Ateneumin kiertävä kokoelma

Maria Wiik: Karstaava tyttö, 1883. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Kirsi Halkola

Kansa

Suomessa rakennettiin 1800-luvun viimeisinä vuosikymmeninä ihannoivaa kuvaa kansasta. Talonpoikia ja sivistyneistöä kuvattiin romantiikan hengessä.

Kohtaukset olivat usein asetelmallisia, mutta niissä näkyi myös kiinnostus kansatieteelliseen aineistoon kuten pukuihin ja esineisiin ja Suomen heimoihin.

Historiamaalauksen keinoin kerrottiin puolestaan menneistä tapahtumista kuten sodista ja merkittävien henkilöiden elämästä. Taiteilijoita suorastaan kannustettiin historiamaalauksen pariin, mutta tulokset jäivät odotettua laihemmiksi. Sen sijaan muotokuvissa riitti tehtävää: maan kannalta tärkeät henkilöt tuli ikuistaa muotokuviksi.

Alexander Lauréus / Pastorin kestit ja Lappalaisia nuotiolla

Alexander Lauréus (1783‒1823) maalasi useita tanssiaisia kuvaavia teoksia. Tässä maalauksessa korostuu säätyläistön harmonia, arvokkuus ja hyvinvointi. Lauréus maalasi monesti romanttisen, ihanteellisen kuvan talonpoikaisen elämän luonnollisuudesta ja puhtaudesta, mikä pohjautuu osaltaan valistusfilosofi Jean-Jacques Rousseaun aatteisiin, joihin Lauréuksen tiedetään tutustuneen.

Romantiikan ajan taiteilijana Lauréusta kiinnostivat valon avulla aikaansaadut tunnelmavaikutukset, ja hänet tunnetaan erityisesti tulenvalon kuvaajana. Tunnelmatekijät ovat olleet taiteilijalle kansatieteellistä täsmällisyyttä tärkeämpiä. Lauréus ei tiettävästi koskaan itse käynyt Lapissa, vaikka kuvaa teoksessaan pohjoisen asukkaita nuotion äärellä.

Lauréus ei järjestäytyneen koulutuksen puuttuessa vielä voinut saada ammatillista taideopetusta Suomessa. Varainkeruu mahdollisti opintojen aloittamisen Tukholman kuninkaallisessa taideakatemiassa vuonna 1802. Lauréus saavutti Tukholmassa taideakatemian jäsenyyden ja hovimaalarin arvonimen. Kuuden vuoden matkastipendin turvin hän teki opintomatkat ensin Pariisiin, myöhemmin Roomaan, ja keskittyi matkoillaan ennen kaikkea kansan elämän kuvaamiseen. Lauréuksen ura katkesi Roomassa äkilliseen kuumesairauteen kesken aktiivisen luomiskauden, kun hän taiteilijana oli kehittymässä realistisempaan suuntaan. Suomen Taideyhdistys nosti Lauréuksen hänen kuolemansa jälkeen suomalaisen maalaustaiteen esikuvaksi.

Kreeta Haapasalo soittaa kannelta talonpoikaistuvassa

Robert Wilhelm Ekmanin (1808–1873) maalauksessa kanteleensoittajan ympärille on kerääntynyt joukko hartaita kuulijoita. Talon emännän lisäksi soittoa kuuntelevat herrasväen nuoret naiset lapsineen, verkkoa paikkaava kalastaja ja piippua poltteleva sotilas. Sävelet ovat vanginneet myös astiakaapilla askaroivan talon tyttären ja lattialla veistelevän pojan huomion.

Soittaja, Kreeta Haapasalo, oli tunnettu kansanmuusikko, joka 1860-luvun katovuosina elätti perhettään kiertelevänä kanteleensoittajana ja runonlaulajana. Sivistyneistön kiinnostus Suomen kansan juuria kohtaan nosti hänet suureen suosioon. Kreeta Haapasalo nähtiin muinaisen kalevalaisen perinteen ilmentymänä ja tulkkina, jonka kautta oli mahdollista saada välitön kosketus alkuperäiseen, aitoon suomalaisuuteen.

Tukholman taideakatemiassa koulutuksensa saaneen Ekmanin tuotantoa leimaa sammumaton kiinnostus Suomen kansan historiallisia vaiheita ja kansan elämää kohtaan. Ranskan ja Italian matkojen jälkeen Ekman palasi pysyvästi Suomeen vuonna 1845 ja toimi seuraavana vuonna perustetun Turun piirustuskoulun johtajaopettajana kuolemaansa saakka. Taiteilijan suuri haave oli kansalliseepos Kalevalan kuvitustyö. Kustantajan puuttumisen vuoksi se ei kuitenkaan koskaan valmistunut.

Kansanelämän kuvaukset saivat paremman vastaanoton. Teoksessa kuvastuu Ekmanin ihanteellinen näkemys suomalaisesta kansasta ja sitä yhdistävistä, yhteiskuntaluokista riippumattomista sivistyksellisistä arvoista. Yhtenäisyyttä ja sopua korostaa seinän painokuvasta näkymää suojeleva rakastettu keisari, Aleksanteri I.

Hihhulit

Tyko Sallinen (1879–1955) oli tärkeä suomalainen ekspressionisti ja kokeilija, taiteen kapinallinenkin. Muiden muassa fauvistien taiteen innoittamana hän kehitteli omaa verevää ilmaisuaan ja 1910-luvun alussa maalaustekniikkaa, jossa oli paksu kipsinen ja huokoinen pohjustus ja rapautuneen näköinen maalipinta.

Tyko Sallinen oli yksi Marraskuun ryhmän perustajista. Sallisen ja monen muunkin taiteilijan paletti täyttyi harmaan, sinisen ja ruskean sävyistä, ja yhtenä innoittajana oli kansainvälinen kubismi. Aihepiiri oli kuitenkin usein arkisen suomalaista: maisemaa ja kansaa. Maalaus Hihhulit oli esillä ryhmän näyttelyssä Ateneumissa 1918. Uskonnollisen hurmoksen ja ekstaasin kuvausta pidetään yhtenä taiteilijan pääteoksista.

< Maisema | Näyttelyn teemat | Klassikot >

Takaisin näyttelysivulle

Tiedotteet

Kilpailukutsu: Erasmus-ohjelma 35 vuotta -erikoisrahan suunnittelukilpailu

Valtiovarainministeriön asettama juhlarahalautakunta järjestää suunnittelukilpailun kahden euron erikoisrahan taiteellisen suunnittelun toteutuksesta osana Euroopan komission järjestämää erikoisrahan suunnittelukilpailua. Erikoisrahan aiheena on Erasmus-ohjelma (nykyisin Erasmus+). Erikoisrahalla juhlistetaan Erasmus-ohjelman 35-vuotisjuhlavuotta vuonna 2022. Kilpailuaika päättyy 6. marraskuuta 2020. Erasmus+ on Euroopan unionin koulutuksen, nuorisoalan sekä urheilun ohjelma. Ohjelma…

Lue lisää