Outi Heiskanen

Akateemikko Outi Heiskanen (s. 1937) on yksi maamme tunnetuimmista taiteilijoista. Heiskanen on virtuoosimainen taidegraafikko, mutta myös sääntöjä kyseenalaistava ja rajoja rikkova kokeilija. Heiskanen tunnetaan myös performanssitaiteen sekä maa- ja ympäristötaiteen edelläkävijänä. Näyttelyn on kuratoinut Heiskasen taiteen tuntija ja pitkäaikainen ystävä FT Tuula Karjalainen yhdessä Ateneumin intendentin Sointu Fritzen kanssa.

  • 8.10.2021–9.1.2022
3. kerros
Liput: museolipulla
Nainen istuu järven rannalla laiturilla paljain jaloin ja lukee kirjaa. Mustavalkoinen kuva.
Outi Heiskanen Syysjärvellä vuonna 1988. Kuva: Sakari Viika.

taiteen akateemikon retrospektiivi

Outi Heiskasen retrospektiivinen näyttely kokoaa yhteen hänen monipuolisen ja monialaisen taiteensa eri osa-alueet. Yli 300:n teoksen näyttely esittelee grafiikkaa, piirustuksia, maalauksia ja installaatioita sekä performanssien taltiointeja yli viidenkymmenen vuoden ajalta. Näyttelyssä nähdään myös kokonaisen salin verran Outi Heiskasen ja valokuvataiteilija Janne Laineen yhteisteoksia.

Tuotteliaan taiteilijaelämän kaarta valottaa myös runsas valikoima valokuvia ja elävää kuvaa, joiden tekijöinä ovat mm. Sakari Viika, Jorma Puranen, Tarja Stranden ja Georg Grotenfelt.

Outi Heiskasen tärkein oppi-isä, graafikko Pentti Kaskipuro (Mestari K) on todennut:

”Outi on hiiva, joka laittaa taikinan nousemaan missä vain. Hänen ilmaisupuoleensa ei voi mitenkään puuttua: hän on toisaalta kiinni perinteessä, mutta silti täysin omintakeinen ja ennakkoluuloton.”

Luonto ja ihmisenä olemisen mysteerit

Outi Heiskasen luoma myyttinen maailma on täynnä tarinoita ihmisenä olemisen mysteereistä ja suhteestamme luontoon. Hänen hahmoissaan raja ihmisen ja eläimen välillä voi olla häilyvä, kun keskiössä ovat perusvietit ja elämän kiertokulku. Naiseus, äitiys, erotiikka ja kuolema kutoutuvat yhteen hänen eri keinoin toteutetuissa teoksissaan, joita yhdistää myös säännöistä piittaamaton, joskus anarkistinenkin kokeilunhalu ja kiistämätön virtuositeetti.

Yhteisöllisyys ja lähipiiri ovat olleet keskeisessä roolissa Outi Heiskasen taiteessa jo 1970-luvulta lähtien. Hänen ympärilleen muodostuneiden Record Singersin ja Bellini-akatemian legendaariset esiintymiset pohjustivat performanssitaiteen esiinmarssia.

Yksi ikimuistoisista esityksistä oli Ateneumin taidemuseon peruskorjausta edeltäneissä sulkijaisissa vuonna 1984 nähty Kluuvin ruhje. Meilahden taidemuseon puistoon levittäytynyt, Heiskasen taiteilijaystäviensä kanssa vuonna 1983 toteuttama Siirrettävä Tuonela taas oli ensimmäisiä ympäristötaiteen näyttelyitä Suomessa.

Näyttelyn avautuessa ilmestyy Tuula Karjalaisen kirjoittama elämänkerta Outi Heiskanen – Taiteilija kuin shamaani (Siltala 2021).

