Siirry sivulla:
Rakastetuimmat klassikot uudessa valossa
Näyttely johdattaa kävijän läpi Suomen taiteen kehityskulun vuodesta 1809 aina 1950-luvulle asti. Näyttelyssä Suomen taiteen tarina kytketään taiteen kansainväliseen kehitykseen ja yhteiskunnallisiin tapahtumiin. Esillä ovat rinta rinnan kokoelmamme kotimaiset ja kansainväliset mestariteokset kuten Le Corbusierin Kaksi naista (1939), Eero Järnefeltin Kaski (1893), Edvard Munchin Kylpeviä miehiä (1907–08) ja Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli (1903).
Näyttelyn modernin taiteen salit (1. krs) eivät valitettavasti ole enää nähtävillä ilmastointiremonttiin valmistautumisen vuoksi.
Taideteosten esillepano vaihtelee
Kansallisgallerian asema velvoittaa Ateneumin taidemuseota lainaamaan teoksiaan muihin museoihin Suomessa ja ulkomailla, ja mm. tästä syystä taideteosten esillepano museosaleissa vaihtelee. Monet tunnetuimmista Albert Edelfeltin ja Akseli Gallen-Kallelan teoksista eivät ole esillä toistaiseksi. Lue lisää uutisesta
Ateneum suljetaan ilmanvaihtoremontin vuoksi yleisöltä noin yhdeksän kuukauden ajaksi 28. maaliskuuta 2022 alkaen. Remontin jälkeen Ateneumissa avautuu täysin uudistettu kokoelmanäyttely alkuvuodesta 2023, jolloin teokset ovat aikaisintaan uudelleen esillä.
Katso lista teoksista, jotka ovat poistuneet näyttelystä lokakuussa 2021
Gösta Diehl
Pommitettu kylä (1950)
Albert Edelfelt
Kaukolanharju auringonlaskun aikaan (1889–1890)
Kuningatar Blanka (1877)
Lapsen ruumissaatto (1879)
Leikkiviä poikia rannalla (1884)
Lukeva pariisitar (1880)
Omakuva 1600-luvun asussa (1889)
Pariisin Luxembourgin puistossa (1887)
Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä (1887)
Akseli Gallen-Kallela
Aino-taru, triptyykki (1891)
Kevät, esityö Juseliuksen mausoleumin freskoa varten (1903)
Kullervon kirous (1899)
Lemminkäisen äiti (1897)
Poika ja varis (1884)
Rakennus, esityö Juseliuksen mausoleumin freskoa varten (1903)
Taiteilijan vaimon muotokuva (1893)
Tuonelan joella, esityö Juseliuksen mausoleumin freskoa varten (1903)
Vilhelm Hammershøi
Sisäkuva taiteilijan kodista (1900)
Werner Holmberg
Linnanpuisto auringonlaskun jälkeen (1856)
Greta Hällfors-Sipilä
Johanneksen kirkko (1918)
Kissa (1918)
Omakuva (1920)
Väinö Kamppuri
Savu-uhri (1929)
Sadeilma Mechelininkadulla (1934)
Sulho Sipilä
Vapunpäivä (1932)
Luistinrata (1932)

Suomen taiteen tarina -lyhytelokuvat
Suomen taiteen tarina -lyhytelokuvat näyttävät tutut klassikot uudessa valossa. Elokuvissa kamera poimii teoksen pinnasta yksityiskohtia, joita silmä ei muuten näkisi. Tutustakin teoksesta paljastuu näin uusia puolia: siveltimenvetoja, tehostevärejä ja yllättäviä yksityiskohtia. Elokuvia on yhteensä 13.

Tutustu koko taidekokoelmaan
Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kokoelmateoksiin voi tutustua Kansallisgallerian verkkosivuilla. Voit hakea teoksia teosnimellä, vuosiluvulla, taiteilijan nimellä tai vaikka aihepiirillä. Tekijänoikeusvapaita teoskuvia on mahdollista ladata suoraan sivustolta.
Suomen taiteen tarina -lyhytelokuvat
Suomen taiteen tarina -lyhytelokuvat näyttävät tutut klassikot uudessa valossa. Elokuvissa kamera poimii teoksen pinnasta yksityiskohtia, joita silmä ei muuten näkisi. Tutustakin teoksesta paljastuu näin uusia puolia: siveltimenvetoja, tehostevärejä ja yllättäviä yksityiskohtia. Elokuvia on yhteensä 13.
Elokuvien esittäminen on sallittua ei-kaupallisissa yhteyksissä, kuten esimerkiksi kouluissa, päiväkodeissa ja palvelutaloissa.
Klikkaa alla olevan videon oikeassa yläkulmassa olevaa kuvaketta, niin saat esiin kaikki elokuvat.
Taiteen kanssa et ole yksin
Apu-lehti ja Ateneum ovat valinneet yhdessä 11 tunnettua taideteosta, joiden kanssa ei tarvitse olla yksin. Kimmo Ohtonen kuljettaa katsojat teosten äärelle. Matkalla hän kohtaa kiinnostavia ihmisiä, jotka kertovat itselleen tärkeistä teoksista ja kokemuksistaan yksinäisyydestä. Teoksiin voi tutustua myös sivustolla kansallisgalleria.fi.
Kuvailutulkattu opastus Suomen taiteen tarina -näyttelyyn
Tervetuloa nojatuolimatkalle Ateneumin taidemuseoon tutustumaan Suomen taiteen tarina -näyttelyyn! Äänitys on tehty Ateneumin näyttelysaleissa ns. binauraalisena äänityksenä tilantunnun aikaansaamiseksi. Suosittelemme stereokuulokkeiden käyttöä äänitettä kuunneltaessa.
Äänitys on tehty yhteistyössä Näkövammaisten liiton kanssa keväällä 2018.
Tekstit ja kuvailutulkkaus: Karoliina Arola
Yleistietoa Ateneumista ja porrastasanteesta