Veljekset von Wright

Ferdinand von Wright: Metsämaisema Haminalahdelta, 1880. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

24.3.–2.9.2018
Kuopion taidemuseo

5.10.2018–3.2.2019
Tikanojan taidekoti, Vaasa

23.2.–19.5.2019
Tampereen taidemuseo

Veljekset von Wright -näyttely esittelee Magnus, Wilhelm ja Ferdinand von Wrightin taiteilijaveljekset monipuolisina muotokuvien, maisemien, lintumaalausten sekä tieteellisten kuvitusten tekijöinä. Näyttelyssä nähdään noin 80 teosta Ateneumin kokoelmista sekä suomalaisista julkisista ja yksityisistä kokoelmista.

Ateneumin taidemuseossa talvella 2017-2018 esillä ollut näyttely Veljekset von Wright sisälsi uutta tutkimustietoa ja se tavoitti yli 200 000 kävijää. Uusia näkökulmia esiin nostava näyttely syventyi tutkimaan veljesten taide-, kulttuuri- ja tiedehistoriallista merkitystä. Suositun näyttelyn pohjalta koottu näyttely oli esillä myös Kuopion taidemuseossa, Tikanojan taidekodissa Vaasassa ja Tampereen taidemuseossa. Näyttelyn pääkuraattori on amanuenssi Anne-Maria Pennonen.

Von Wrightin veljekset kasvoivat Haminalahden kartanossa Kuopiossa. Veljesten kiinnostus luontoon lähti isän, majuri Henrik Magnus von Wrightin, metsästysharrastuksesta. Taitavina metsästäjinä veljekset ryhtyivät dokumentoimaan metsästämiään lintuja. Pitkäaikaisen lintujen tarkkailun ja kuvaamisen ansiosta veljeksille kertyi luonnon laaja-alainen tuntemus. Heidän teoksilleen on ominaista yksityiskohtainen tieteellinen tarkkuus. Samalla taiteesta välittyy erityinen rakkaus luontoa kohtaan. Teokset heijastavat aikakautensa, 1800-luvun, kauneusarvoja.

Vanhin veljeksistä, erityisesti maisemamaalauksistaan tunnettu Magnus (1805–1868), oli aikansa helsinkiläinen kulttuurivaikuttaja. Hän toimi muun muassa Helsingin yliopiston piirustussalin opettajana sekä Suomen Taideyhdistyksen asiantuntijana. Wilhelm (1810–1887) vaikutti erityisesti Tukholmassa ja Orustin saarella Ruotsin länsirannikolla. Hän toimi Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian tieteellisenä kuvittajana. Veljeksistä tunnetuin on Ferdinand (1822–1906), joka oli ensimmäisiä taiteen tekemisellä itsensä elättäneitä suomalaisia kuvataiteilijoita. Veljeksistä pisimmän uran tehnyt Ferdinand oli myöhemmin nuorten taiteilijoiden kunnioittama vanha mestari.

Ateneumin näyttelyn yhteydessä ilmestyi Ateneumin tuottama julkaisu Veljekset von Wright. Taide, tiede ja elämä, joka toi monipuolisesti esiin uutta tutkimusta veljeksistä. Julkaisun toimittivat amanuenssi Anne-Maria Pennonen ja erikoistutkija Erkki Anttonen ja se ilmestyi suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Tutustu näyttelyyn Tampereen taidemuseon sivuilla 

Tiedotteet

Kilpailukutsu: Erasmus-ohjelma 35 vuotta -erikoisrahan suunnittelukilpailu

Valtiovarainministeriön asettama juhlarahalautakunta järjestää suunnittelukilpailun kahden euron erikoisrahan taiteellisen suunnittelun toteutuksesta osana Euroopan komission järjestämää erikoisrahan suunnittelukilpailua. Erikoisrahan aiheena on Erasmus-ohjelma (nykyisin Erasmus+). Erikoisrahalla juhlistetaan Erasmus-ohjelman 35-vuotisjuhlavuotta vuonna 2022. Kilpailuaika päättyy 6. marraskuuta 2020. Erasmus+ on Euroopan unionin koulutuksen, nuorisoalan sekä urheilun ohjelma. Ohjelma…

Lue lisää