Vuoropuhelua – Elina Brotherus ja Hannele Rantala

Näyttely pohjautuu valokuvataiteilijoiden Elina Brotherus (s. 1972) ja Hannele Rantala (s. 1952) pitkään ystävyyteen ja sen aikana käytyihin keskusteluihin taiteesta. Teosten lähtökohtana ovat olleet taiteilijoiden toisilleen antamat yhteiset tehtävät ja viestit, joita molemmat ovat tulkinneet omalla tavallaan. Tehtäviä on annettu Fluxuksen ja runouden hengessä.

  • 10.2.–27.3.2022
3. kerros
Liput: museolipulla
Nainen seisoo metsässä, päällä keltainen kesämekko, lampunvarjostin peittää pään. Polkkatukkainen nainen istuu puutuolilla, katsoo kameraan ohuen verhon takaa.
Elina Brotherus: Taiteilija lamppuna (2019). Yksityiskokoelma. | Hannele Rantala: Nainen ohuen kankaan takana (2021). Yksityiskokoelma.

Lähtökohtana yhteiset tehtävät ja viestit

Kokonaisuus jatkaa taiteilijoiden välistä dialogia, jota esiteltiin vuonna 2009 Valokuvagalleria Hippolyten näyttelyssä. Näyttelyssä nähdään noin 90 teosta. Mukana on valokuvien lisäksi myös videoteoksia sekä installaatioita. Näyttelyn ovat kuratoineet yhteistyössä taiteilijoiden kanssa museonjohtaja Marja Sakari ja intendentti Sointu Fritze.

Brotheruksen ja Rantalan teosten myötä esiin nousee joukko unohduksiin jääneitä naisvalokuvaajia. Brotherus ja Rantala ovat valinneet Valokuvataiteen museon ja Svenska litteratursällskapet i Finlandin (SLS) arkistoista kuvia, jotka ovat innoittaneet heitä vuoropuheluun edesmenneiden kollegojen kanssa. Näitä valokuvaajia ovat 1900-luvun alussa työskennelleet Emmi Fock, Kuvasiskot (Eila Marjala ja Margit Ekman), Nancy Pietinen, Hilja Raviniemi, Petra Tiirikkala ja erityisesti pohjoisen runouden moderni nainen Edith Södergran.  

Näyttely on luonteva pari Moderni nainen -näyttelylle. Teokset sisältävät runsaasti viittauksia taidehistoriaan ja kirjallisuuteen, mutta ne kytkeytyvät voimakkaasti myös taiteilijoiden henkilökohtaisiin ja yhteisiin kokemuksiin. Taiteilijoiden teoksissa nainen toimii sekä kuvan tekijänä että katseen kohteena.

Yhteistyössä: Suomen valokuvataiteen museo

Näyttelytekstit

Voit lukea näyttelyn seinätekstit ja teosesittelyt rauhassa omalla laitteellasi. Tekstit ovat myös kuunneltavissa ruudunlukulaitteella.

Lue tekstit

Osallistu opastukselle

Sisältöä ei löytynyt.

Opastukset omalle ryhmälle

Kansallisgallerian palvelumyynti
myynti@kansallisgalleria.fi
puh. 0294 500 500 (ma–pe klo 10–14)

Samaan aikaan esillä myös

Näyttelyn teoksia

Tehtävä: Valitse unohdettujen naiskuvaajien töitä ja tee niihin rinnakkaisteos. 
– Elina & Hannele


Tehtävä: Valitse unohdettujen naiskuvaajien töitä ja tee niihin rinnakkaisteos. 
– Elina & Hannele


Tehtävä: 
Rakas ystävä, 
etsi veden ääri 
ja kuuntele sen ääntä.  

– Hannele


Tehtävä: Valitse unohdettujen naiskuvaajien töitä ja tee niihin rinnakkaisteos. 
– Elina & Hannele


Tehtävä: Valitse unohdettujen naiskuvaajien töitä ja tee niihin rinnakkaisteos. 
– Elina & Hannele