Ateneum avaa uuden kokoelmanäyttelynsä, Suomen taiteen tarinan, museon toisessa kerroksessa 18. maaliskuuta 2016. Näyttelyssä maan rakastetuimmat klassikot esitetään uudessa valossa. Pysyvänä osana näyttelyä nähdään japanilaisen Dai Nippon Printing Co Ltd (DNP) -yhtiön digitaalisella esitystekniikalla toteutettu multimediaesitys Helene Schjerfbeckin paperipohjaisista teoksista. Vuorovaikutteinen esitys on suunniteltu ja kehitetty DNP Museum Labissa yhteistyössä Ateneumin taidemuseon/Kansallisgallerian kanssa.
Kotona-niminen sovellus avaa näkymiä taidemaalari Helene Schjerfbeckin elämänvaiheisiin ja työskentelyyn. Nämä Ateneumin kokoelmiin kuuluvat akvarellit, piirustukset ja grafiikan työt ovat herkkiä valolle, ja ne voivat siksi olla vain harvoin esillä näyttelyissä.
Kosketusnäytön avulla toimiva ainutlaatuinen esitys on ollut esillä Japania kiertäneessä Helene Schjerfbeckin retrospektiivisessä näyttelyssä, jonka ovat kuratoineet yhteistyössä Ateneumin taidemuseo ja Tokyo University of the Arts. Näyttely on tavoittanut tähän mennessä jo yli 78 000 kävijää.
”Toivomme, että interaktiivinen sovelluksemme monipuolistaa yleisön kokemusta Schjerfbeckin elämästä ja taiteesta. Näyttelyn järjestäneiden japanilaisten museoiden mukaan multimediaesitys on tarjonnut toimivan ratkaisun paperipohjaisten teosten esittelyyn, joka edistää taiteilijan ja hänen työnsä arvostusta. Olemme syvästi kiitollisia yhteistyöstämme Ateneumin taidemuseon kanssa, joka on antanut meille mahdollisuuden kehittää sovellusta, jota kokeiltiin ensimmäistä kertaa yhteistyössä Louvren taidemuseon kanssa. Tämä on johtanut mielenkiintoisiin uusiin kehitysideoihin DNP Museum Labissa”, kertoo DNP:n toimitusjohtaja Motoharu Kitajima.
Suomen taiteen tarinan avaamisen myötä Kotona-esitys on pysyvästi esillä myös Ateneumissa. Sovelluksen avulla taiteilijan elämänvaiheita voi seurata nuoruudesta vanhuuteen: tutustua esimerkiksi Schjerfbeckin lapsuuden ajan luonnoskirjaan, työskentelyyn Hyvinkään kodissa tai ajatuksiin mallien merkityksestä. Sovelluksen tekstit on tuotettu suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja japaniksi.
”Yhteistyö DNP Museum Labin kanssa on Ateneumille äärimmäisen tärkeä avaus. Tulemme jatkamaan yhteistyötä myös muiden kehityshankkeiden parissa. DNP Museum Labilla on kaikki edellytykset toteuttaa kanssamme täysin uudenlaisia avauksia. Yhteisenä tavoitteenamme on lisätä kokoelmiemme digitaalista saavutettavuutta”, kertoo museonjohtaja Susanna Pettersson.