Painavat kivet

Painavat kivet -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

200 vuotta litografian menestystarinaa

Painavat kivet -näyttelyssä nähdään kotimaisia ja kansainvälisiä eturivin taiteilijoita, joille litografia on ollut tärkeä kuvan tekemisen menetelmä. Näyttely esittelee litografian eli kivipiirroksen käyttöä taidegrafiikan ohella myös julistetaiteessa.

Ensi kerran on mahdollisuus nähdä mm. harvinaisia ensimmäisen maailmansodan aikaisia ranskalaisia propagandajulisteita, jotka ovat tulleet museon kokoelmiin lähes sata vuotta sitten. Käyttögrafiikka onkin ensimmäistä kertaa esillä Ateneumissa näin laajana kokonaisuutena.

Painavat kivet -näyttely on laaja ja monipuolinen valikoima litografiamenetelmällä painettua taidetta. Esillä on taidegrafiikkaa Ateneumin ja Kiasman kokoelmista sekä mm. opetustauluja ja kirjankuvituksia Kansalliskirjastosta. Näyttely havainnollistaa litografian tärkeitä ulottuvuuksia: painomenetelmän käyttämistä niin kuvajournalismissa kuin modernin taiteen mestareiden tuotannossa. Mukana on teoksia yli 90:ltä taiteilijalta – kansainvälisiä tekijänimiä ovat mm. Pablo Picasso, Joan Miró, Henri Matisse ja Henri de Toulouse-Lautrec. Kotimaisista litografian taitajista mukana ovat esimerkiksi Matti Visanti, Aukusti Tuhka, Juho Karjalainen ja Kuutti Lavonen.

Litografian keksimisessä sattumalla oli suuri osuus, eikä keksijä ajatellut löytäneensä uuden ja mullistavan taidegrafiikan tekniikan. Menetelmän isä Alois Senefelder (1771-1834) oli müncheniläinen näytelmäkirjailija, joka halusi löytää huokean tavan painaa näytelmiä omin keinoin. Tieto uudesta keksinnöstä levisi nopeasti, sillä litografian helppous, nopeus ja edullisuus houkutti kustantajia. Kivipainoja perustettiinkin 1800-luvun alussa tiuhaan tahtiin ympäri Eurooppaa, ja niissä painettiin mm. taidegrafiikkaa, nuotteja, karttoja ja julisteita.

Suomen ensimmäisen kivipainon perusti Fredrik Tengström 1830-luvulla. Painossa tuotettiin omaa maata kuvaavia painokuvia, mm. topografisia kuvia Helsingistä. Taiteellisen tuotannon pioneerina oli Akseli Gallen-Kallela, jonka Bil-Bol -autojuliste on sittemmin saavuttanut klassikkoaseman suomalaisessa julistetaiteessa. Muita suomalaisia litografian taitajia olivat mm. Helene Schjerfbeck ja Hugo Simberg, joilta molemmilta on teoksia näyttelyssä.

Vanhin näyttelyssä esillä oleva työ on 1810-luvulta, uusimmat ajoittuvat nykypäivään. Esillä olevaa eurooppalaista litografiatarjontaa täydentävät Robert Rauschenberg ja Jim Dine. Painavat kivet -näyttelyn kuraattoreina ovat Ateneumin grafiikka- ja piirustuskokoelman intendentti Heikki Malme sekä projektipäällikkö Erkki Anttonen.

Kirjoituksia litografian historiasta

Painavat kivet -näyttelyyn liittyy Hanasaaren kulttuurikeskuksessa samaan aikaan avoinna oleva Pro Litografia -yhdistyksen näyttely Kiveen piirretty, joka esittelee tämän päivän keskeisiä suomalaisia litografeja ja heidän taidettaan.

Näkökulmia litografiaan

la 12.11. klo 13 ja la 26.11. klo 13 Ateneum-salissa

Painavat kivet -näyttelyn yhteydessä kuultavissa esitelmissä pohditaan litografiaan liittyviä näkökulmia. Aiheina ovat mm. julistetaide, suomalaiset opetustaulut ja kartat sekä litografiatyöpajat.

Litografian vedostusnäytökset 

Tule tutustumaan tekniikkaan ja näe, kuinka litografia syntyy! Helsinki Lithon eli Helsingin Kivipainon painajat tuovat prässinsä Ateneumin pohjakerrokseen ja esittelevät litografian painamista.

la 22.10. klo 11.30-16.30
la 29.10. klo 11.30-16.30
la 12.11. klo 11.30-16.30
la 19.11. klo 11.30-16.30
ke 23.11. klo 11.30-16.30
la 3.12. klo 11.30-16.30
la 10.12. klo 11.30-16.30
la 17.12. klo 11.30-16.30

Museonjohtajan blogi

Susanna Pettersson: Museologinen tutkimus haastaa ja kirittää

Kesä on loistavaa aikaa lukemiselle ja uusien asioiden omaksumiselle. Omassa kirjapinossani on muun muassa ruotsalaisia dekkareita, japanilaista kulttuuria ja oman alani tutkimuskirjallisuutta. Näistä yksi käsittelee museologian historiaa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta Pohjoismaissa. Nordisk Museologi, The First 25 Years. The Journal of Nordic Museology 1993–2018 juhlii…

Lue lisää
Instagramissa

Tilaa Ateneumin blogit

Lisää alla olevaan laatikkoon sähköpostiosoitteesi ja saat Ateneumin kuukausittaisen Kuukauden vieraan ja Museonjohtajan blogin suoraan sähköpostiisi.

Aukioloajat

ti, pe 10–18
ke, to 10–20
la, su 10–17
ma suljettu

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

POIKKEAVAT AUKIOLOAJAT

Pääsymaksut

Normaali pääsymaksu 15 €
Alennettu pääsymaksu 13 €
Alle 18-vuotiaat maksutta
S-Etukortilla 14 €
Yhteislippu Ateneumiin ja Kiasmaan 24/20 €

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

Alennukset ja maksutavat
Yhteystiedot

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki ainfo@ateneum.fi 0294 500 401

Saavutettavuus

Liikkumisesteetön sisäänkäynti museoon Ateneuminkujalta.

Lue lisää saavutettavuudesta
Opasvaraukset

(ma-pe 9-15) 0294 500 500

Opastustiedustelu
Museokauppa

Ateneumin museokauppa sijaitsee sisäpihalla ja palvelee museon aukioloaikoina.
Kaupan puhelinnumero 0294 500 434.

Kansallisgallerian verkkokauppa
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro tarjoaa klassista suomalaista bistroruokaa modernilla twistillä. Lounasta on tarjolla tiistaista perjantaihin klo 11-14. Lisäksi tarjolla on kahvilatuotteita.

Lisää Ateneum Bistrosta