Väriä & valoa – impressionismin perintö

Näyttely esittelee impressionistista ja uusimpressionistista taidetta ajanjaksolta 1860–1916. Se rinnastaa kansainvälisen taiteen huippunimet kuten Claude Monet, Auguste Renoir, Camille Pissarro ja Alfred Sisley suomalaisen väritaiteen kukoistuskauteen.

  • 20.10.2023–25.2.2024
3. kerros
Liput: museolipulla
Alfred William Finch: Hedelmäpuutarha La Louvièrestä (1890). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Suomalaiset ja kansainväliset huippunimet rinta rinnan

Näyttely rinnastaa kansainvälisen taiteen huippunimet suomalaisen väritaiteen lyhyeen, mutta intensiiviseen kukoistuskauteen vuosina 1906–1916. Suomalaisessa taiteessa vaihe johti myös uusiin aihepiireihin, kun työnteko ja erämaaluonto saivat tehdä tilaa keskiluokkaisen elämän mukavuuksille, puistoille, auringonotolle ja alastomuudelle.

Näyttelyn kansainvälisten taiteilijoiden joukossa ovat Claude Monet, August Renoir, Alfred Sisley, Camille Pissarro, Alfred William Finch, Paul Signac ja Theo van Rysselberghe. Kotimaisista taiteilijoista esillä ovat muun muassa Alvar Cawén, Antti Favén, Magnus Enckell, Pekka Halonen, Ellen Thesleff, Verner Thóme, Yrjö Ollila, Tyko Sallinen ja Wilho Sjöström.

Näyttelyn kuraattoreina toimivat Ateneumin intendentti Anna-Maria von Bonsdorff sekä museonjohtaja Marja Sakari. Näyttelyhankkeessa on mukana myös kansainvälisen impressionismin asiantuntija, professori Anthea Callen.

Näyttelyn teoksia