Suomen taiteen tarina

Suomen taiteen tarina. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Kokoelmanäyttely esittää maan rakastetuimmat klassikot uudessa valossa

Ateneumin taidemuseossa on maan vanhin ja laajin taidekokoelma. Kokoelmanäyttely esittää maan rakastetuimmat klassikot uudessa valossa. Se nostaa esiin uusia teoksia ja rinnastuksia, luoden samalla yhteyden niin Suomen kuin maailman historiaan.

Huom! Pääsali suljettuna 4.–29.3.2019 – lue lisää alta

Näyttely johdattaa kävijän läpi Suomen taiteen kehityskulun vuodesta 1809 aina 1970-luvulle asti. Näyttelyssä Suomen taiteen tarina kytketään taiteen kansainväliseen kehitykseen ja yhteiskunnallisiin tapahtumiin. Esillä ovat rinta rinnan kokoelmiemme kotimaiset ja kansainväliset mestariteokset kuten Le Corbusierin Kaksi naista (1939), Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli (1903), Edvard Munchin Kylpeviä miehiä (1907–08) ja Vincent van Goghin Katu, Auvers-sur-Oise (1890).

Modernin taiteen salit luovat katseen toisen maailmansodan jälkeiseen jälleenrakennuksen ja alkavan mediayhteiskunnan aikaan. Esillä on maalauksia, veistoksia ja grafiikkaa sekä kotimaisilta että ulkomaisilta taiteilijoilta, kuten Anitra Lucander, Unto Pusa, Ulla Rantanen, Anita Snellman ja Sam Vanni. Mukana on ulkomaista grafiikkaa, joka vaihtuu säännöllisesti. Näyttelyssä nähdään myös Eino Ruutsalon kokeellisia elokuvia ja mainoksia.

Arkistosalista löytyvät kirjeet, luonnoskirjat, postikortit ja valokuvat muuttavat taiteilijoiden arjen eläväksi. Tiheä salonkiripustus vie ajatukset talon historiaan sadan vuoden taakse.

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Tutustu näyttelyn teemoihin

Albert Edelfeltin Lukeva Pariisitar (1880) esillä 29.1. alkaen

Pääsali suljettuna 4.–29.3.2019

Suomen taiteen tarina -näyttelyssä tehdään vuonna 2019 valoremonttia, jonka vuoksi näyttelysaleja joudutaan sulkemaan. Ensin remontoidaan pääsali, joka on kokonaan yleisöltä suljettuna 4.–29.3.2019. Osa pääsalin teoksista siirretään nähtäville muihin saleihin. Lisäksi pääsalista tehdään virtuaaliversio, johon voit tutustua mobiililaitteesi avulla.

Pääsalin remontin jälkeen remontti jatkuu muissa näyttelysaleissa. Näyttelyyn rakennetaan myös porrashissi liikuntarajoitteisille. Aikataulusta tiedotetaan tarkemmin remontin edetessä. Pahoittelemme häiriötä.

Remontin ajan muissa saleissa esillä olevat pääsalin teokset:
Vincent van Gogh: Katu, Auvers-sur-Oise (1890)
Eero Järnefelt: Raatajat rahanalaiset (Kaski) (1893)
Lauri Leppänen: Kullervo (1928)
Helene Schjerfbeck: Toipilas (1888)
Hugo Simberg: Haavoittunut enkeli (1903)
Hugo Simberg: Iltaa kohti (1913)

Opastukset näyttelyyn

Lue lisää avoimista opastuksista

Tilaa opastus näyttelyyn

Teemaopastus: Akseli Gallen-Kallela uusin silmin

Tapahtumat

Tutustu näyttelyihin liittyviin tapahtumiin tapahtumakalenterissa

Lyhytelokuvat

Ateneum on tuottanut näyttelyn teoksista yhteensä 13 lyhytelokuvaa. Katso elokuvia

Näyttelyyn liittyvät julkaisut

Suomen taiteen tarina -kirja sisältää 16 asiantuntija-artikkelia ja viisi Ateneumin kokoelmiin pohjaavaa novellia, joiden kirjoittajat ovat Riikka Ala-Harja, Juha Itkonen, Heidi Köngäs, Sirpa Kähkönen ja Matti Rönkä. Museokaupan sivuille

Ateneumin taiteilijat -kirjasarja
Helene Schjerfbeck Museokaupan sivuille
Hugo Simberg Museokaupan sivuille
Akseli Gallen-Kallela Museokaupan sivuille

Kouluille

Tutustu teemaopastuksiin

 

Näyttelyä tukee Dai Nippon Printing Co Ltd (DNP).

HUOM! Kansallisgallerian asema velvoittaa Ateneumin taidemuseota lainaamaan teoksiaan muihin museoihin Suomessa ja ulkomailla, ja mm. tästä syystä kokoelmien esillepano museosaleissa vaihtelee.

Tiedotteet

František Kupkan värikylläinen näyttely avaa kevään Ateneumissa

  Ateneumin taidemuseossa nähdään 22.2.–19.5.2019 tsekkiläisen František Kupkan (1871–1957) näyttely. Kupkan taidetta on kuvailtu ”moderniksi värien runoudeksi”. Kansainvälisessä suurnäyttelyssä nähdään Kupkan merkittävimpiä teoksia mm. Centre Pompidousta, New Yorkin Guggenheim-museosta sekä Tsekin kansallisgalleriasta Prahasta. Samaan aikaan esillä on Tarja Ervastin vuorovaikutteinen valoteos Värimusiikkia säröillä, jossa…

Lue lisää
Instagramissa