Kajaanilainen ranskan ja englannin kielen lehtori Tuomo Seppo (s. 1937) on omistanut koko elämänsä suomalaisen taiteen keräilylle. Hän on päättänyt lahjoittaa kokoelmansa liki 2 000 teosta Kansallisgalleriaan kuuluvalle Ateneumin taidemuseolle. Näyttely kattaa ajanjakson 1900-luvun alusta 2010-luvulle.
Suomalaisen taiteen kokoelmaan kuuluu maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, piirustuksia ja luonnoksia. Runsaassa näyttelyssä nähdään 436 teosta 46 eri taiteilijalta näyttävistä maalauksista hienovaraisiin grafiikanlehtiin. Lisäksi nähtävillä on Hannu Pakarisen lyhytelokuva, joka avaa ikkunan keräilijän maailmaan ja hänen kotiinsa.
Ina Colliander, Reino Hietanen, Pentti Kaskipuro, Tapani Raittila, Nina Terno ja Ellen Thesleff muodostavat Tuomo Sepon kokoelman selkärangan. Kokoelman taiteilijoita ovat myös Ahtela, Niilo Hyttinen, Väinö Kamppuri, Anitra Lucander, Elga Sesemann, Kain Tapper, Rafael Wardi, Carl Wargh, Veikko Vionoja sekä moni muu Sepolle merkityksellinen tekijä.
Näyttely avaa intohimoisen taidekeräilijän ajattelutapaa. Punaisena lankana on keräilijän oma ääni: näyttely kertoo Tuomo Sepon sanoin hänen elämänmittaisesta keräilystään ja esittelee hänen suosikkitaiteilijoitaan. Samalla näyttely juhlistaa taiteen keräilijöiden merkitystä taidehistorian tallentajina.
Kokoelman teokset ovat kohtaamisia taiteilijan kanssa: Seppo on halunnut tutustua itselleen läheisiin taiteen tekijöihin ja seurata heidän uraansa pitkäjänteisesti. Seppo on kiinnostunut teoksiin liittyvistä pienistä sattumanvaraisuuksista rikkeettömyyden tai täydellisen lopputuloksen sijaan.
Näyttelyn kuraattori on intendentti Anna-Maria von Bonsdorff. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan kirja, jonka artikkeleista vastaavat museonjohtaja Susanna Pettersson ja intendentti Timo Huusko.
Tuomo Sepon henkilökohtainen opastus näyttelyyn
la 25.3. klo 15.30
su 26.3. klo 11 ja klo 13
Suomeksi. Pääsy museolipun hinnalla tai museokortilla.
Vapaa pääsy Ateneumin ystäville.
Lue lisää
Tuomo Seppo on Ateneumin kuukauden vieras. Lue artikkeli.
Museonjohtaja Susanna Pettersson kirjoittaa blogissaan taiteen keräilystä. Lue kirjoitus.