Kokoelmanäyttely Suomen taiteen tarina

Ateneumin taidemuseossa on maan vanhin ja laajin taidekokoelma. Kokoelmanäyttely esittää maan rakastetuimmat klassikot uudessa valossa. Se nostaa esiin uusia teoksia ja rinnastuksia, luoden samalla yhteyden niin Suomen kuin maailman historiaan.

  • 18.3.2016–31.12.2022
1. kerros, 2. kerros
Liput: museolipulla
Taiteilijoiden omakuvakuvia ripustettuna tiheästi seinälle.
Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

rakastetuimmat klassikot uudessa valossa

Näyttely johdattaa kävijän läpi Suomen taiteen kehityskulun vuodesta 1809 aina 1970-luvulle asti. Näyttelyssä Suomen taiteen tarina kytketään taiteen kansainväliseen kehitykseen ja yhteiskunnallisiin tapahtumiin. Esillä ovat rinta rinnan kokoelmamme kotimaiset ja kansainväliset mestariteokset kuten Le Corbusierin Kaksi naista (1939), Eero Järnefeltin Kaski (1893), Edvard Munchin Kylpeviä miehiä (1907–08) ja Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli (1903).

Modernin taiteen salit luovat katseen toisen maailmansodan jälkeiseen jälleenrakennuksen ja alkavan mediayhteiskunnan aikaan. Esillä on maalauksia, veistoksia ja grafiikkaa sekä kotimaisilta että ulkomaisilta taiteilijoilta, kuten Anitra Lucander, Unto Pusa, Ulla Rantanen, Anita Snellman ja Sam Vanni. Mukana on ulkomaista grafiikkaa, joka vaihtuu säännöllisesti. Näyttelyssä nähdään myös Eino Ruutsalon kokeellisia elokuvia ja mainoksia.

Näyttelyn seinätekstit saavutettavassa muodossa

Taideteosten esillepano vaihtelee

HUOM! Kansallisgallerian asema velvoittaa Ateneumin taidemuseota lainaamaan teoksiaan muihin museoihin Suomessa ja ulkomailla, ja mm. tästä syystä taideteosten esillepano museosaleissa vaihtelee.

Suomen taiteen tarina -lyhytelokuvat

Suomen taiteen tarina -lyhytelokuvat näyttävät tutut klassikot uudessa valossa. Elokuvissa kamera poimii teoksen pinnasta yksityiskohtia, joita silmä ei muuten näkisi. Tutustakin teoksesta paljastuu näin uusia puolia: siveltimenvetoja, tehostevärejä ja yllättäviä yksityiskohtia. Elokuvia on yhteensä 13.

Katso elokuvia

Tutustu koko taidekokoelmaan

Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kokoelmateoksiin voi tutustua Kansallisgallerian verkkosivuilla. Voit hakea teoksia teosnimellä, vuosiluvulla, taiteilijan nimellä tai vaikka aihepiirillä. Tekijänoikeusvapaita teoskuvia on mahdollista ladata suoraan sivustolta.

Kansallisgallerian kokoelmahaku

Opastetut kierrokset aikuisille

Suomenkieliset opastetut kierrokset näyttelyyn ovat aina lauantaisin. Järjestämme myös Suomen taiteen vinoja tarinoita -queer-opastuksia kerran kuussa keskiviikkoisin. Huom! Opastuksia ei järjestetä toistaiseksi koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Seuraavat avoimet opastetut kierrokset:

Sisältöä ei löytynyt.

Opastetut kierrokset lapsille

Järjestämme opastettuja kierroksia lapsille lauantaisin. Alle 18-vuotiaat pääsevät opastuksille ilmaiseksi, aikuisille pääsy sisältyy museolipun hintaan. Huom! Opastuksia ei järjestetä toistaiseksi koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Seuraavat avoimet kierrokset lapsille:

Sisältöä ei löytynyt.

Opastus omalle ryhmälle

Katso kaikki tilattavat opastukset

Etäopastus: Taiteilijoiden matkassa

Etäopastuksella tutustutaan Ateneumin taidekokoelman keskeisiin teoksiin sekä taiteilijoihin, jotka opiskelun tai työskentelyn takia lähtivät matkaan niin kotimaahan kuin ulkomaille jo yli sata vuotta sitten. Matkanteko oli tuolloin hidasta, ja etäopastuksellakin ehditään tutustua teoksiin rauhallisesti, pintaa syvemmältä. Missä Helene Schjerfbeck tekikään Toipilas-teoksensa? Entä miten valmistui Albert Edelfeltin ihailtu maalaus?

Opastus ei kierrä näyttelysaleissa, vaan opas esittelee teemoja ja teoksia kuvaesityksen avulla. Opastuksen lopuksi on mahdollista esittää kysymyksiä.

Opastus ohjataan osallistujille Teams-alustan kautta. Teams-sovellus tulee ladata mobiililaitteilla, tietokoneella voi liittyä myös verkkoselaimen kautta. Voitte osallistua opastukselle ryhmänä tai omilta päätteiltänne käsin toimittamamme linkin kautta.

