Repin

Kansainvälisen mestarin näyttely esittelee Ilja Repinin tunnetuimpia historiallisia maalauksia ja aikansa kulttuurivaikuttajien muotokuvia Ateneumin kokoelmaan kuuluvien teosten ohella. Nykyisen Ukrainan alueella syntynyt Repin on Venäjän kuuluisin taidemaalari ja myös suomalaisten rakastama: hänen ateljeekotinsa oli Suomen puolella Terijoen Kuokkalassa vuosina 1903–1930.

  • 27.4.–29.8.2021
3. kerros
Liput: museolipulla

Ilja Repin: Sadko vedenalaisessa valtakunnassa (1876). Venäläisen taiteen museo. © Venäläisen taiteen museo, Pietari

Psykologisen ihmiskuvan ja venäläisen kansankuvauksen mestari

Ilja Repin (1844–1930) tunnetaan ennen muuta psykologisen ihmiskuvan ja venäläisen kansankuvauksen mestarina. Näyttelyssä nähdään Repinin tunnetuimpia, taiturimaisen yksityiskohtaisia maalauksia, kuten Pietarin Venäläisen taiteen museosta tulevat Volgan lautturit (1870–1873) ja Zaporogit kirjoittamassa pilkkakirjettä Turkin sulttaanille (1880–1891).

Näyttelyn lukuisissa muotokuvissa esiintyvät niin taiteilijan perheenjäsenet kuin ajan kulttuurivaikuttajatkin, kuten säveltäjä Modest Musorgski ja kirjailija Leo Tolstoi. Kaikkiaan Repin maalasi yli 300 muotokuvaa ja kuvasi paljon myös naispuolisia kulttuurielämän voimahahmoja.

Ilja Repin on aikansa merkittävin venäläinen taiteilija, joka kuvasi maaorjuudesta 1860-luvulla vapautunutta Venäjän kansaa sekä aikansa älymystöä ja kansan suhdetta hallitsijoihin. Siksi hän on vaikuttanut vahvasti siihen, mikä on yhä suomalaistenkin käsitys venäläisyyden olemuksesta.

Näyttely on ensimmäinen Repinin koko uraa esittelevä katsaus Suomessa 2000-luvulla. Näyttelyssä on esillä yli 140 maalausta ja paperipohjaista teosta yli kuudenkymmenen vuoden ajalta. Suuri osa teoksista nähdään ensimmäistä kertaa Helsingissä. Myös Ateneumin kokoelmaan kuuluu runsaasti Repinin teoksia.

Näyttelyn toteuttavat Ateneumin taidemuseo ja Petit Palais, Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris/Paris Musées yhteistyössä Tretjakovin gallerian ja Venäläisen taiteen museon kanssa. Ateneumin näyttelyn kuraattori on intendentti Timo Huusko. Ateneumin jälkeen näyttely on esillä Pariisin Petit Palais’sa.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan runsaasti kuvitettu ja asiantuntijoiden artikkeleista koostuva näyttelyluettelo suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Julkaisun toimittaa amanuenssi Anne-Maria Pennonen.

Osta näyttelyluettelo verkkokaupastamme

Lue näyttelyn seinätekstit verkossa

Voit lukea näyttelyn seinätekstit ja teosesittelyt rauhassa omalla laitteellasi. Tekstit ovat myös kuunneltavissa ruudunlukulaitteella.

Opas Repin-näyttelyyn

Café Ateneum

Café Ateneum kolmannessa kerroksessa Repin-näyttelyn ajan

Tervetuloa Café Ateneumiin! Kahvila tarjoilee suolaisia ja makeita herkkuja sekä kahvia, teetä, virvokkeita ja viiniä.

Avoinna ti–su klo 12–17. Käynti vain pääsylipulla.

Värivalokuvia Repinin ajan Venäjältä

Kahvilassa on esillä Sergei Mihailovitš Prokudin-Gorskin valokuvia. Venäläinen kemisti ja valokuvaaja Prokudin-Gorski (1863–1944) oli varhaisen värivalokuvauksen ja värielokuvan pioneereja. Prokudin-Gorski teki vuodesta 1903 alkaen useita kuvausmatkoja Venäjän keisarikunnan alueella. Hän sai myöhemmin työlleen myös tsaari Nikolai II:n tuen.

Opastukset ja näyttelyintrot

Etäopastus tarjoaa makupaloja Repinin taiteen maailmasta: opastuksen aikana tutustumme taiteilijan keskeisiin teoksiin sekä elämänvaiheisiin näyttelyn tematiikkaa seuraten.

