Siirry sivulla:
taiteen akateemikon retrospektiivi
Outi Heiskasen retrospektiivinen näyttely kokoaa yhteen hänen monipuolisen ja monialaisen taiteensa eri osa-alueet. Yli 300:n teoksen näyttely esittelee grafiikkaa, piirustuksia, maalauksia ja installaatioita sekä performanssien taltiointeja yli viidenkymmenen vuoden ajalta. Näyttelyssä nähdään myös kokonaisen salin verran Outi Heiskasen ja taiteilija Janne Laineen yhteisteoksia.
Tuotteliaan taiteilijaelämän kaarta valottaa myös runsas valikoima valokuvia ja elävää kuvaa, joiden tekijöinä ovat mm. Sakari Viika, Jorma Puranen, Tarja Stranden ja Georg Grotenfelt.
Outi Heiskasen tärkein oppi-isä, graafikko Pentti Kaskipuro (Mestari K) on todennut:
”Outi on hiiva, joka laittaa taikinan nousemaan missä vain. Hänen ilmaisupuoleensa ei voi mitenkään puuttua: hän on toisaalta kiinni perinteessä, mutta silti täysin omintakeinen ja ennakkoluuloton.”
Luonto ja ihmisenä olemisen mysteerit
Outi Heiskasen luoma myyttinen maailma on täynnä tarinoita ihmisenä olemisen mysteereistä ja suhteestamme luontoon. Hänen hahmoissaan raja ihmisen ja eläimen välillä voi olla häilyvä, kun keskiössä ovat perusvietit ja elämän kiertokulku. Naiseus, äitiys, erotiikka ja kuolema kutoutuvat yhteen hänen eri keinoin toteutetuissa teoksissaan, joita yhdistää myös säännöistä piittaamaton, joskus anarkistinenkin kokeilunhalu ja kiistämätön virtuositeetti.
Yhteisöllisyys ja lähipiiri ovat olleet keskeisessä roolissa Outi Heiskasen taiteessa jo 1970-luvulta lähtien. Hänen ympärilleen muodostuneiden Record Singersin ja Bellini-akatemian legendaariset esiintymiset pohjustivat performanssitaiteen esiinmarssia.
Yksi ikimuistoisista esityksistä oli Ateneumin taidemuseon peruskorjausta edeltäneissä sulkijaisissa vuonna 1984 nähty Kluuvin ruhje. Meilahden taidemuseon puistoon levittäytynyt, Heiskasen taiteilijaystäviensä kanssa vuonna 1983 toteuttama Siirrettävä Tuonela taas oli ensimmäisiä ympäristötaiteen näyttelyitä Suomessa.
Näyttelyn avautuessa ilmestyy Tuula Karjalaisen kirjoittama elämäkerta Outi Heiskanen – Taiteilija kuin shamaani (Siltala 2021).
Näyttelytekstit
Outi Heiskanen – koulujen aineisto
Tässä aineistossa on muutamia tehtäviä yhdistettäväksi museokäyntiin Ateneumissa tai verkon kautta pidettävään, erikseen tilattavaan etäopastukseen. Tehtävien tarkoitus on tukea löytämisen iloa ja ruokkia mielikuvitusta niin näyttelyn teoksiin tutustuttaessa kuin itse tehdessäkin.