Sata vuotta ystävyyttä

Anitra Lucander: Kuninkaitten kumarrus (1955). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, Ateneumin ystävien kokoelma. Kuva: Kansallisgalleria.

Vuosisadan 1919–2019 aikana Ateneumin ystävät ovat lahjoittaneet Ateneumille yli 130 taideteosta. Lahjoituksiin kuuluu 24 maalausta ja kaksi veistosta, sekä viisi luonnoskirjaa ja sata luonnosta Helene Schjerfbeckiltä. Ateneumin ystävien kokoelmasta valittujen teosten kautta avataan taiteen hankkimisen tapoja ja lähteitä eri näkökulmista sekä kerrotaan taideteosten taustasta ja vaiheista.

Sijainti: kolmas kerros

Näyttelyn teokset muodostavat teemojensa kautta teospareja, kuten uskonnolliset aiheet teoksissa Jusepe de Riberan Ecce Homo ja Anitra Lucanderin Kuninkaitten kumarrus, valon kuvaaminen Alexander Lauréuksen ja Sulho Sipilän teoksissa sekä naisten muotokuvat Hugo Simbergin ja Marcus Collinin tuotannossa.

Helene Schjerfbeckin (1862−1946) luonnoskirjoista ja harjoitelmista esitellään kaksi aihetta: piirtämisen ja tekniikan harjoittamiseksi tehdyt piirrokset eurooppalaisten museokokoelmien teoksista vuosina 1877−78 sekä kuvitukset Finska Folksagor -kirjaan vuonna 1880. Hankkimalla Schjerfbeckin varhaisia, opiskeluaikaisia piirroksia Ateneumin kokoelmaan, Ateneumin ystävät on tukenut myös museon tutkimustoimintaa.

Ateneumin ystävien kokoelmaan kuuluu myös kaksi merkittävää Helene Schjerfbeckin teosta, varhainen Omakuva (1884–1885) ja muotokuva Einar Reuter III (1919–1920). Nämä teokset ovat Sata vuotta ystävyyttä -näyttelyn aikaan esillä Lontoon Royal Academyssa Helene Schjerfbeck -näyttelyssä.

Näyttelyssä nähdään myös vuonna 2019 kokoelmaan lahjoitettava Marcus Collinin teos Mustapukuinen nainen (1918). Teoksen hankintaa varten Ateneumin ystävillä on käynnissä juhlakeräys. Lue lisää ja lahjoita keräykseen

Lue lisää Ateneumin ystävien juhlavuodesta

YSTÄVIEN LAHJOITUKSET -LUENTOSARJA

Luentosarja esittelee Ateneumin ystävien lahjoituskokoelman teoksia ja taiteilijoita Ateneumin ystävien 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Lue lisää..

TAIDEMENU

Taidemenu on Ateneumin taidemuseon ja HOK-Elannon tarjoama kokonaisvaltainen maku- ja kulttuurielämys. Se sisältää runsaan menun ravintolassa sekä pääsylipun Ateneumiin. Voit nauttia menun joko ennen näyttelyä tai näyttelyn jälkeen. Pääsylipun Ateneumiin saat taidemenu-ravintolasta. Tervetuloa nauttimaan vaikuttavasta ja maistuvasta kulttuurielämyksestä kaikilla aisteilla!
Tutustu taidemenuihin

Tiedotteet

Maailmalta löysin itseni – Helene Schjerfbeck ja Taiteilijoiden Ruovesi avautuvat jo 15.11.2019

  Ateneumin taidemuseon marraskuussa avautuvat näyttelyt saavat lisäviikon. Näyttelyt Maailmalta löysin itseni – Helene Schjerfbeck ja Taiteilijoiden Ruovesi avautuvat aikaisemmin ilmoitetusta poiketen jo 15.11.2019 ja ovat esillä 26.1.2020 asti. Näyttelyitä, jotka jakavat Ateneumin kolmannen kerroksen tilat puoliksi, yhdistää paikan merkitys taiteilijan tuotannolle. Helene Schjerfbeckin…

Lue lisää
Instagramissa