Repin

Kansainvälisen mestarin näyttely esittelee Ilja Repinin tunnetuimpia historiallisia maalauksia ja aikansa kulttuurivaikuttajien muotokuvia Ateneumin kokoelmaan kuuluvien teosten ohella. Nykyisen Ukrainan alueella syntynyt Repin on Venäjän kuuluisin taidemaalari ja myös suomalaisten rakastama: hänen ateljeekotinsa oli Suomen puolella Terijoen Kuokkalassa vuosina 1903–1930.

  • 27.4.–29.8.2021
3. kerros
Liput: museolipulla
Repin-näyttelysali, seinällä teokset Sadko ja Volgan lautturit
Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Psykologisen ihmiskuvan ja venäläisen kansankuvauksen mestari

Lue ohjeemme turvalliseen museovierailuun

Ilja Repin (1844–1930) tunnetaan ennen muuta psykologisen ihmiskuvan ja venäläisen kansankuvauksen mestarina. Näyttelyssä nähdään Repinin tunnetuimpia, taiturimaisen yksityiskohtaisia maalauksia, kuten Pietarin Venäläisen taiteen museosta tulevat Volgan lautturit (1870–1873) ja Zaporogit kirjoittamassa pilkkakirjettä Turkin sulttaanille (1880–1891).

Näyttelyn lukuisissa muotokuvissa esiintyvät niin taiteilijan perheenjäsenet kuin ajan kulttuurivaikuttajatkin, kuten säveltäjä Modest Musorgski ja kirjailija Leo Tolstoi. Kaikkiaan Repin maalasi yli 300 muotokuvaa ja kuvasi paljon myös naispuolisia kulttuurielämän voimahahmoja.

Ilja Repin kuvasi maaorjuudesta 1860-luvulla vapautunutta Venäjän kansaa sekä aikansa älymystöä ja kansan suhdetta hallitsijoihin. Siksi hän on vaikuttanut vahvasti siihen, mikä on yhä suomalaistenkin käsitys venäläisyyden olemuksesta.

Näyttely on ensimmäinen Repinin koko uraa esittelevä katsaus Suomessa 2000-luvulla. Näyttelyssä on esillä yli 140 maalausta ja paperipohjaista teosta yli kuudenkymmenen vuoden ajalta. Suuri osa teoksista nähdään ensimmäistä kertaa Helsingissä. Myös Ateneumin kokoelmaan kuuluu runsaasti Repinin teoksia.

Näyttelyn toteuttavat Ateneumin taidemuseo ja Petit Palais, Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris/Paris Musées yhteistyössä Tretjakovin gallerian ja Venäläisen taiteen museon kanssa. Ateneumin näyttelyn kuraattori on intendentti Timo Huusko. Ateneumin jälkeen näyttely on esillä Pariisin Petit Palais’sa.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan runsaasti kuvitettu ja asiantuntijoiden artikkeleista koostuva näyttelyluettelo suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Julkaisun toimittaa amanuenssi Anne-Maria Pennonen.

Lue näyttelyn seinätekstit verkossa

Voit lukea näyttelyn seinätekstit ja teosesittelyt rauhassa omalla laitteellasi. Tekstit ovat myös kuunneltavissa ruudunlukulaitteella.

Opas Repin-näyttelyyn

Café Ateneum

Café Ateneum kolmannessa kerroksessa Repin-näyttelyn ajan

Tervetuloa Café Ateneumiin! Kahvila tarjoilee suolaisia ja makeita herkkuja sekä kahvia, teetä, virvokkeita ja viiniä.

Avoinna ma–su klo 12–17. Käynti vain pääsylipulla.

Värivalokuvia Repinin ajan Venäjältä

Kahvilassa on esillä Sergei Mihailovitš Prokudin-Gorskin valokuvia. Venäläinen kemisti ja valokuvaaja Prokudin-Gorski (1863–1944) oli varhaisen värivalokuvauksen ja värielokuvan pioneereja. Prokudin-Gorski teki vuodesta 1903 alkaen useita kuvausmatkoja Venäjän keisarikunnan alueella. Hän sai myöhemmin työlleen myös tsaari Nikolai II:n tuen.

Näyttelyn teoksia