Tarujen Kansat

Tarujen kansat - Kansankuvaus ja kansanperinteet. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Kansankuvaus ja kansanperinteet

Kansa nousi kuvataiteessa kiinnostuksen kohteeksi 1890-luvulla uudella tavalla. Aiemmin kansaa oli kuvattu perehtymällä sen piirteisiin ikään kuin tutkimusmatkailijan näkökulmasta. Nyt kansantapoja lähestyttiin kunnioittavammin. Uskottiin, että vuosisatoja luontaistaloudessa eläneet ihmiset omasivat alkukantaista viisautta ja ikiaikaista tietoa, joka viime kädessä oli salattu pohja myös nykyajan tieteellisille keksinnöille. Siinä missä ranskalaiset symbolistit matkustivat Bretagneen etsimään alkuperäistä elämää, menivät norjalaiset Telemarkiin ja suomalaiset Karjalaan.

Pekka Halonen oli vuonna 1894 Pariisissa Paul Gauguinin oppilaana. Vuonna 1900 maalattu Tienraivaajia Karjalassa kuvaa suomalaisille ominaista rauhallisen ja kauan jatkuvan työn olemusta. Kansanmusiikin lumovoima ja musiikin tuoma esteetön yhteys tajunnan pohjavirtoihin oli myöskin yksi taiteilijoiden lempiaiheita.

< Kansalliset mytologiat | TeematTaiteilijamuotokuvat: vaistoava taiteilija >

Takaisin näyttelysivulle

Tiedotteet

Apu ja Ateneum aloittavat yhteistyön ja nostavat teemaksi yksinäisyyden

  Suomen suurin viikoittain ilmestyvä ajankohtaismedia Apu ja suomalaisen taiteen koti Ateneum aloittavat laajan yhteistyön. Yhteistyö Ateneumin kanssa alkaa virtuaalisella taidekierroksella, jossa Ateneumin klassikoita katsotaan yksinäisyyden kautta. Tänä vuonna Apu taistelee yksinäisyyttä vastaan. Avun tavoitteena on, että jatkossa nykyistä harvempi tuntisi itsensä yksinäiseksi. Siksi…

Lue lisää