Pekka Halonen

  • 7.3.–24.8.2008
Liput: museolipulla
Pekka Halonen -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen
Pekka Halonen -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

Vuonna 2008 tuli kuluneeksi 120 vuotta siitä, kun Ateneum avasi ovensa yleisölle. Juhlavuoden päänäyttely esittelee yhden kultakauden merkittävimmistä taiteilijoista, Pekka Halosen (1865–1933). Näyttelyssä on esillä lähes 300 teosta Halosen yli 40 vuotta kestäneen monipuolisen ja vaiheikkaan uran varrelta. Amanuenssi Anna-Maria von Bonsdorffin kuratoimaan näyttelyyn on saatu mukaan toistakymmentä maalausta, jotka eivät ole koskaan aiemmin olleet julkisesti esillä.

Ateneumin taidemuseon toisen kerroksen kattava suurnäyttely esittelee Halosen koko monivaiheisen uran uudessa valossa ja eri teemojen kautta. Pekka Halonen aloitti taideopintonsa Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa ja oli yksi vastavalmistuneen Ateneum-rakennuksen ensimmäisiä oppilaita. Halosen taiteellinen ura vei hänet ulkomaille, ensin Pariisin ja myöhemmin Italiaan. Pariisissa ollessaan hän opiskeli taidemaalari Paul Gauguinin (1848–1903) johdolla, joka innoitti hänet luomaan oman persoonallisen tyylinsä luonnon kuvaajana. Gauguin kannusti Halosta etsimään omia juuriaan ja alkuperäänsä. Halosen taiteen perusta onkin suomalaisen luonnon ja ihmisen kuvaaminen. Vaikka Halonen valitsi aiheikseen kotimaansa kansaa ja maisemaa, hänen taiteensa oli voimakkaasti kiinni ajan kansainvälisissä virtauksissa.

Suomenkielinen Pekka Halonen oli ensimmäisiä vaatimattomista oloista Suomen taide-elämään ponnistaneita lahjakkuuksia. Halonen ei keskittynyt ainoastaan taiteelliseen uraansa, vaan hänellä oli hyvin laaja-alaisia kiinnostuksen kohteita. Kaksi merkittävää asiaa Haloselle taiteen ohella olivat perhe ja luonto. Haloset asettuivat Tuusulanjärven rannalle vuonna 1898, jonne taiteilija rakensi kokonaistaideteoksensa, Halosenniemen ateljeetalon. Halonen nautti elämästä kahdeksanlapsisen perheen isänä ja perheen tuella hän pystyi myös keskittymään kokonaisvaltaisesti taiteelle.

Pekka Halonen oli luonnonsuojelija ja sitä kautta myös oman aikansa radikaali. Halosenniemi oli rauhoitettua aluetta, missä luonnontilaa ei saanut mitenkään häiritä. Hän oli myös innokas puutarhuri ja koko perheen voimin Halosenniemi yritettiin pitää mahdollisimman omavaraisena. Puutarhan voimakkailla ja hehkuvilla väreillä oli myös vaikutus Halosen taiteeseen. Näyttelyssä on esillä esimerkiksi hänen tomaattiaiheisia teoksiaan.

Pekka Halosen talvimaisemat ovat tänä päivänä entistä merkityksellisempiä. Ne tarjoavat mahdollisuuden katsoa menneisyyteen ja tutkailla lumisia talvia ja syviä hankia, jotka ovat viime aikoina olleet ilmastonlämpenemisen myötä Suomessakin yhä harvinaisempia.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Pekka Halosen elämäntyötä monipuolisesti esittelevä, yli 400-sivuinen kirja, johon ovat kirjoittaneet sekä suomalaiset että ranskalaiset asiantuntijat. Kirjaan sisältyy myös ainutlaatuinen kuvallinen teosluettelo, jossa esitellään 556 Halosen taideteosta. Kirjan on toimittanut näyttelyn kuraattori Anna-Maria von Bonsdorff.