Helene Schjerfbeckin Omakuva 1912 on Ateneumin vuoden suurhankinta

Kansallisgalleriaan kuuluva Ateneumin taidemuseo on hankkinut kokoelmaansa taidemaalari Helene Schjerfbeckin Omakuvan vuodelta 1912. Schjerfbeck maalasi voimakkaan omakuvansa samana vuonna, jolloin hän täytti 50 vuotta. Teos hankittiin Ateneumiin Suomen Kulttuurirahastoon kuuluvan Yrjö ja Nanny Kauniston rahaston varoilla. Teos on nyt esillä maaliskuussa avautuneessa Suomen taiteen tarina -näyttelyssä.

Ateneumin taidemuseolla on maailman kattavin Helene Schjerfbeckin (1862-1946) teosten kokoelma. Varhaisimmat teokset ovat Schjerfbeckin nuoruuden vuosilta. Viimeisimmät puolestaan edustavat vanhenevan taiteilijan pelkäämätöntä otetta maalaamiseen. Lisäksi museossa on laaja kokoelma Schjerfbeckin luonnoskirjoja, joiden perusteella voidaan jäljittää teosten syntyvaiheita.

”Omakuva vuodelta 1912 haastaa pohtimaan suuria, olemassaoloon ja minuuteen liittyviä kysymyksiä. Ilmaisu on vahvaa ja värinkäyttö on Schjerfbeckin mittakaavassa miltei rohkeaa. Maalaus myös vahvistaa kokoelmassa entuudestaan olevaa omakuvien sarjaa erinomaisella tavalla”, sanoo museonjohtaja Susanna Pettersson.

Petterssonin mukaan on tärkeää, että Ateneumin kokoelmaa voidaan täydentää kansallisesti merkittävillä huipputeoksilla. Viime vuonna tällaisia hankintoja olivat muun muassa Hugo Simbergin Iltaa kohti (1913) ja Robert Wilhelm Ekmanin Pentti Lyytinen lukee runojaan savolaisessa pirtissä (1848).

Kokoelman kartuttamisen kannalta on olennaista, että museolla on käytössään vuotuisen hankintamäärärahan lisäksi myös muita välineitä.

”Kokoelman kannalta merkittävät teokset tulevat usein vastaan nopealla aikataululla ja museolla täytyy olla mahdollisuus reagoida. Kauniston rahasto on loistava esimerkki siitä, mitä lahjoitusvarojen korkotuotoilla voidaan saada aikaiseksi”, Pettersson sanoo.

Omakuva (1912) täydentää niin ikään Kauniston Schjerfbeck-kokoelmaa, johon kuuluu kaikkiaan 35 teosta. Helsinkiläinen lääkäripariskunta Yrjö ja Nanny Kaunisto keräsi yhteisen elämänsä aikana poikkeuksellisen merkittävän taidekokoelman. Keväällä 2004 kokoelman kaikki 78 teosta liitettiin Ateneumin taidemuseon kokoelmaan Nanny Kauniston osoittamana lahjoituksena. Kauniston lahjoituskokoelmaan kuuluvista Helene Schjerfbeckin teoksista voidaan erikseen mainita esimerkiksi maalaukset Sirkustyttö (1916), Laulajatar, musta (1916-17), Kalifornialainen I (1919), Vihreät omenat ja samppanjalasi (1934) sekä Omakuva, en face I (1945).