Helene Schjerfbeck -kirjat. Kuva: Kansallisgalleria
Helene Schjerfbeck -kirjat. Kuva: Kansallisgalleria

Helene Schjerfbeck aloittaa uuden Ateneumin taiteilijat -kirjasarjan

Ateneumin taidemuseo aloittaa uuden Ateneumin taiteilijat -kirjasarjan, joka esittelee museon kokoelmataiteilijoita. Ensimmäinen kirja kertoo taidemaalari Helene Schjerfbeckistä (1862-1946). Teoksen on kirjoittanut ruotsalainen taidehistorioitsija Lena Holger, joka on tutkinut Schjerfbeckiä 1970-luvulta alkaen. Upeasti kuvitettu julkaisu kertoo uutta tietoa Schjerfbeckin taiteesta ja henkilökohtaisesta elämästä.

Helene Schjerfbeckistä on vuosikymmenten saatossa kasvanut kansallinen ja kansainvälinen ilmiö. Kansallisgalleriaan kuuluvassa Ateneumin taidemuseossa on maailman laajin Helene Schjerfbeckin teosten kokoelma. Siihen kuuluu taiteilijan paitsi ikonisen aseman saavuttaneita maalauksia, myös hauraita luonnoksia ja piirustuksia, jotka kertovat taiteilijan käsialan kehittymisestä. Lisäksi kokoelmaan kuuluu suuri määrä muuta aineistoa, joka muodostaa olennaisen lähteen kansainväliselle Schjerfbeck-tutkimukselle. Yhteensä kokoelmissa on yli 200 teosta.

Helene Schjerfbeck loi kokonaan oman ilmaisukielen karsimalla maalauksistaan kaiken ylimääräisen. Hänestä kehittyi asetelmien, maisemien ja ihmiskuvauksen mestari, joka sai maalaamalla esiin jopa omenan sielun. Schjerfbeck tunnetaan erityisesti vahvoista omakuvistaan, joita hän teki nuoresta opiskelijasta aina ankaraan vanhuuteen saakka.

Lena Holger tuo uutta tietoa taiteilijaa koskevaan tutkimukseen

Uudessa julkaisussa taidehistorioitsija Lena Holger kuljettaa lukijansa läpi Schjerfbeckin taiteen ja elämän. Holger tuo myös kokonaan uutta tietoa taiteilijaa koskevaan tutkimukseen. Hän vastaa esimerkiksi tutkijoita askarruttaneeseen kysymykseen siitä, kuka Schjerfbeckin nuoruudenajan kihlattu mitä todennäköisimmin oli.

”Helene Schjerfbeck on tällä hetkellä kansainvälisesti kaikkein kysytyin taiteilijamme. On tärkeää, että saamme aloittaa Ateneumin kokoelmataiteilijoista kertovan kirjasarjan Schjerfbeckillä. Lena Holger oli innostava valinta kirjoittajaksi. Hän tehnyt Schjerfbeck-tutkimusta 1970-luvulta alkaen ja käynyt perusteellisesti läpi kaiken kuviteltavissa olevan”, museonjohtaja Susanna Pettersson sanoo.

Ateneumin taidemuseon julkaisema kirja on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kirjan hinta Ateneumin museokaupassa on 29 euroa ja 18. syyskuuta asti kirja on saatavilla 25 euron tarjoushintaan. Kirja tulee myyntiin myös Turun taidemuseon kauppaan 16. syyskuuta avautuvan Helene Schjerfbeck -näyttelyn yhteyteen.

Ateneumin taiteilijat -kirjasarjan seuraava kirja ilmestyy vuoden 2017 aikana.