Ateneumin vuoden 2017 valtakunnallinen ohjelmisto juhlistaa Suomen satavuotista itsenäisyyttä

Ateneumin taidemuseon vuoden 2017 ohjelmisto juhlistaa Suomen satavuotista itsenäisyyttä ja luo katseen Suomen taiteen eri vaiheisiin. Taidemaalari Amedeo Modiglianin näyttelyn päätyttyä 5. helmikuuta 2017 ohjelmisto keskittyy suomalaiseen taiteeseen. Helmikuussa avautuvien näyttelyiden nimiä ovat graafikko Tuulikki Pietilä sekä taidekeräilijä Tuomo Seppo, jonka Ateneumille lahjoittamaa kokoelmaa esitellään näyttelyssä Valo muuttaa kaiken.

Toukokuussa avautuva Alvar Aalto -näyttely tuo esille uusia puolia Suomen tunnetuimman arkkitehdin ja muotoilijan tuotannosta. Lokakuusta alkaen syvennytään tutkimaan Von Wrightin veljesten taide-, kulttuuri- ja tiedehistoriallista merkitystä. Lisäksi kaksi eri hanketta vievät Ateneumin kokoelmien taidetta taidemuseoihin ympäri maan Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.

Näyttelyt Ateneumin taidemuseossa

Amedeo Modigliani 28.10.2016–5.2.2017
Italialainen Amedeo Modigliani (1884–1920) tunnetaan erityisesti sensuellista naiskuvauksestaan, joka on vaikuttanut niin kuvataide- kuin muotimaailmaan. Vain 35-vuotiaana kuuluisuutensa kynnyksellä kuollut taiteilija on nykyään yksi modernin taiteen kiinnostavimmista taiteilijoista. Taiteilijan boheemiin lähipiiriin Pariisissa kuuluivat mm. Pablo Picasso ja Anna Ahmatova. Retrospektiivinen näyttely on laajin Pohjoismaissa esillä ollut Modigliani-näyttely.

Valo muuttaa kaiken – Tuomo Sepon kokoelma 28.2.–16.4.2017
Kajaanilainen ranskan ja englannin kielen lehtori Tuomo Seppo (s. 1937) on omistanut koko elämänsä suomalaisen taiteen keräilylle. Hän on päättänyt lahjoittaa kokoelmansa liki 2 000 teosta Ateneumille. Kokoelman selkärangan muodostavat Ina Colliander, Reino Hietanen, Pentti Kaskipuro, Tapani Raittila, Nina Terno ja Ellen Thesleff. Sepon herkkä ja henkilökohtainen kokoelma avaa ainutlaatuisen näkökulman suomalaisen 1900-luvun taiteen historiaan.

Tuulikki Pietilä 28.2.–9.4.2017
Tuulikki Pietilä (1917–2009) on toisen maailmansodan jälkeisen ajan keskeisiä suomalaisia graafikkoja. Näyttely esittelee läpileikkauksen kokeilunhaluisen ja teknisesti monipuolisen taiteilijan laajasta tuotannosta taiteilijan 100-vuotissyntymäpäivän kunniaksi. Ateneumin testamenttilahjoituksena saatuun Pietilä-kokoelmaan kuuluvat lähes kaikki taiteilijan teokset.

Alvar Aalto – taide ja moderni muoto 12.5.–24.9.2017
Jo useassa maassa esillä ollut retrospektiivinen näyttely tuo esille uusia puolia Suomen kansainvälisesti tunnetuimman arkkitehdin ja muotoilijan tuotannosta. Näyttely on tuotettu Vitra Design Museumin ja Alvar Aalto -museon yhteistyönä. Ateneumissa näyttelyä laajennetaan esittämällä Aallon läheisimpien taiteilijaystävien, kuten Jean Arpin, Alexander Calderin, Fernand Légerin ja László Moholy-Nagyn teoksia.

