Tarujen Kansat

Tarujen kansat - Kansankuvaus ja kansanperinteet. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Kansankuvaus ja kansanperinteet

Kansa nousi kuvataiteessa kiinnostuksen kohteeksi 1890-luvulla uudella tavalla. Aiemmin kansaa oli kuvattu perehtymällä sen piirteisiin ikään kuin tutkimusmatkailijan näkökulmasta. Nyt kansantapoja lähestyttiin kunnioittavammin. Uskottiin, että vuosisatoja luontaistaloudessa eläneet ihmiset omasivat alkukantaista viisautta ja ikiaikaista tietoa, joka viime kädessä oli salattu pohja myös nykyajan tieteellisille keksinnöille. Siinä missä ranskalaiset symbolistit matkustivat Bretagneen etsimään alkuperäistä elämää, menivät norjalaiset Telemarkiin ja suomalaiset Karjalaan.

Pekka Halonen oli vuonna 1894 Pariisissa Paul Gauguinin oppilaana. Vuonna 1900 maalattu Tienraivaajia Karjalassa kuvaa suomalaisille ominaista rauhallisen ja kauan jatkuvan työn olemusta. Kansanmusiikin lumovoima ja musiikin tuoma esteetön yhteys tajunnan pohjavirtoihin oli myöskin yksi taiteilijoiden lempiaiheita.

< Kansalliset mytologiat | TeematTaiteilijamuotokuvat: vaistoava taiteilija >

Takaisin näyttelysivulle

Tiedotteet

Kilpailukutsu: Erasmus-ohjelma 35 vuotta -erikoisrahan suunnittelukilpailu

Valtiovarainministeriön asettama juhlarahalautakunta järjestää suunnittelukilpailun kahden euron erikoisrahan taiteellisen suunnittelun toteutuksesta osana Euroopan komission järjestämää erikoisrahan suunnittelukilpailua. Erikoisrahan aiheena on Erasmus-ohjelma (nykyisin Erasmus+). Erikoisrahalla juhlistetaan Erasmus-ohjelman 35-vuotisjuhlavuotta vuonna 2022. Kilpailuaika päättyy 6. marraskuuta 2020. Erasmus+ on Euroopan unionin koulutuksen, nuorisoalan sekä urheilun ohjelma. Ohjelma…

Lue lisää