Suomi kutsuu – Aho & Soldan

Suomi kutsuu – Aho & Soldan -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Kirsi Halkola

Suomi kutsuu – Aho & Soldan esittelee modernin Suomi-kuvan rakentajien, Heikki Ahon ja Björn Soldanin elämäntyötä. Kotimaisen valokuvan ja elokuvan pioneerikaksikon vuonna 1925 perustamasta Aho & Soldan -yhtiöstä kehittyi filmitaiteen dynamo, jonka tuotanto avasi näköaloja kotimaan kauneusarvoihin, arjen historiaan ja yhteiskunnan teollistumis-prosesseihin.

FT Tuula Karjalaisen kuratoimassa näyttelyssä on esillä muun muassa Suomi kutsuu -matkailuelokuvia, muita filmejä sekä runsaasti valokuvia. Näyttelyarkkitehtuuri on Marjaana Kinnermän käsialaa.

Heikki Aho (1895-1961) ja Björn Soldan (1902-1953) olivat suomalaisen elokuvan ja valokuvan merkittäviä uudistajia. He tekivät satoja lyhyitä ja pitkiä matkailu- ja dokumenttielokuvia sekä filmasivat kaksi kotimaisen näytelmäelokuvan avainteosta. Heidän valokuviaan julkaistiin kirjoissa, aikakauslehdissä ja matkailumainoksissa.

Heikki ja Björn olivat kirjailija Juhani Ahon poikia, velipuolia ja samalla serkuksia. Heikin äiti oli Venny Soldan-Brofeldt, jonka sisar Tilly Soldan oli Björnin äiti. Veljekset hitsautuivat yhteen toisiaan täydentäen, ja elokuvista ja valokuvateoksista merkittävimmät toteutuivatkin tiimityönä. Veljesten vuonna 1925 perustamassa Aho & Soldan -yhtiössä työskenteli kuvaajana myös Eino Mäkinen, jonka näyttely oli esillä Ateneumissa talvikaudella 2010.

Ahon ja Soldanin valokuvissa ja filmeissä on vahvoja vaikutteita montaasielokuvasta ja Bauhausin kokeellisesta hengestä. Veljekset olivat mukana valokuvaajien ABISS-ryhmässä, johon liittyivät myös Vilho Setälä sekä Saksasta Suomeen muuttaneet Hans Brückner ja Heinrich Iffland. Ryhmää innoittivat moderni teollisuus, arkkitehtuuri, kaupunkien hiljentyneet hetket ja arjen sykkeessä kaduilla risteilevä liikenne. Ryhmän vuonna 1930 järjestämää näyttelyä pidetään suomalaisen valokuvataiteen käännekohtana.

Suurin osa Aho & Soldanin filmeistä oli tilaustöitä; mainos- ja propagandafilmejä. Elokuvista merkittävimmät valmistuivat ulkoministeriön kansainväliseen levitykseen, matkailun edistämistä ja teollisuutta varten. Näyttelylle nimensä lainanneen Suomi kutsuu -elokuvasarjan kantafilmi sai ensiesityksensä mykkäversiona vuonna 1932. Sitä seurasivat vuosien 1936 ja 1940 uudistetut, äänelliset koosteet, jotka hehkuttivat maan luonnonkauneutta, nähtävyyksiä, modernia elämää ja teollisuutta. Ne houkuttelivat kymmeninä kieliversioina turisteja ulkomailta ja kannustivat kotimaan matkailuun. Suomi kutsuu -elokuvaa esitettiin myös New Yorkin maailmannäyttelyssä 1939-40. Vuonna 1940 elokuvaan tehdyssä lisäyksessä kotimaan matkailu ja urbaani elämä päättyvät talvisodan pommitusten kuviin. Molemmat kuvaajat jatkoivat työtään koko sodan ajan, Aho TK-kuvaajana ja Soldan kuvaten siviilien elämää kotirintamalla.

Kansalliskirjailija Juhani Ahon syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Juhlavuoden aikana Helsingissä avautuu kolme Ahon sukuun liittyvää näyttelyä. Ateneumissa ja Virka Galleriassa on esillä Juhani Ahon poikien Heikki Ahon ja Björn Soldanin valokuvia ja dokumenttielokuvia, Taidehallissa on Heikki Ahon tyttären Claire Ahon värikkäitä muotikuvia vuosilta 1950–1967. Juhlavuosi huipentuu Peter von Baghin elokuvaan ”Suuri linja”, jonka ensi-ilta on 28.8.2011 klo 19.00 Bio Rexissä.

Museonjohtajan blogi

Susanna Pettersson: Museologinen tutkimus haastaa ja kirittää

Kesä on loistavaa aikaa lukemiselle ja uusien asioiden omaksumiselle. Omassa kirjapinossani on muun muassa ruotsalaisia dekkareita, japanilaista kulttuuria ja oman alani tutkimuskirjallisuutta. Näistä yksi käsittelee museologian historiaa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta Pohjoismaissa. Nordisk Museologi, The First 25 Years. The Journal of Nordic Museology 1993–2018 juhlii…

Lue lisää
Instagramissa

Tilaa Ateneumin blogit

Lisää alla olevaan laatikkoon sähköpostiosoitteesi ja saat Ateneumin kuukausittaisen Kuukauden vieraan ja Museonjohtajan blogin suoraan sähköpostiisi.

Aukioloajat

ti, pe 10–18
ke, to 10–20
la, su 10–17
ma suljettu

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

POIKKEAVAT AUKIOLOAJAT

Pääsymaksut

Normaali pääsymaksu 15 €
Alennettu pääsymaksu 13 €
Alle 18-vuotiaat maksutta
S-Etukortilla 14 €
Yhteislippu Ateneumiin ja Kiasmaan 24/20 €

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

Alennukset ja maksutavat
Yhteystiedot

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki ainfo@ateneum.fi 0294 500 401

Saavutettavuus

Liikkumisesteetön sisäänkäynti museoon Ateneuminkujalta.

Lue lisää saavutettavuudesta
Opasvaraukset

(ma-pe 9-15) 0294 500 500

Opastustiedustelu
Museokauppa

Ateneumin museokauppa sijaitsee sisäpihalla ja palvelee museon aukioloaikoina.
Kaupan puhelinnumero 0294 500 434.

Kansallisgallerian verkkokauppa
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro tarjoaa klassista suomalaista bistroruokaa modernilla twistillä. Lounasta on tarjolla tiistaista perjantaihin klo 11-14. Lisäksi tarjolla on kahvilatuotteita.

Lisää Ateneum Bistrosta