Repin

Ateneumin taidemuseossa nähdään kansainvälisen mestarin, taidemaalari Ilja Repinin (1844–1930) näyttely. Repin on Venäjän kuuluisin taidemaalari ja myös suomalaisten rakastama: hänen ateljeekotinsa oli Suomen puolella Terijoen Kuokkalassa vuosina 1917–1930.

  • 19.3.–29.8.2021
3. kerros
Liput: museolipulla

teoskuva: Ilja Repin Zaporogit kirjoittamassa pilkkakirjettä Turkin sulttaanille (1880–1891)
Ilja Repin: Zaporogit kirjoittamassa pilkkakirjettä Turkin sulttaanille (1880–1891). Venäläisen taiteen museo. © Venäläisen taiteen museo, Pietari

Psykologisen ihmiskuvan ja venäläisen kansankuvauksen mestari

Ilja Repin tunnetaan ennen muuta psykologisen ihmiskuvan ja venäläisen kansankuvauksen mestarina. Näyttelyyn saadaan Repinin tunnetuimpia, taiturimaisen yksityiskohtaisia maalauksia, kuten Pietarin Venäläisen taiteen museosta tulevat Volgan lautturit (1870–1873) ja Zaporogit kirjoittamassa pilkkakirjettä Turkin sulttaanille (1880–1891). Näyttelyn lukuisissa muotokuvissa esiintyvät niin taiteilijan perheenjäsenet kuin ajan kulttuurivaikuttajatkin, kuten säveltäjä Modest Musorgski ja kirjailija Leo Tolstoi.

Ilja Repin on aikansa merkittävin venäläinen taiteilija, joka kuvasi maaorjuudesta 1860-luvulla vapautunutta Venäjän kansaa sekä aikansa älymystöä ja kansan suhdetta hallitsijoihin. Siksi hän on vaikuttanut vahvasti siihen, mikä on yhä suomalaistenkin käsitys venäläisyyden olemuksesta.

Näyttelyn toteuttavat Ateneumin taidemuseo ja Petit Palais, Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris/Paris Musées yhteistyössä Tretjakovin gallerian ja Venäläisen taiteen museon kanssa. Esillä on yli sata maalausta ja paperipohjaista teosta. Teoksia saadaan lainaksi muun muassa Tretjakovin galleriasta, Venäläisen taiteen museosta ja venäläisistä yksityiskokoelmista. Näyttelyprojektista Ateneumissa vastaa intendentti Timo Huusko. Ateneumin jälkeen näyttely on esillä Pariisin Petit Palais’sa.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan runsaasti kuvitettu ja asiantuntijoiden artikkeleista koostuva näyttelyluettelo suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Julkaisun toimittaa amanuenssi Anne-Maria Pennonen.

Opastukset ja näyttelyintrot

Opastus omalle ryhmälle

Näyttelyintro: Repin

Näyttelyintrolla opas johdattaa sinut Ilja Repinin maailmaan kuvaesityksen avulla. Ateneum-salissa mukavasti istuessasi kuulet aikansa merkittävimmän venäläisen taiteilijan tuotannosta. Hän kuvasi maaorjuudesta 1860-luvulla vapautunutta Venäjän kansaa sekä aikansa älymystöä ja kansan suhdetta hallitsijoihin.

Katso esittelyvideo näyttelyintrosta

Opastuskielet: suomi, ruotsi, englanti, venäjä
Hinta: 5 € / hlö + pääsyliput
Ryhmäkoko: 10–60 hlö
Kesto: 30 min

Hiljaiset salit ja Repin -kierros

Haluatko varmistaa rauhallisen hetken taiteen äärellä? Järjestämme ainutlaatuisia opastuksia museon aukioloaikojen ulkopuolella, jolloin näyttelysaleissa on vain kolme ryhmää kerrallaan. Ryhmä kiertää oppaan kanssa näyttelysaleissa ja opas kertoo aikansa merkittävimmän venäläisen taiteilijan Ilja Repnin taiteesta ja elämästä valittujen teosten kautta.

Opastuskielet: suomi, ruotsi, englanti, venäjä
Hinta: 580 € + pääsyliput
Ryhmäkoko: Max. 20 hlö
Kesto: noin 1 h

Näyttelyyn liittyviä tapahtumia

Katso kaikki tapahtumat

Näyttelyn teoksia