Tarujen Kansat

Tarujen kansat - Ihmisen haavoittuvuus. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Ihmisen haavoittuvuus

Ihmisen elämän arvoituksellisuus oli 1800-luvun lopussa taiteen keskeisimpiä pohdinnan aiheita. Erityisesti kuvattiin murrosikäisiä ja murrosikään tulevia. Murrosiän ajateltiin olevan tila, jossa ihminen siirtyy lapsuuden viattomuudesta ja maailman ihmettelystä oman itsensä ja muun maailman välisen rajan tiedostamiseen. Lapsuus nähtiin romanttisesti aikana, jolloin ihminen ei kyseenalaista asioita ja hänellä on vaistomainen kyky tajuta maailmaan kätkeytyviä voimia ja viisauksia.

Puberteetissa ihminen menetti tämän kyvyn. Siitä seurasi surumielisyys ja ulkopuolisuuden tunne, melankolia, joka saattoi tosin myös auttaa näkemään asioita uudella tavalla. Omien ratkaisujen toteuttaminen ja oman rajallisuutensa tunteminen saattoi aiheuttaa myös syyllisyyttä. Ajatus lapsen maailman erityisyydestä periytyy jo filosofi Arthur Schopenhauerilta, mutta siitä kiinnostui 1800-luvun lopulla myös psykoanalyysi, joka oli juuri tuolloin ottamassa ensiaskeleitaan.

< Maisema mielentilana | TeematMyytit ja taiteellinen mielikuvitus >

Takaisin näyttelysivulle

Tiedotteet

Teemme kaideremonttia 7.10.2019 alkaen

Parannamme Ateneumin pääportaikon turvallisuutta. Molemmille puolille portaikkoa sekä osaan sivuportaikoista rakennetaan 7.10.2019 alkaen noin 90 cm seinästä sijoitettavat kaiteet, jotka ovat nykyisiä seinässä olevia kaiteita esteettömämpi vaihtoehto. Uudet kaiteet helpottavat yleisön kulkemista portaikossa. Umpimessinkiä olevat kaiteet ovat Kansallisgallerian, Senaatti-kiinteistöjen, Museoviraston ja Helsingin kaupungin rakennusvalvonnan…

Lue lisää
Instagramissa