Seuraavat etäopastukset:

Opastukset omalle ryhmälle

Palvelumyynti ryhmille:
puh. 0294 500 500 (ma–pe klo 10–14), sähköposti: myynti [a] kansallisgalleria.fi

Etäopastus: Repin

Ilja Repin on aikansa merkittävin venäläinen taiteilija ja myös suomalaisten rakastama. Repin tunnetaan ennen muuta psykologisen ihmiskuvan ja venäläisen kansankuvauksen mestarina.

Etäopastus tarjoaa makupaloja Repinin taiteen maailmasta: opastuksen aikana tutustumme taiteilijan keskeisiin teoksiin sekä elämänvaiheisiin näyttelyn tematiikkaa seuraten.    

Opastus ei kierrä näyttelysaleissa, vaan opas esittelee teemoja ja teoksia kuvaesityksen avulla. Opastuksen lopuksi on mahdollista esittää kysymyksiä.

Opastus ohjataan osallistujille Teams-alustan kautta. Teams-sovellusta ei tarvitse ladata: opastukselle voi liittyä myös selaimen kautta. Voitte osallistua opastukselle ryhmänä tai omilta päätteiltänne käsin toimittamamme linkin kautta.

Etäopastukselle osallistujan verkon nopeuden tulisi olla vähintään 10 Mbit/s tai 4G-yhteys. Etäopastusta ei saa taltioida.

Opastuskielet: suomi, ruotsi, englanti, venäjä
Hinta: 95 €, kouluille 70 €
Ryhmäkoko: max 20 hlö
Kesto: 45 min
Saatavilla: 19.3.–29.8.2021

Näyttelyintro: Repin

Näyttelyintrolla opas johdattaa sinut Ilja Repinin maailmaan kuvaesityksen avulla. Ateneum-salissa mukavasti istuessasi kuulet aikansa merkittävimmän venäläisen taiteilijan tuotannosta. Hän kuvasi maaorjuudesta 1860-luvulla vapautunutta Venäjän kansaa sekä aikansa älymystöä ja kansan suhdetta hallitsijoihin.

Katso esittelyvideo näyttelyintrosta

Rajoitukset voivat vaikuttaa saatavuuteen sekä ryhmäkokoihin.

Opastuskielet: suomi, ruotsi, englanti, venäjä
Hinta: 5 € / hlö + pääsyliput
Ryhmäkoko: 10–134 hlö
Kesto: 30 min

Hiljaiset salit ja Repin -kierros

teoskuva: Ilja Repin Pyryharakka (Taiteilijan tyttären Vera Repinan muotokuva) (1884)

Valitettavasti uusia varauksia ei oteta vastaan toistaiseksi.

Haluatko varmistaa rauhallisen hetken taiteen äärellä? Järjestämme ainutlaatuisia opastuksia museon aukioloaikojen ulkopuolella, jolloin näyttelysaleissa on vain kolme ryhmää kerrallaan. Ryhmä kiertää oppaan kanssa näyttelysaleissa ja opas kertoo aikansa merkittävimmän venäläisen taiteilijan Ilja Repnin taiteesta ja elämästä valittujen teosten kautta.

Rajoitukset voivat vaikuttaa saatavuuteen sekä ryhmäkokoihin.

Opastuskielet: suomi, ruotsi, englanti, venäjä
Hinta: 580 € (sisältää sisäänpääsymaksut)
Ryhmäkoko: Max. 20 hlö
Kesto: noin 1 h
Saatavissa: ti–pe klo 9–10 (kesä–elokuussa)
ti ja pe klo 18.10–19.10 (kesä- ja heinäkuussa)  

Repin lasten kanssa

Repin-näyttely on kiinnostava myös lapsille. Tarjoamme teille vinkkejä taiteen katsomiseen koko perheen voimin. Lapsen kanssa myös aikuiset voivat nähdä upeat teokset uudesta vinkkelistä. Pohdiskelkaa ja ihmetelkää yhdessä – ja löytäkää omat suosikkinne!

Perheiden reitti

Reitti kouluille Repin-näyttelyyn

Tarjolla on osallistavia pohdintatehtäviä ja tehtäviä, joissa pääset itse tekemään taidetta. Aineistoa voi käyttää näyttelykäynnin aikana sekä koulussa.

Näyttelyyn liittyviä tapahtumia

Katso kaikki tapahtumat

Näyttelyn teoksia