Valo muuttaa kaiken – Tuomo Sepon kokoelma

Valo muuttaa kaiken – Tuomo Sepon kokoelma. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Kajaanilainen ranskan ja englannin kielen lehtori Tuomo Seppo (s. 1937) on omistanut koko elämänsä suomalaisen taiteen keräilylle. Hän on päättänyt lahjoittaa kokoelmansa liki 2 000 teosta Kansallisgalleriaan kuuluvalle Ateneumin taidemuseolle. Näyttely kattaa ajanjakson 1900-luvun alusta 2010-luvulle.

Suomalaisen taiteen kokoelmaan kuuluu maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, piirustuksia ja luonnoksia. Runsaassa näyttelyssä nähdään 436 teosta 46 eri taiteilijalta näyttävistä maalauksista hienovaraisiin grafiikanlehtiin. Lisäksi nähtävillä on Hannu Pakarisen lyhytelokuva, joka avaa ikkunan keräilijän maailmaan ja hänen kotiinsa.

Ina Colliander, Reino Hietanen, Pentti Kaskipuro, Tapani Raittila, Nina Terno ja Ellen Thesleff muodostavat Tuomo Sepon kokoelman selkärangan. Kokoelman taiteilijoita ovat myös Ahtela, Niilo Hyttinen, Väinö Kamppuri, Anitra Lucander, Elga Sesemann, Kain Tapper, Rafael Wardi, Carl Wargh, Veikko Vionoja sekä moni muu Sepolle merkityksellinen tekijä.

Näyttely avaa intohimoisen taidekeräilijän ajattelutapaa. Punaisena lankana on keräilijän oma ääni: näyttely kertoo Tuomo Sepon sanoin hänen elämänmittaisesta keräilystään ja esittelee hänen suosikkitaiteilijoitaan. Samalla näyttely juhlistaa taiteen keräilijöiden merkitystä taidehistorian tallentajina.

Kokoelman teokset ovat kohtaamisia taiteilijan kanssa: Seppo on halunnut tutustua itselleen läheisiin taiteen tekijöihin ja seurata heidän uraansa pitkäjänteisesti. Seppo on kiinnostunut teoksiin liittyvistä pienistä sattumanvaraisuuksista rikkeettömyyden tai täydellisen lopputuloksen sijaan.

Näyttelyn kuraattori on intendentti Anna-Maria von Bonsdorff. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan kirja, jonka artikkeleista vastaavat museonjohtaja Susanna Pettersson ja intendentti Timo Huusko.
Tilaa kirja nettikaupasta.

Tuomo Sepon henkilökohtainen opastus näyttelyyn

la 25.3. klo 15.30
su 26.3. klo 11 ja klo 13

Suomeksi. Pääsy museolipun hinnalla tai museokortilla.
Vapaa pääsy Ateneumin ystäville.

Lue lisää

Tuomo Seppo on Ateneumin kuukauden vieras. Lue artikkeli.
Museonjohtaja Susanna Pettersson kirjoittaa blogissaan taiteen keräilystä. Lue kirjoitus.

Tiedotteet

Joseph Alasen Kalevala-aiheisia teoksia lahjoituksena Ateneumiin

Kansallisgalleriaan kuuluva Ateneumin taidemuseo on saanut kokoelmaansa yksityiseltä lahjoittajalta taidemaalari Joseph Alasen (1885–1920) kolme Kalevala-aiheista temperamaalausta. Ennen lahjoitusta Kansallisgallerian kokoelmaan kuului vain yksi Alasen teos. Teokset tulevat esille Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyn Kalevala-saliin Kalevalan päivänä 28. helmikuuta 2018. ”Olemme erittäin kiitollisia Joseph Alasen teosten…

Lue lisää
Instagramissa

Tilaa Ateneumin blogit

Lisää alla olevaan laatikkoon sähköpostiosoitteesi ja saat Ateneumin kuukausittaisen Kuukauden vieraan ja Museonjohtajan blogin suoraan sähköpostiisi.

Aukioloajat

ti, pe 10–18
ke, to 10–20
la, su 10–17
ma suljettu

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

POIKKEAVAT AUKIOLOAJAT

Pääsymaksut

Normaali pääsymaksu 15 €
Alennettu pääsymaksu 13 €
Alle 18-vuotiaat maksutta
S-Etukortilla 14 €

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

Alennukset ja maksutavat
Yhteystiedot

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki 0294 500 401 ainfo@ateneum.fi

Saavutettavuus

Liikkumisesteetön sisäänkäynti museoon Ateneuminkujalta.

Lue lisää saavutettavuudesta
Opasvaraukset

(ma-pe 9-15) 0294 500 500

Opastustiedustelu
Museokauppa

Ateneumin museokauppa sijaitsee sisäpihalla ja palvelee museon aukioloaikoina.
Kaupan puhelinnumero 0294 500 434.

Kansallisgallerian verkkokauppa
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro tarjoaa klassista suomalaista bistroruokaa modernilla twistillä. Lounasta on tarjolla tiistaista perjantaihin klo 11-14. Lisäksi tarjolla on kahvilatuotteita.

Lisää Ateneum Bistrosta