Tarujen Kansat

Tarujen kansat - Myytit ja taiteellinen mielikuvitus. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Myytit ja taiteellinen mielikuvitus

Ihmisten pitkä yhteiselo luonnon parissa on synnyttänyt Suomessa ja Norjassa myös runsaan ja elävän kansanrunouden. Kansansadut ja -tarinat ovat täynnä mielikuvituksellisia olentoja ja seikkailuja, joissa päähenkilöt kokevat tai näkevät muodonmuutoksia. Eloton luonto saattaa muuttua eläväksi tai ihmiset eläimiksi ja päinvastoin. Monet taiteilijat kuvittivat näitä tarinoita ja ryydittivät niitä omilla hahmoillaan. Ihanteeksi tuli taiteilija, joka kykeni lapsen tavoin eläytymään luontoon, joka saattoi unimaailman tavoin olla yhtä aikaa sekä houkuttava että pelottava.

Tunnetuimmat ja omaleimaisimmat kansanperinteestä ammentaneet taiteilijat olivat Hugo Simberg ja Theodor Kittelsen. Simbergin pikkupirut ja muut hahmot saattavat saada inhimillisiä ja jopa myötätuntoa herättäviä piirteitä, mutta Kittelsenin taiteessa oliot ovat aina pelottavia, kuten ruttoa esittävä Pesta-eukko.

< Ihmisen haavoittuvuus | TeematKansalliset mytologiat >

Takaisin näyttelysivulle

Tiedotteet

Kilpailukutsu: Erasmus-ohjelma 35 vuotta -erikoisrahan suunnittelukilpailu

Valtiovarainministeriön asettama juhlarahalautakunta järjestää suunnittelukilpailun kahden euron erikoisrahan taiteellisen suunnittelun toteutuksesta osana Euroopan komission järjestämää erikoisrahan suunnittelukilpailua. Erikoisrahan aiheena on Erasmus-ohjelma (nykyisin Erasmus+). Erikoisrahalla juhlistetaan Erasmus-ohjelman 35-vuotisjuhlavuotta vuonna 2022. Kilpailuaika päättyy 6. marraskuuta 2020. Erasmus+ on Euroopan unionin koulutuksen, nuorisoalan sekä urheilun ohjelma. Ohjelma…

Lue lisää