Outi Heiskanen

Akateemikko Outi Heiskanen (s. 1937) on yksi maamme tunnetuimmista taiteilijoista. Heiskanen on virtuoosimainen taidegraafikko, mutta myös sääntöjä kyseenalaistava ja rajoja rikkova kokeilija. Heiskanen tunnetaan myös performanssitaiteen sekä maa- ja ympäristötaiteen edelläkävijänä. Näyttelyn on kuratoinut Heiskasen taiteen tuntija ja pitkäaikainen ystävä FT Tuula Karjalainen yhdessä Ateneumin intendentin Sointu Fritzen kanssa.

  • 8.10.2021–9.1.2022
3. kerros
Liput: museolipulla
Muotokuva Outi Heiskasesta, henkilö kieli ulkona suusta, valkoinen kihara tukka. Mustavalkoinen kuva.
Outi Heiskanen vuonna 2013. Yksityiskohta. Kuva: Pertti Nisonen.

taiteen akateemikon retrospektiivi

Voit ostaa lippusi ovelta. Tällä hetkellä emme myy ennakkolippuja. Emme vaadi koronapassia näyttelyihin. Lue ohjeemme turvalliseen vierailuun

Outi Heiskasen retrospektiivinen näyttely kokoaa yhteen hänen monipuolisen ja monialaisen taiteensa eri osa-alueet. Yli 300:n teoksen näyttely esittelee grafiikkaa, piirustuksia, maalauksia ja installaatioita sekä performanssien taltiointeja yli viidenkymmenen vuoden ajalta. Näyttelyssä nähdään myös kokonaisen salin verran Outi Heiskasen ja taiteilija Janne Laineen yhteisteoksia.

Tuotteliaan taiteilijaelämän kaarta valottaa myös runsas valikoima valokuvia ja elävää kuvaa, joiden tekijöinä ovat mm. Sakari Viika, Jorma Puranen, Tarja Stranden ja Georg Grotenfelt.

Outi Heiskasen tärkein oppi-isä, graafikko Pentti Kaskipuro (Mestari K) on todennut:

”Outi on hiiva, joka laittaa taikinan nousemaan missä vain. Hänen ilmaisupuoleensa ei voi mitenkään puuttua: hän on toisaalta kiinni perinteessä, mutta silti täysin omintakeinen ja ennakkoluuloton.”

Näyttelyn taideteokset ovat herkkiä ja arvokkaita. Muistathan pitää vieraillessasi etäisyyttä taideteoksiin ja vitriineihin.

Luonto ja ihmisenä olemisen mysteerit

Outi Heiskasen luoma myyttinen maailma on täynnä tarinoita ihmisenä olemisen mysteereistä ja suhteestamme luontoon. Hänen hahmoissaan raja ihmisen ja eläimen välillä voi olla häilyvä, kun keskiössä ovat perusvietit ja elämän kiertokulku. Naiseus, äitiys, erotiikka ja kuolema kutoutuvat yhteen hänen eri keinoin toteutetuissa teoksissaan, joita yhdistää myös säännöistä piittaamaton, joskus anarkistinenkin kokeilunhalu ja kiistämätön virtuositeetti.

Yhteisöllisyys ja lähipiiri ovat olleet keskeisessä roolissa Outi Heiskasen taiteessa jo 1970-luvulta lähtien. Hänen ympärilleen muodostuneiden Record Singersin ja Bellini-akatemian legendaariset esiintymiset pohjustivat performanssitaiteen esiinmarssia.

Yksi ikimuistoisista esityksistä oli Ateneumin taidemuseon peruskorjausta edeltäneissä sulkijaisissa vuonna 1984 nähty Kluuvin ruhje. Meilahden taidemuseon puistoon levittäytynyt, Heiskasen taiteilijaystäviensä kanssa vuonna 1983 toteuttama Siirrettävä Tuonela taas oli ensimmäisiä ympäristötaiteen näyttelyitä Suomessa.

Näyttelyn avautuessa ilmestyy Tuula Karjalaisen kirjoittama elämäkerta Outi Heiskanen – Taiteilija kuin shamaani (Siltala 2021).

Osta kirja Ateneumin museokaupasta

Näyttelyyn liittyviä tapahtumia

Katso kaikki tapahtumat

Avoimet näyttelyintrot

Haluatko kuulla lisää ajankohtaisista näyttelyistämme? Järjestämme joka viikko opastettuja kierroksia tai näyttelyintroja. Kierrokset ja introt sisältyvät museolippusi hintaan ja niitä järjestetään suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.  

