Perhe kuvassa

  • 10.2.–29.4.2012
Liput: museolipulla
Perhe kuvassa. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen
Perhe kuvassa. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Valokuvaaja Elina Brotherus ja psykologit Riikka Toivanen ja Maiju Tokola ovat koonneet Carl Larssonin näyttelyn yhteyteen pienen rinnakkaisnäyttelyn Perhe kuvassa. Kaksi äitiä ja kaksi tytärtä; yksinäinen nainen; yksinhuoltaja; isä, äiti ja kaksi lasta… Minkälainen on suomalainen perhe tänä päivänä? Yhdeksän perheen otos on pieni mutta monimuotoinen kuva suomalaisesta arkipäivästä.

Perheet ovat haastatteluissa avanneet elämäänsä; ajatuksia, arkea, juhlaa, tunteita ja tapoja. Haastatteluista ja valokuvista koottu näyttely tarjoaa museokävijälle mahdollisuuden piipahtaa nykyperheiden arjessa Carl Larssonin tarjoileman viime vuosisadan vaihteen idyllin keskellä.

Perhe kuvassa – näyttelyn idea syntyi psykologi Maiju Tokolan aloitteesta kaksi vuotta sitten. Mukaan tieteellis-taiteelliseen työryhmään tulivat Maijun kollega, psykologi Riikka Toivanen ja ystävä, valokuvaaja Elina Brotherus. Näyttelyyn valikoitui yhdeksän suomalaisen nykyperheen otos. Haastatteluaineiston ja valokuvien kautta he avaavat katsojille perhekäsitystään sekä arkeaan iloineen ja suruineen.

Maiju Tokola ja Riikka Toivanen haluavat tuoda esiin perheiden monimuotoisuutta. Heidän käsityksensä mukaan nykyperhe muodostuu ennen muuta tunnesuhteiden verkostosta eikä välttämättä sukulaisuussuhteista.  Riikka ja Maiju halusivat saada kaikkien perheen jäsenten äänen kuuluviin, lapsia unohtamatta, sekä hahmottaa, miten perhe näkee, kokee ja määrittelee itsensä.  Elina Brotherus kuvasi perheitä heidän kotonaan, heille tärkeissä paikoissa.

Tekijöistä:

Riikka Toivanen ja Maiju Tokola ovat psykologeja ja psykoterapeutteja. He työskentelevät omalla vastaanotollaan Psykoterapiapalvelu Tunnetilassa. Työssään he ovat erikoistuneet raskauden ja synnytyksen sekä lapsettomuuden mukanaan tuomien psyykkisten vaikeuksien hoitoon. Riikka Toivanen ja Maiju Tokola työskentelevät yhteistyössä Väestöliiton, Naistenklinikan ja Simpukka-yhdistyksen kanssa. Terapia- ja koulutustyön ohella he ovat kirjoittaneet artikkeleita lukuisiin alan julkaisuihin ja olleet mukana kirjoittamassa mm. kohta ilmestyvää Odottavan äidin käsikirjaa.

Elina Brotherus on valmistunut Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen osastolta taiteen maisteriksi vuonna 2000. Hän työskentelee vapaana taiteilijana niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Elina Brotherus on palkittu muun muassa Valokuvataiteen valtionpalkinnolla 2008, ranskalaisella Prix Niépce -valokuvapalkinnolla 2005 ja Fotofinlandialla vuonna 2000.

Näyttelyn toteutuksessa mukana Ateneumin taidemuseo; graafinen suunnittelija Taina Rauhamäki, av-mestarit Reine Lukinmaa ja Timo Nurminen, näyttelymestarit Seppo Halonen, Isa Päivinen ja Jussi Pakkala sekä tuottaja Sanna Suonsyrjä.

Kiitos: Merja Talvela, Mika Väyrynen, Anna Pirkkalainen, IKEA

Sydämellinen kiitos kaikille perheille arvokkaiden kokemustensa jakamisesta.

Perhe kuvassa -näyttelyn työryhmä äänessä lauantaina 11.2. klo 14 ja lauantaina 21.4. klo 14

Keskustelussa mukana Elina Brotherus, Maiju Tokola ja Riikka Toivanen.
Sisäänpääsy museolipun hinnalla.