Vuoropuhelua: Elina Brotherus ja Hannele Rantala

Näyttely pohjautuu valokuvataiteilijoiden Elina Brotherus (s. 1972) ja Hannele Rantala (s. 1952) pitkään ystävyyteen ja sen aikana käytyihin keskusteluihin taiteesta. Teosten lähtökohtana ovat olleet taiteilijoiden toisilleen antamat yhteiset tehtävät ja viestit, joita molemmat ovat tulkinneet omalla tavallaan. Tehtäviä on annettu Fluxuksen ja runouden hengessä.

  • 11.2.–27.3.2022
3. kerros
Liput: museolipulla
Elina Brotherus & Hannele Rantala: Taiteenystäviä galleriassa (2020). Yksityiskokoelma.

Lähtökohtana yhteiset tehtävät ja viestit

Kokonaisuus jatkaa taiteilijoiden välistä dialogia, jota esiteltiin vuonna 2009 Valokuvagalleria Hippolyten näyttelyssä. Näyttelyssä nähdään noin 170 uutta näyttelyvedosta, joiden lisäksi mukana on installaatioita. Näyttelyn ovat kuratoineet yhteistyössä taiteilijoiden kanssa museonjohtaja Marja Sakari ja intendentti Sointu Fritze.

Brotheruksen ja Rantalan teosten myötä esiin nousee joukko unohduksiin jääneitä naisvalokuvaajia. Brotherus ja Rantala ovat valinneet Valokuvataiteen museon ja Svenska litteratursällskapet i Finlandin (SLS) arkistoista kuvia, jotka ovat innoittaneet heitä vuoropuheluun edesmenneiden kollegojen kanssa. Näitä valokuvaajia ovat 1900-luvun alussa työskennelleet Emmi Fock, Nancy Pietinen, Hilja Raviniemi, Petra Tiirikkala ja erityisesti pohjoisen runouden moderni nainen Edith Södergran.  

Näyttely on luonteva pari Moderni nainen -näyttelylle. Teokset sisältävät runsaasti viittauksia taidehistoriaan ja kirjallisuuteen, mutta ne kytkeytyvät voimakkaasti myös taiteilijoiden henkilökohtaisiin ja yhteisiin kokemuksiin. Taiteilijoiden teoksissa nainen toimii sekä kuvan tekijänä että katseen kohteena.

Opastukset omalle ryhmälle

Palvelumyynti ryhmille:
puh. 0294 500 500 (ma–pe klo 10–14), sähköposti: myynti [a] kansallisgalleria.fi

Opastettu kierros: Moderni nainen ja Vuoropuhelua

Millaiset ovat olleet naisen mahdollisuudet luoda uraa taiteilijana Suomessa? Entä naiseus ja taiteilijuus tänään – miten ne sopivat yhteen? Tervetuloa syventymään näihin kysymyksiin näyttelyiden yhteisellä opastetulla kierroksella.

Moderni nainen tarkastelee suomalaisten naistaiteilijoiden roolia ja asemaa 1900-luvun modernismin vuosikymmeninä. Vuoropuhelua pohjautuu valokuvataiteilijoiden Elina Brotherus (s. 1972) ja Hannele Rantala (s. 1952) pitkään ystävyyteen ja sen aikana käytyihin keskusteluihin taiteesta. Molempien näyttelyiden teemat nivoutuvat keskusteluun sukupuolten välisestä tasa-arvosta ja naisen mahdollisuuksista valintoihin.

Rajoitukset voivat vaikuttaa saatavuuteen sekä ryhmäkokoihin.

Opastuskielet: suomi, ruotsi, englanti ja venäjä
Hinta: 95 € + sisäänpääsymaksut
Ryhmäkoko: 1-20 hlö
Kesto: noin 1 h

Samaan aikaan esillä myös

Näyttelyn teoksia

Tehtävä: Valitse Valokuvataiteen museon kokoelmista unohdettujen naiskuvaajien töitä ja tee niihin rinnakkaisteos. 
– Elina & Hannele


Tehtävä: Valitse Valokuvataiteen museon kokoelmista unohdettujen naiskuvaajien töitä ja tee niihin rinnakkaisteos. 
– Elina & Hannele


Tehtävä: 
Rakas ystävä, 
etsi veden ääri 
ja kuuntele sen ääntä.  

– Hannele


Tehtävä: Valitse Valokuvataiteen museon kokoelmista unohdettujen naiskuvaajien töitä ja tee niihin rinnakkaisteos.
– Elina & Hannele


Tehtävä: Valitse Valokuvataiteen museon kokoelmista unohdettujen naiskuvaajien töitä ja tee niihin rinnakkaisteos.
– Elina & Hannele