Värimusiikkia säröillä

Tarja Ervasti: Värimusiikkia säröillä. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen.

Tarja Ervastin valoteos kommentoi František Kupkan näyttelyä luomalla värin, valon ja äänen soivia maisemia. Katsoja voi valita teoksen sävellyksiin haluamiaan värejä, jolloin teos syntyy aina uudenlaisena.

Tarja Ervasti, taiteilija
Willie Budsko, säveltäjä
Jokke Heikkilä, käyttöliittymän suunnittelija

Teoksessa valo, väri, nykymusiikki ja katsoja ovat vuorovaikutuksessa. Jokaiseen seitsemästä musiikkikappaleesta on ohjelmoitu seitsemän värivariaatiota, yksi taiteilijan oman musiikkitulkinnan pohjalta ja kuusi muista väriympyrän värien ja valkoisen lähtökohdista. Kokonaisuus on meditatiivinen tila, joka herkistää katsojia havaitsemaan värin ja musiikin suhteita.

Installaatiossa on viittauksia värimusiikkiteosten valourkuihin ja maisemallisuuteen. Värimusiikki on synestesia-ilmiöön pohjautuvaa taidetta. Yleisimpiä synestesian muotoja ovat äänen ja värin synestesia, missä ääniärsykkeet tuottavat reaktion myös näköaistin välityksellä sekä kirjainten ja numeroiden yhteys väreihin.

Ajatus aistien vastaavuuksista tunnetaan jo antiikista. Pythagoras kirjoitti universumin pyhästä geometrisesta järjestyksestä, joka heijastuu luonnonilmiöissä. Synestesia kiehtoi etenkin 1900-luvun alun symbolistisia taiteilijoita. He kehittivät valourkuja, joilla soitettiin säveliin sidottuja värillisiä valoheijasteita. Säveltäjät kuten Messiaen, Stravinsky ja Scriabin kirjoittivat äänen ja värin harmoniaan perustuvia sävellyksiä omien synestesiakokemustensa pohjalta.

Tarja Ervasti on valotaiteilija ja esittävän taiteen valosuunnittelija. Ervasti toimii laaja-alaisesti tila- ja ympäristötaiteiden piirissä pääasiallisena materiaalinaan valo, sen liike, heijastukset ja ympäristösuhde.

Willie Budsko on helsinkiläinen säveltäjä, muusikko ja tuottaja. Budsko tekee äänisuunnittelua ja musiikkia lyhytelokuviin ja taidetapahtumiin sekä julkaisee musiikkiaan mm. aliaksilla Reni Ryder ja Portamento Boy.

Jokke Heikkilä on porvoolainen äänisuunnittelija ja lehtori. Heikkilä työskentelee erilaisissa tietoteknisissä ohjelmointiprojekteissa sekä teknologiaa ja esittävää taidetta yhdistävissä ääni- ja kuvatoteutuksissa.

Teoksen toteutumista ovat tukeneet Audico Systems Oy ja Elation Lighting Professional.

Tiedotteet

Kilpailukutsu: Erasmus-ohjelma 35 vuotta -erikoisrahan suunnittelukilpailu

Valtiovarainministeriön asettama juhlarahalautakunta järjestää suunnittelukilpailun kahden euron erikoisrahan taiteellisen suunnittelun toteutuksesta osana Euroopan komission järjestämää erikoisrahan suunnittelukilpailua. Erikoisrahan aiheena on Erasmus-ohjelma (nykyisin Erasmus+). Erikoisrahalla juhlistetaan Erasmus-ohjelman 35-vuotisjuhlavuotta vuonna 2022. Kilpailuaika päättyy 6. marraskuuta 2020. Erasmus+ on Euroopan unionin koulutuksen, nuorisoalan sekä urheilun ohjelma. Ohjelma…

Lue lisää