Tarujen Kansat

Tarujen kansat - Maisema mielentilana. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Maisema mielentilana

Norjalaiset ja suomalaiset ovat perinteisesti eläneet lähellä luontoa. Luonnosta on siksi tullut ikään kuin ystävä, joka on hyväksyttävä hyvine ja huonoine puolineen. Luonnon kiertokulussa tapahtuva elämän synty ja kuoleminen on myös ollut helppo liittää osaksi ihmisen kohtaloa. Ihmisen ja luonnon henkinen yhteys näkyi Euroopassa jo romantiikan ajan taiteessa 1800-luvun alussa, mutta se lisääntyi ja sai uusia ulottuvuuksia vuosisadan lopulla.

Pohjolan luonnon piirteet, kuten valoisat kesäyöt ja valtavat metsät olivat Euroopan keskuksissa eksoottisen salaperäisiä, mikä lisäsi Pohjolan maisemataidetta kohtaan tunnettua kiinnostusta. Erityisesti kuuluisin pohjoismainen taiteilija Edvard Munch on tullut tunnetuksi tavasta, jolla hän sitoo yhteen kaikki kuvan elementit. Hänen maisemissaan luonnon muodot ja ihmisen mielentila sulautuvat toisiinsa.

| Teemat | Ihmisen haavoittuvuus >

Takaisin näyttelysivulle

 

Tiedotteet

Apu ja Ateneum aloittavat yhteistyön ja nostavat teemaksi yksinäisyyden

  Suomen suurin viikoittain ilmestyvä ajankohtaismedia Apu ja suomalaisen taiteen koti Ateneum aloittavat laajan yhteistyön. Yhteistyö Ateneumin kanssa alkaa virtuaalisella taidekierroksella, jossa Ateneumin klassikoita katsotaan yksinäisyyden kautta. Tänä vuonna Apu taistelee yksinäisyyttä vastaan. Avun tavoitteena on, että jatkossa nykyistä harvempi tuntisi itsensä yksinäiseksi. Siksi…

Lue lisää