Veikko Vionoja – Tekijämies

Veikko Vionoja – Tekijämies -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Ateneumin taidemuseon ensimmäisessä kerroksessa on kesäkaudella näyttely Veikko Vionojan taiteesta. Näyttely juhlistaa Vionojan (1909–2001) viime syksyistä satavuotispäivää. Siinä on mukana yli 70 maalausta Vionojan uralta kuuden eri vuosikymmenen ajalta, 1930-luvulta 1980-luvulle. Näyttelyn pääpaino on suomalaisen luonnon ja sen valon kuvaamisessa. Vionojalle taide oli kuitenkin myös muistojen ja elämysten kuvaamista, sielunmaisemien ilmaisemista.

Vionoja syntyi Ullavassa Keski-Pohjanmaalla. Seudulla korostettiin työn merkitystä ja ihmisen pienuutta herännäiskristillisessä hengessä. Vionoja teki taidetta jo nuorukaisena, mutta taidekouluun Ateneumiin hän meni vasta 1936. Talvisodassa hän oli sairaankantajana Raatteen tien taisteluissa. Sodan jälkeen Vionoja alkoi menestyä taiteilijana, perhe asui Helsingissä pitkään yhdessä kuvanveistäjä Oskari Jauhiaisen perheen kanssa. Vionoja sai työhuoneen Helsingin Lallukasta 1956. Siinä vaiheessa hän ryhtyi käyttämään niin sanottua lasuurimaalausta, mistä tuli sittemmin hänen tavaramerkkinsä. Lasuurimaalauksessa on monia ohuita värikerroksia päällekkäin, ja maalaus reagoi valoon voimakkaasti. Voidaan sanoa pohjalaisittain, että Vionojasta tuli tekijämies, ammattinsa erityinen taitaja.

Vaikka Vionoja asui Helsingissä, hän vietti kesät Pohjanmaalla ja otti aiheensa sieltä. Monesti hän teki luonnoksia maalauksiinsa vaimon kotiseudulla Ylistarossa. Maalaukset syntyivät muistikuvien pohjalta myöhemmin Lallukassa. Vuosien varrella hän saattoi tehdä montakin mukaelmaa samasta aiheesta. Peltomaisemat, pihapiirit ja sisätilat sekä ikkunananäkymät ovat hänen tunnetuinta aineistoaan. Niihin keskitytään tässäkin näyttelyssä. Mukana on monia teoksia, joita ei ole nähty julkisesti pitkään aikaan. Monet tulevat yksityiskodeista.

Vionojan malauksissa on paljon yhteisiä piirteitä perinteisen valokuvataiteen kanssa. Levolliset sommitelmat ja harmoninen värimaailma tuovat katsojalle tunnun ajattomuudesta. Kiireettömyys, tasapaino, kauneus ja hiljaisuus pysäyttävät. Yksi hieman muista poikkeava kokonaisuus näyttelyssä on tosin pohjalaisen ihmisen suhde maahansa, maahenkeen, ajatukseen, jossa maa on elämän antaja jota pitää kunnioittaa, vaikka elämä väliin tuntuukin raskaalta.

Vionojan taide on sekoitus vanhaa ja ajatonta. Sen voima ei ole pelkässä nostalgiassa, koska se pistää pohtimaan, kuinka paljon olemme muuttuneet suomalaisina ja kuinka paljon itse kukin meistä tarvitsee vionojamaista pysähtymistä, ennen kuin jatkamme stressaavilta tuntuville epämukavuusalueille.

Näyttelyn kuraattori on Ateneumin amanuenssi Timo Huusko.

Näyttelyyn liittyy Maahengen, Ateneumin ja K. H. Renlundin museon yhteistyönä syntynyt kirja Veikko Vionoja. Tekijämies. Kirjasta on myös ruotsinkielinen laitos.

Vuonna 1990 perustettu Vionoja-säätiö ylläpitää Ullavassa Vionojan suvun kesäpaikkana toimineen Korpelan talon pihapiirissä Taide Vionoja -nimistä näyttelytilaa. Lisätiedot www.vionoja.fi.

Museonjohtajan blogi

Susanna Pettersson: Museologinen tutkimus haastaa ja kirittää

Kesä on loistavaa aikaa lukemiselle ja uusien asioiden omaksumiselle. Omassa kirjapinossani on muun muassa ruotsalaisia dekkareita, japanilaista kulttuuria ja oman alani tutkimuskirjallisuutta. Näistä yksi käsittelee museologian historiaa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta Pohjoismaissa. Nordisk Museologi, The First 25 Years. The Journal of Nordic Museology 1993–2018 juhlii…

Lue lisää
Instagramissa

Tilaa Ateneumin blogit

Lisää alla olevaan laatikkoon sähköpostiosoitteesi ja saat Ateneumin kuukausittaisen Kuukauden vieraan ja Museonjohtajan blogin suoraan sähköpostiisi.

Aukioloajat

ti, pe 10–18
ke, to 10–20
la, su 10–17
ma suljettu

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

POIKKEAVAT AUKIOLOAJAT

Pääsymaksut

Normaali pääsymaksu 15 €
Alennettu pääsymaksu 13 €
Alle 18-vuotiaat maksutta
S-Etukortilla 14 €
Yhteislippu Ateneumiin ja Kiasmaan 24/20 €

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

Alennukset ja maksutavat
Yhteystiedot

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki ainfo@ateneum.fi 0294 500 401

Saavutettavuus

Liikkumisesteetön sisäänkäynti museoon Ateneuminkujalta.

Lue lisää saavutettavuudesta
Opasvaraukset

(ma-pe 9-15) 0294 500 500

Opastustiedustelu
Museokauppa

Ateneumin museokauppa sijaitsee sisäpihalla ja palvelee museon aukioloaikoina.
Kaupan puhelinnumero 0294 500 434.

Kansallisgallerian verkkokauppa
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro tarjoaa klassista suomalaista bistroruokaa modernilla twistillä. Lounasta on tarjolla tiistaista perjantaihin klo 11-14. Lisäksi tarjolla on kahvilatuotteita.

Lisää Ateneum Bistrosta