Opastukset omalle ryhmälle

Tiedustelut ja varaukset:
puh. 0294 500 500 (ma–pe klo 10–14), sähköposti: myynti [a] kansallisgalleria.fi

Opastettu kierros: Outi Heiskanen

Taiteilijan tulkinta verijuuri-kasvista. Väreissä harmaata ja punaista.

Akateemikko Outi Heiskanen (s. 1937) on yksi maamme tunnetuimmista taiteilijoista. Heiskanen on virtuoosimainen taidegraafikko, mutta myös sääntöjä kyseenalaistava ja rajoja rikkova kokeilija. Heiskanen tunnetaan myös performanssitaiteen sekä maa- ja ympäristötaiteen edelläkävijänä.

Opastuksella tutustutaan Outi Heiskasen näyttelyyn, sen keskeisiin teemoihin ja taideteoksiin näyttelysaleissa Ateneumin asiantuntijaoppaan johdolla. 

Rajoitukset voivat vaikuttaa saatavuuteen sekä ryhmäkokoihin.

Opastuskielet: suomi, ruotsi, englanti ja venäjä
Hinta: 95 € + sisäänpääsymaksut, kouluryhmät 70 €
Ryhmäkoko: 1–20 hlö, kouluryhmät max. 25 hlö
Kesto: noin 1 h

Näyttelyintro: Outi Heiskanen

Eläinhahmo, jolla on silmät peittävä hattu. Mustavalkoinen kuva.

Akateemikko Outi Heiskanen (s. 1937) on yksi maamme tunnetuimmista taiteilijoista. Heiskanen on virtuoosimainen taidegraafikko, mutta myös sääntöjä kyseenalaistava ja rajoja rikkova kokeilija. Heiskanen tunnetaan myös performanssitaiteen sekä maa- ja ympäristötaiteen edelläkävijänä.

Näyttelyintrolla opas johdattaa kävijät näyttelyyn runsaan kuvaesityksen kautta. Suositulla näyttelyintrolla istut mukavasti Ateneum-salin rauhassa ja intron jälkeen voit tutustua näyttelyyn omaan tahtiisi.  

Katso esittelyvideo näyttelyintrosta

Rajoitukset voivat vaikuttaa saatavuuteen sekä ryhmäkokoihin.

Opastuskielet: suomi, ruotsi, englanti ja venäjä
Hinta: 5 € / hlö + sisäänpääsymaksut
Ryhmäkoko: 10 – 134 hlö
Kesto: 30 min

Etäopastus: Outi Heiskanen

Taiteilijan tulkinta verijuuri-kasvista. Väreissä harmaata ja punaista.

Akateemikko Outi Heiskanen (s. 1937) on yksi maamme tunnetuimmista taiteilijoista. Etäopastus tarjoaa makupaloja Heiskasen taiteen maailmasta: opastuksen aikana tutustumme taiteilijan keskeisiin teoksiin. Opastus tuo esiin myös taiteilijan humaanin ja arvostavan asenteen elämään.    

Opastus ei kierrä näyttelysaleissa, vaan opas esittelee teemoja ja teoksia kuvaesityksen avulla. Opastuksen lopuksi on mahdollista esittää kysymyksiä.  

Opastus ohjataan Teams-alustan kautta. Voitte osallistua opastukselle ryhmänä tai omilta päätteiltänne käsin toimittamamme linkin kautta.

Teams-sovellus tulee ladata mobiililaitteilla, tietokoneella voi liittyä myös verkkoselaimen kautta. Selainta käytettäessä suosittelemme Chromea tai Edgeä päivitettynä uusimpaan versioon. Etäopastukselle osallistuessa verkon nopeuden tulisi olla vähintään 10 Mbit/s tai 4G-yhteys. Etäopastusta ei saa taltioida.

Opastuskielet: suomi, ruotsi ja englanti
Hinta: 20 hlö 95 €, 40 hlö 170 €, koulut 70 € 
Ryhmäkoko: Max. 40 hlö
Kesto: 45 min

Näyttelyn teoksia