Tarujen Kansat

Tarujen kansat - Taiteilijamuotokuvat: vaistoava taiteilija. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Taiteilijamuotokuvat: vaistoava taiteilija

Kun taiteilijat tekivät omakuvia tai muotokuvia tovereistaan, keskeistä ei ollut enää kuvattavien ulkoisten piirteiden jäljentäminen. Sen sijaan haluttiin ilmaista jotain ihmisen sisältä, hänen sielunelämästään, unistaan ja mielikuvituksestaan. Varsinkin omakuvissa korostui ajatus taiteilijasta vaistonvaraisena näkijänä. Esimerkiksi Hugo Simberg vastusti kirjaviisautta ja näki teknisen etevyyden suoranaisena esteenä aidolle ja todelliselle taideilmaisulle.

Monissa aikakauden muotokuvissa korostuu katse. Ellen Thesleffin ja Edvard Munchin omakuvissa syntyy suora ja intensiivinen kontakti taiteilijan ja katsojan välille. Katse voi olla luotu myös alas, millä korostettiin taiteilijoiden syvämietteisyyttä ja taipumusta melankoliaan, kuten Halfdan Egediuksen maalauksessa Uneksija (Torleiv Stadskleivin muotokuva, 1899). Ajan melankolisuudelle oli ominaista herkkävaistoisuus sekä itseluottamuksen ja itse-epäilyn aaltoliike.

< Kansankuvaus ja kansanperinteet | Teemat |

Takaisin näyttelysivulle

Tiedotteet

Kilpailukutsu: Erasmus-ohjelma 35 vuotta -erikoisrahan suunnittelukilpailu

Valtiovarainministeriön asettama juhlarahalautakunta järjestää suunnittelukilpailun kahden euron erikoisrahan taiteellisen suunnittelun toteutuksesta osana Euroopan komission järjestämää erikoisrahan suunnittelukilpailua. Erikoisrahan aiheena on Erasmus-ohjelma (nykyisin Erasmus+). Erikoisrahalla juhlistetaan Erasmus-ohjelman 35-vuotisjuhlavuotta vuonna 2022. Kilpailuaika päättyy 6. marraskuuta 2020. Erasmus+ on Euroopan unionin koulutuksen, nuorisoalan sekä urheilun ohjelma. Ohjelma…

Lue lisää