Tarujen Kansat

Tarujen kansat - Maisema mielentilana. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Maisema mielentilana

Norjalaiset ja suomalaiset ovat perinteisesti eläneet lähellä luontoa. Luonnosta on siksi tullut ikään kuin ystävä, joka on hyväksyttävä hyvine ja huonoine puolineen. Luonnon kiertokulussa tapahtuva elämän synty ja kuoleminen on myös ollut helppo liittää osaksi ihmisen kohtaloa. Ihmisen ja luonnon henkinen yhteys näkyi Euroopassa jo romantiikan ajan taiteessa 1800-luvun alussa, mutta se lisääntyi ja sai uusia ulottuvuuksia vuosisadan lopulla.

Pohjolan luonnon piirteet, kuten valoisat kesäyöt ja valtavat metsät olivat Euroopan keskuksissa eksoottisen salaperäisiä, mikä lisäsi Pohjolan maisemataidetta kohtaan tunnettua kiinnostusta. Erityisesti kuuluisin pohjoismainen taiteilija Edvard Munch on tullut tunnetuksi tavasta, jolla hän sitoo yhteen kaikki kuvan elementit. Hänen maisemissaan luonnon muodot ja ihmisen mielentila sulautuvat toisiinsa.

| Teemat | Ihmisen haavoittuvuus >

Takaisin näyttelysivulle

 

Museonjohtajan blogi

Marja Sakarin blogi: Kopiointia, lainaamista vai omimista?

  Koronavirus on hallinnut uutisiamme maaliskuun puolivälistä lähtien. Oli iloinen – ja turruttavasta uutisvirrasta herättävä – yllätys nähdä kesäkuisessa uutislähetyksessä tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen yllä von Wrightin veljesten maalauksiin perustuvan malliston kukkamekko. Makia Clothingin mekon kuosi perustuu Magnus von Wrightin pieneen yksityiskokoelmaan kuuluvaan…

Lue lisää