Henri Cartier-Bresson – The Man, the Image & the World

Ateneumin taidemuseossa avautuu 23.10.2015 laaja Henri Cartier-Bressonin (1908–2004) retrospektiivinen näyttely. Esillä on noin kolmesataa valokuvaa sekä arkistomateriaalia, jotka kertovat Cartier-Bressonin taidoista valokuvaajana ja hänen taiteellisesta lahjakkuudestaan, mutta myös inhimillisyyden syvästä kunnioittamisesta, johon hänen elämäntyönsä perustui.

Henri Cartier-Bresson oli viime vuosisadan merkittävimpiä valokuvaajia. Hän matkusti 1930-luvun alusta lähtien ympäri maapalloa ja ikuisti kamerallaan maailmanhistorian merkkitapahtumia. Hänet tunnetaan laajalti ratkaisevan hetken käsitteestään. Cartier-Bressonille valokuvat olivat tapa kertoa tarinoita todellisuudesta. Hän kuvasi keskitysleireiltä vapautuvia vankeja toisen maailmansodan jälkeen, Mahatma Gandhin vain tunteja ennen tämän salamurhaa ja Kiinaa Mao Zedongin joukkojen marssiessa Pekingiin.
Cartier-Bressonin kuvissa on aina läsnä inhimillisyys. Niissä korostuu se, miten arvokas jokainen ihmiselämä on. Ensi silmäyksellä kuvasta välittyy sen pääasiallinen aihe, mutta kun sitä katsoo toisen kerran, näkeekin paljon enemmän. Cartier-Bressonin kuvien sommittelu on ilmiömäistä, mutta hän jätti aina tilaa myös sattumalle: ”En koskaan laskelmoi. Näen sommitelman ja odotan jotain tapahtuvaksi. Mitään sääntöjä ei ole. Arvoitusta ei pitäisi yrittää selittää liikaa.”

Näyttelyssä on esillä Cartier-Bressonin klassikoiksi muodostuneita valokuvia sekä valikoima varhaisia vintage vedoksia. Näyttely on jaettu maantieteellisiin osiin hänen matkojensa mukaan: Amerikka, Bali ja Indonesia, Kiina ja Japani, Eurooppa, Intia, Meksiko sekä Neuvostoliitto. Maisema- ja muotokuville on myös omat osastonsa. Esillä on lisäksi runsaasti henkilöhistoriallista ja valokuvaajan elämäntyötä esittelevää aineistoa.

Näyttelyn on kuratoinut alun perin Robert Delpire läheisessä yhteistyössä Henri Cartier-Bressonin kanssa. Nyt se järjestetään yhteistyössä Magnum Photos -kuvatoimiston ja pariisilaisen Fondation HCB:n kanssa. ”Ateneumin näyttely on tuore ja vaikuttava”, sanoo kansainvälisistä näyttelyistä vastaava Andrea Holzherr Magnum Photos -kuvatoimistosta.
”Ateneumin taidemuseolle Cartier-Bressonin suurnäyttelyn järjestäminen on ilon aihe”, sanoo museonjohtaja Susanna Pettersson. ”Valokuvaajana Henri Cartier-Bresson oli vuosisatansa suunnannäyttäjä, jonka elämäntyö vaikuttaa edelleen.”

Ateneumin näyttelyn suunnittelusta vastaavassa työryhmässä ovat mukana valokuvataiteen asiantuntija Riitta Raatikainen, näyttelysuunnittelija Osmo Leppälä ja intendentti Sointu Fritze.