Pablo Picasso

Pablo Picasso – Mestariteoksia Pariisin Picasso-museosta -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Mestariteoksia Pariisin Picasso-museosta

”Antakaa minulle museo, niin minä täytän sen.”
Picasso-näyttely keräsi Ateneumiin ennätysyleisön – 314.755 kävijää.

Ajan hermolla elänyt rauhan puolestapuhuja, kubismin kehittäjä ja arkisia materiaaleja kollaaseiksi yhdistellyt Pablo Picasso on yksi 1900-luvun merkittävimmistä kuvataiteilijoista.

Ateneumin syyskauden suurnäyttely esittelee ehtymättömän luomisvoimaisen ja aina ilmaisuaan uudistaneen taiteilijamestarin, joka ammensi aiheensa Espanjan hehkuvan auringon alta ja Pariisin syrjäkujien kahviloiden dekadentista ilmapiiristä.

Picasson tuotannosta nähdään Helsingissä ainutlaatuisen laaja läpileikkaus: maalauksia, veistoksia, grafiikkaa ja valokuvia, härkätaisteluita, kyyhkysiä ja rakastavaisia, muotokuvia, maisemia ja asetelmia – yhteensä parisensataa teosta. Ateneumiin työt matkaavat Pariisissa sijaitsevasta Musée National Picassosta, jonka johtaja Anne Baldassari on näyttelyn kuraattori. Helsinki on pohjoismaisista kaupungeista ainoa, jossa näyttely nähdään.

Näyttely on koottu Ateneumin saleihin Picasson tuotannon aikakausien järjestyksessä. Salissa Sinisestä kaudesta kubismiin (1901–07) on esillä mm. Celestina-maalaus siniseltä kaudelta sekä vaaleanpunaista kautta edustava Omakuva. Kohti kubismia (1907–09) esittelee mm. useita luonnoksia Avignonin naiset -maalaukseen. Kubismissa (1909–19) Picasso siirtyi uudenlaiseen kuvakieleen hajottamalla aiheensa muodon, värit ja rakenteen osiin.

Kubismista klassismiin (1914–24) esittelee taiteilijan, joka tutki vanhoja mestareita uusin silmin ja yhdisti taiteen historian moderniin muotokieleen ja sisältöön. Kauden tunnettu maalaus Paulo harlekiinina esittää Picasson omaa poikaa. Surrealismin eri vaiheista vuosilta 1924–34 sekä 1930–35 nähdään lukuisia maalauksia ja veistoksia.

Saleissa Espanja sodassa (1936–1939) sekä Sodan vuosia (1941–1952) keskitytään katsomaan sotaa pasifistitaiteilijan silmin. Pop-taiteen aikana (1946–70) Picasso jatkoi kollaasien tekemistä löytöesineistä. Taiteilija myös kävi vuoropuhelua vanhojen mestarien kanssa mm. maalaamalla taulun Aamiainen ruohikolla Manet’n mukaan. Uransa viimeisinä vuosina (1970–73) Picasso palasi yhä uudelleen vanhojen aiheidensa – naisten, suutelijoiden, matadorien, taiteilijoiden ja mallien pariin. Yksi Picasson viimeisistä maalauksista, vuonna 1973 valmistunut Nuori taiteilija on mukana näyttelyssä. Ateneumissa nähdään myös runsaasti Picasson grafiikkaa sekä hänen ottamiaan valokuvia ja kuvia hänestä itsestään. Näyttelysalit teemoittain löydät sivulta Pohjakartat.

Ateneumin Picasso-näyttelyn kahden viimeisen viikon aikana museossa järjestettiin äänestys, jolla etsittiin yleisön suosikkia esillä olevien teosten joukosta. Ääniä annettiin yhteensä n. 5.000 ja yleisön suosikiksi nousi teos Paulo harlekiinina (1924).

Ateneumin kolmannessa kerroksessa

Kokoelmanäyttelyn osana oleva Picasson hengessä -kokonaisuus esittelee Picasson taiteesta vaikutteita saaneiden suomalaistaiteilijoiden teoksia sekä Ateneumin omia Picassoja. Picasson hengessä on avoinna yleisölle 4.4.2010 saakka.

Picasso valtaa Helsingin!

Koko kaupunki viettää värikästä Picasso-syksyä kuvataiteen, musiikin, esitysten, keskustelujen, kurssien, tekemisen ja kokemisen merkeissä. Picasson taide ja luovuus ovat teemana mm. lasten ja nuorten taidekeskus Annantalossa, joka tarjoaa runsaan paketin Picasso-elämyksiä.

 

Näyttely on osa Helsingin ja pääkaupunkiseudun kuvataiteen vuotta 2009.

HOST CITY: Helsingin kaupunki

Pääyhteistyökumppanit: Helsingin Sanomat, KPMG ja Mandatum Life

Sponsorit: HOK-Elanto ja JCDecaux

Museonjohtajan blogi

Susanna Pettersson: Museologinen tutkimus haastaa ja kirittää

Kesä on loistavaa aikaa lukemiselle ja uusien asioiden omaksumiselle. Omassa kirjapinossani on muun muassa ruotsalaisia dekkareita, japanilaista kulttuuria ja oman alani tutkimuskirjallisuutta. Näistä yksi käsittelee museologian historiaa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta Pohjoismaissa. Nordisk Museologi, The First 25 Years. The Journal of Nordic Museology 1993–2018 juhlii…

Lue lisää
Instagramissa

Tilaa Ateneumin blogit

Lisää alla olevaan laatikkoon sähköpostiosoitteesi ja saat Ateneumin kuukausittaisen Kuukauden vieraan ja Museonjohtajan blogin suoraan sähköpostiisi.

Aukioloajat

ti, pe 10–18
ke, to 10–20
la, su 10–17
ma suljettu

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

POIKKEAVAT AUKIOLOAJAT

Pääsymaksut

Normaali pääsymaksu 15 €
Alennettu pääsymaksu 13 €
Alle 18-vuotiaat maksutta
S-Etukortilla 14 €
Yhteislippu Ateneumiin ja Kiasmaan 24/20 €

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

Alennukset ja maksutavat
Yhteystiedot

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki ainfo@ateneum.fi 0294 500 401

Saavutettavuus

Liikkumisesteetön sisäänkäynti museoon Ateneuminkujalta.

Lue lisää saavutettavuudesta
Opasvaraukset

(ma-pe 9-15) 0294 500 500

Opastustiedustelu
Museokauppa

Ateneumin museokauppa sijaitsee sisäpihalla ja palvelee museon aukioloaikoina.
Kaupan puhelinnumero 0294 500 434.

Kansallisgallerian verkkokauppa
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro tarjoaa klassista suomalaista bistroruokaa modernilla twistillä. Lounasta on tarjolla tiistaista perjantaihin klo 11-14. Lisäksi tarjolla on kahvilatuotteita.

Lisää Ateneum Bistrosta