Etäopastukselle osallistujan verkon nopeuden tulisi olla vähintään 10 Mbit/s tai 4G-yhteys. Etäopastusta ei saa taltioida.

Opastuskielet: suomi, ruotsi ja englanti
Hinta: 95 €, kouluille 70 €
Ryhmäkoko: max 20 hlö
Kesto: 45 min

Opastettu kierros: Suomen taiteen tarina

Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyn kiertävä perusopastus. Ryhmä tutustuu taidemuseon käsitteeseen ja suomalaisen taide-elämän ja taiteen vaiheisiin Ateneumin taidekokoelmaa esittelevässä näyttelyssä. Opastus risteilee historian ja kuvakulttuurin muutoksissa yli sadan vuoden matkalla.

Rajoitukset voivat vaikuttaa saatavuuteen sekä ryhmäkokoihin.

Opastuskielet: suomi, selkosuomi, ruotsi, englanti, venäjä, ranska, italia ja kiina
Hinta: 95 € + sisäänpääsymaksut
Ryhmäkoko: opastukset 1–20 hlö
Kesto: noin 1 h

Näyttelyintro: Suomen taiteen tarina

Yleisöjohdanto Tove Jansson -näyttelyyn 2014.

Näyttelyintrolla opas johdattaa kävijät Suomen taiteen tarinan maailmaan runsaan kuvaesityksen kautta. Suositulla näyttelyintrolla istut mukavasti Ateneum-salin rauhassa ja intron jälkeen voit tutustua näyttelyyn omaan tahtiisi.  Katso esittelyvideo näyttelyintrosta

Ryhmä tutustuu taidemuseon käsitteeseen ja suomalaisen taide-elämän ja taiteen vaiheisiin Ateneumin taidekokoelman kautta.

Rajoitukset voivat vaikuttaa saatavuuteen sekä ryhmäkokoihin.

Opastuskielet: suomi, selkosuomi, ruotsi, englanti, venäjä, ranska ja italia
Hinta: 5 € / hlö + sisäänpääsyliput
Ryhmäkoko: 10 – 134 hlö
Kesto: 30-40 min

Suomen taiteen vinoja tarinoita -kierros

Kuva Yrjö Saarisen maalauksesta Lepohetki vuodelta 1942

Queer-opastus Suomen taiteen tarina -näyttelyyn. Kierroksen aikana tutkimme yhdessä identiteetin, sukupuolten ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta ja esitystapoja, sekä katsetta, valtaa ja halua esimerkkiteosten kautta. Tervetuloa luomaan toisenlainen katse sekä klassikoihin että tuntemattomampiin herkkuihin!

Rajoitukset voivat vaikuttaa saatavuuteen sekä ryhmäkokoihin.

Opastuskielet: suomi ja englanti
Hinta: 95 € + pääsyliput
Ryhmäkoko: opastukset 1–20 hlö
Kesto: noin 1 h

Opastettu kierros Skissi-kissan kanssa

Opas kutsuu lapset kanssaan matkalle, jolla kohdataan monenlaisia teoksia. Mitä kaikkea niistä voi löytääkään? Opastus ruokkii lasten mielikuvitusta ja tarjoaa omakohtaista tarttumapintaa taiteeseen. Matkassa mukana seikkailee myös Ateneumin kissamaskotti, Skissi.

Opastus sopii 4–8-vuotiaille. Lapset voivat osallistua kierrokselle vain aikuisen seurassa (max. viisi lasta / aikuinen).

Skissin kanssa voi myös viettää synttäreitä! Katso lisätietoja

Rajoitukset voivat vaikuttaa saatavuuteen sekä ryhmäkokoihin.

Opastuskielet: suomi, selkosuomi, ruotsi ja englanti
Hinta: 
95 € + pääsyliput
Päiväkodit ja koulut arkisin 70 €
Ryhmäkoko: 1–20 hlö, max. 5 lasta per aikuinen
Kesto: noin 45 min

Aidon jäljillä -kierros

Aidon jäljillä -opastuksella tutustutaan Suomen taiteen tarina -näyttelyyn, kuullaan mitä tarkoitetaan aidolla ja mistä aidon tunnistaa. Entä löytyykö teoksista aitoa tunnetta? Näyttelysaleissa jutellaan ja ihmetellään. Aikuiset ja lapset kutsutaan mukaan yhteiseen pohdintaan.

Tätä Risto Räppääjä ja väärä Vincent -elokuvan aiheista inspiroitunutta opastusta suosittelemme vähintään 6-vuotiaille. Lapset voivat osallistua kierrokselle vain aikuisen seurassa (max. neljä lasta / aikuinen).

Rajoitukset voivat vaikuttaa saatavuuteen sekä ryhmäkokoihin.

Opastuskielet: suomi, selkosuomi
Hinta: 
95 € + pääsyliput
Päiväkodit ja koulut arkisin 70 €
Ryhmäkoko: 2-20 hlö, max. 4 lasta per aikuinen
Kesto: noin 45 min

Näyttelyyn liittyviä tapahtumia

Katso kaikki tapahtumat

Teoksia näyttelyssä