Pirkanmaalla sijaitseva Ruovesi ja sen ympäristö on houkutellut taiteilijoita 1820-luvulta alkaen. Kaikkia seudulla toimineita taiteilijoita yhdistää kiinnostus paikan henkeä, sen luontoa, ihmisiä ja kulttuuria kohtaan. Miten tämä on vaikuttanut Ruovedellä työskennelleiden taiteeseen?
Näyttely päättyy su 26.1.2020. Pidennetyt aukioloajat kahtena viimeisenä viikonloppuna: ti 10–18 | ke, to 10–20 | pe 10–21 | la, su 10–20 | ma suljettu
Sijainti: kolmas kerros
Kuvataiteilijoista Ruovedellä retkeili ensimmäisenä Werner Holmberg (1830–1860), joka kuvasi teoksissaan seudun luontoa, maisemia ja talonpoikaista elinpiiriä. Ruoveden maisemiin ihastunut Akseli Gallen-Kallela (1865–1931) rakennutti sinne 1890-luvun puolivälissä erämaa-ateljeensa Kalelan. Gallen-Kallelalta nähdään muun muassa seudun kansaa kuvaavia maalauksia, Kalevala-aiheista grafiikkaa sekä taiteilijan ystävilleen ja perheenjäsenilleen tekemiä exlibriksiä ja grafiikanvedoksia. Esille saadaan myös Gallen-Kallelan maalaus Haavakuume (1889), joka on ollut edellisen kerran yleisön nähtävillä yli 120 vuotta sitten.
Kalelassa vieraili muun muassa Hugo Simberg (1873–1917), jonka pikkupirut, kuolema-aiheet ja luonnonmystiikka saivat inspiraationsa Kalelaa ympäröivän seudun talonpoikaisesta kulttuurista. Näyttelyssä nähdäänkin kokonaisuutena kaikki Ateneumin kokoelmiin kuuluvat 25 vesiväri- ja guassityötä, joihin kuuluvat muun muassa Halla (1895) ja Kuoleman puutarha (1896).
Myös Ellen Thesleff (1869–1954) rakennutti Ruoveden Muroleelle sinne itse suunnittelemansa ateljeehuvilan. Thesleff kuvasi taiteessaan Muroleen maisemia ja tunnelmia läpi elämänsä.
Lisäksi näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Ruovedellä asuneet tai työskennelleet Lauri Anttila, Gabriel Engberg, Kalle Löytänä, Elga Sesemann ja Louis Sparre. Näyttelyn teokset kuvaavat seudun kansaa ja maisemia, ja niiden rinnalla esitetään taiteilijoiden omakuvia. Esille saadaan noin 140 teosta 1850-luvulta 1980-luvulle. Näyttelyn kuraattori on Ateneumin erikoistutkija Anu Utriainen.
Lue lisää näyttelystä tiedotteesta
CAFÉ ATENEUM
Ota hetki Café Ateneumissa näyttelyvierailun lomassa! Kolmannessa kerroksessa on näyttelyiden ajan 15.11.2019–26.1.2020 Café Ateneum, jossa voi nauttia suolaista ja makeaa purtavaa, muun muassa Helene-leivoksia. Kahvilassa on myös A-oikeudet. Kahvila on avoinna näyttelyiden aukiolopäivinä klo 11 alkaen museon sulkemisaikaan asti. Kahvila on suunniteltu yhteistyössä Antiikkiliike Risto Muurin ja Järvenpään Kukkatalon kanssa.
Huom! Kahvilan sijainnista johtuen pääsy vain museolipun ostaneille. Kahvila ottaa vastaan max. 20 hengen pöytävarauksia. Varaukset: ateneum@soupster.com, puh. 040 563 8430
OPASTUKSET
Syvennä vierailua näyttelyyn opastuksella tai näyttelyintrossa – ja saa taiteesta enemmän irti!
Näyttelyintrot ja opastukset omalle ryhmälle
Näyttelyyn järjestetään kiertäviä opastuksia ainoastaan museon normaalien aukioloaikojen ulkopuolella. Näyttelyintrossa istutte Ateneum-salissa, missä opas pitää luennon näyttelyn sisällöstä ja taustoista kuvaesityksen myötä.
Yksittäispaikat näyttelyintroihin ja opastuksille
Yksittäispaikat Maailmalta löysin itseni ja Taiteilijoiden Ruovesi -näyttelyintroihin
Opastettu kierros Maailmalta löysin itseni ja Taiteilijoiden Ruovesi -näyttelyihin
Näyttelyyn järjestetään myös pääsylipun hintaan sisältyviä näyttelyintroja.
Tapahtumat
Taiteilijoiden Ruovesi -luentosarja
To 12.12., to 9.1. ja ke 15.1. klo 17 Ateneum-sali. Luennoilla on eri aiheet.
Katso kaikki tapahtumat tapahtumakalenterista