällöt on avattu opastusten nettisivuilla. Sieltä löytyy myös kierrosten teemoihin liittyviä teoskuvia sekä aineisto, josta löytyy keskustelunaiheita ja tehtäviä, joita kannattaa käydä läpi ennen ja jälkeen museokäynnin. Etukäteen valmistautumalla ja käynnin jälkeen työskentelemällä museokäynnistä ja opastuksesta saa irti paljon enemmän.
Opastuskonsepti pohjaa osaltaan Ateneumin vuosikymmenten kokemuksiin kouluyhteistyöstä. Teemaopastusten työryhmän asiantuntijoina ovat toimineet Ateneumin yleisötyötiimin lisäksi opettajat Hannele Parviala ja Kati Solastie sekä Ateneumin oppaat Karoliina Arola, Heidi Mikkola, Eija Olsson ja Oscar Ortiz-Nieminen.
Opastuskonseptia esitellään Opettajien illassa keskiviikkona 30.3.2016 klo 17–20. Ei ennakkoilmoittautumista. Vapaa pääsy opettajakortilla.
Opastusten hinta on kouluille 70 euroa.
Lisätiedot ja varaukset: www.ateneum.fi/kouluille