Veljekset von Wright 27.10.2017–25.2.2018
Suomen suuriruhtinaskunnan aikana eläneet Magnus, Wilhelm ja Ferdinand von Wrightin taiteilijaveljekset tunnetaan monipuolisina maisemien, asetelmien, luontoaiheiden ja tieteellisten kuvitusten tekijöinä. Uusia näkökulmia esiin nostavassa näyttelyssä syvennytään tutkimaan veljesten taide-, kulttuuri- ja tiedehistoriallista merkitystä. Nykytaiteen puheenvuoron näyttelyyn tuovat Sanna Kannisto ja Jussi Heikkilä.

Lisäksi nähtävillä: Suomen taiteen tarina
Uusittu kokoelmanäyttely esittää maan rakastetuimmat klassikot uudessa valossa. Se nostaa esiin uusia teoksia ja rinnastuksia, luoden samalla yhteyden niin Suomen kuin maailman historiaan. Arkistosalista löytyvät kirjeet, luonnoskirjat, postikortit ja valokuvat muuttavat taiteilijoiden arjen eläväksi. Tiheä salonkiripustus vie ajatukset talon historiaan sadan vuoden taakse. Nyt mukana myös 1950-70-lukujen moderni taide!

Kiertävät näyttelyt Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi

Klassikot kiertueella 2017
Ateneumin rakastetuimpiin kuuluvat klassikot – Helene Schjerfbeckin Toipilas (1888) ja Eero Järnefeltin Raatajat rahanalaiset / Kaski (1893) – lähtevät Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi kiertueelle kymmeneen suomalaiseen taidemuseoon. Helmikuusta 2017 alkaen Toipilas nähdään Maarianhaminassa, Tampereella, Kokkolassa, Kemissä ja Inarissa sekä Kaski Turussa, Hämeenlinnassa, Lappeenrannassa, Joensuussa ja Jyväskylässä, mainitussa järjestyksessä. Teokset ovat nähtävillä museoissa noin kuukauden ajan.

Suomen taiteen tarina – Ateneumin kiertävä kokoelma
Suomi 100 -juhlavuoden hankkeisiin kuuluu myös kiertävä versio Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelystä, joka nähdään Rovaniemen, Kuopion ja Oulun taidemuseossa. Näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Wäinö Aaltonen, Fanny Churberg, Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Essi Renvall, Tyko Sallinen ja Ellen Thesleff. Erikseen koottava näyttely noudattelee Ateneumissa esillä olevan Suomen taiteen tarinan teemoja. Näyttely avautuu Rovaniemen taidemuseossa 6. tammikuuta, Oulun taidemuseossa 13. toukokuuta ja Kuopion taidemuseossa 6. lokakuuta.

Tapahtumat ja yleisötyö

Tapahtumat – esimerkiksi taidepajat, luennot, opastukset ja klubit – ovat erottamaton osa Ateneumin ohjelmaa. Näyttelyitä täydentävät aiheeseen syventyvät seminaarit ja teemapäivät. Yleisötyössä tehdään tiivistä yhteistyötä muun muassa koulujen kanssa. Verkkoon tuotetaan taidetta avaavia ja omiin tulkintoihin innostavia aineistoja sekä koulujen että muiden ryhmien käyttöön. Lisäksi vuonna 2017 tuotetaan uusi toiminnallinen Ateneumin Taidesalkku, jonka suuria kuvia museon kokoelman teoksista voi hyödyntää erilaisten ryhmien kanssa.

Aukioloajat Ti, pe klo 10–18 | Ke, to klo 10–20 | La, su klo 10–17 | Ma suljettu

Sisäänpääsymaksut
27.10.2016 asti:
Normaali pääsymaksu 13 € | Alennettu pääsymaksu 11 € | Alle 18-vuotiaat maksutta | S-Etukortilla 12 €
28.10.2016 alkaen: Normaali pääsymaksu 15 € | Alennettu pääsymaksu 13 € | Alle 18-vuotiaat maksutta | S-Etukortilla 14 €