Ilmoittautuminen lipunmyyntisalin infopisteellä samana päivänä ennen opastusta. Paikat täytetään saapumisjärjestyksessä. 

Osta paikka etäopastukselle

Opastus ei kierrä näyttelysaleissa, vaan opas esittelee teemoja ja teoksia kuvaesityksen avulla. Opastuksen lopuksi on mahdollista esittää kysymyksiä. Hinta 10 €.

Opastukset omalle ryhmälle

Tiedustelut ja varaukset:
puh. 0294 500 500 (ma–pe klo 10–14), sähköposti: myynti [a] kansallisgalleria.fi

Näyttelyintro: Outi Heiskanen

Eläinhahmo, jolla on silmät peittävä hattu. Mustavalkoinen kuva.

Akateemikko Outi Heiskanen (s. 1937) on yksi maamme tunnetuimmista taiteilijoista. Heiskanen on virtuoosimainen taidegraafikko, mutta myös sääntöjä kyseenalaistava ja rajoja rikkova kokeilija. Heiskanen tunnetaan myös performanssitaiteen sekä maa- ja ympäristötaiteen edelläkävijänä. 

Näyttelyintrolla opas johdattaa kävijät näyttelyyn runsaan kuvaesityksen kautta. Suositulla näyttelyintrolla istut mukavasti Ateneum-salin rauhassa ja intron jälkeen voit tutustua näyttelyyn omaan tahtiisi. 

Rajoitukset voivat vaikuttaa saatavuuteen sekä ryhmäkokoihin.

Opastuskielet: suomi, ruotsi, englanti ja venäjä
Hinta: 5 € / henkilö + pääsyliput
Ryhmäkoko: 10–134 henkilöä
Kesto: 30 min

Teethän varauksen neljä viikkoa ennen ajankohtaa.

Opastettu kierros: Outi Heiskanen

Akateemikko Outi Heiskanen (s. 1937) on yksi maamme tunnetuimmista taiteilijoista. Heiskanen on virtuoosimainen taidegraafikko, mutta myös sääntöjä kyseenalaistava ja rajoja rikkova kokeilija. Heiskanen tunnetaan myös performanssitaiteen sekä maa- ja ympäristötaiteen edelläkävijänä.

Opastuksella tutustutaan Outi Heiskasen näyttelyyn, sen keskeisiin teemoihin ja taideteoksiin näyttelysaleissa Ateneumin asiantuntijaoppaan johdolla.

Rajoitukset voivat vaikuttaa saatavuuteen sekä ryhmäkokoihin.

Opastuskielet: suomi, selkosuomi, ruotsi, englanti, venäjä, ranska, italia ja kiina
Hinta: 95 € + pääsyliput
Ryhmäkoko: opastukset 1–20 hlö
Kesto: noin 1 h

Etäopastus: Outi Heiskanen

Taiteilijan tulkinta verijuuri-kasvista. Väreissä harmaata ja punaista.

Etäopastus tarjoaa makupaloja Outi Heiskasen taiteen maailmasta: opastuksen aikana tutustumme taiteilijan keskeisiin teoksiin. Etäopastus tuo esiin myös taiteilijan humaanin ja arvostavan asenteen elämään. 

Opastus ei kierrä näyttelysaleissa, vaan opas esittelee teemoja ja teoksia kuvaesityksen avulla. Opastuksen lopuksi on mahdollista esittää kysymyksiä.

Opastus ohjataan Teams-alustan kautta. Voitte osallistua opastukselle ryhmänä tai omilta päätteiltänne käsin toimittamamme linkin kautta.

Teams-sovellus tulee ladata mobiililaitteilla, tietokoneella voi liittyä myös verkkoselaimen kautta. Selainta käytettäessä suosittelemme Chromea tai Edgeä päivitettynä uusimpaan versioon. Etäopastukselle osallistuessa verkon nopeuden tulisi olla vähintään 10 Mbit/s tai 4G-yhteys. Etäopastusta ei saa taltioida.

Opastuskieli: suomi, ruotsi, englanti
Hinta: alkaen 95 €/20 hlö, koulut 70 €
Ryhmäkoko: Max. 150 hlö
Kesto: 45 min

Outi Heiskanen – koulujen aineisto

Tässä aineistossa on muutamia tehtäviä yhdistettäväksi museokäyntiin Ateneumissa tai verkon kautta pidettävään, erikseen tilattavaan etäopastukseen. Tehtävien tarkoitus on tukea löytämisen iloa ja ruokkia mielikuvitusta niin näyttelyn teoksiin tutustuttaessa kuin itse tehdessäkin.

Näyttelyn teoksia