Natalia Goncharova (1881–1962) tunnetaan Venäjän avantgarde-taiteen keskushahmona, joka inspiroi niin Venäjän kuin Länsi-Euroopan kokeellisia taiteilijoita. Esille saadaan laajasti taiteilijan teoksia 1900-luvun neljältä ensimmäiseltä vuosikymmeneltä. Ennen Ateneumia näyttely on esillä Tate Modernissa Lontoossa ja Palazzo Strozzissa Firenzessä.
Pikalinkit:
Tiesitkö tämän Natalia Goncharovasta?
Katso kuraattori Timo Huuskon opastus näyttelyyn
Natalia Goncharovan (suom. Gontšarova) rohkea ja innovatiivinen tuotanto vaikutti aikalaisiinsa ja ylitti 1900-luvulle ominaiset taiteenväliset rajat. Näyttely keskittyy taiteilijan innovatiivisimpaan kauteen 1900-luvun alusta 1920-luvulle, jolloin hän inspiroi yhtä lailla Venäjän kuin Länsi-Euroopan kokeellisia taiteilijoita. Näyttelyssä nähdään yli sata teosta, joihin kuuluu paljon maalauksia, mutta myös kuvituksia, pukuja, lavastusluonnoksia ja balettitaltiointeja. Lähes kaikki näyttelyn teokset nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa.
Goncharovan mittavaa taiteellista tuotantoa innoittivat niin kansantaide kuin uskonnolliset ikonit. Hänen taiteensa oli myös ristiriitaista: Goncharova saattoi samaan aikaan esiintyä kasvot maalattuna katuperformanssissa Moskovassa ja luoda uskonnollista taidetta vanhojen ikonien inspiroimana. Kuvataiteen lisäksi Goncharova suunnitteli pukuja ja lavasteita Sergei Djaghilevin kuuluisaan Venäläiseen balettiin sekä pukuja muotitaloille Moskovaan ja Pariisiin, oli mukana avantgardistisessa elokuvassa sekä teki kuvituksia kokeellisiin runoihin.
Näyttelyssä on esillä myös Tarja Ervastin valoteos Aiheita Kultaisesta kukosta (Le Coq d’or), 2020. Nikolai Rimsky-Korsakovin säveltämä Kultainen kukko esitettiin vuonna 1914 Pariisissa oopperabalettina, johon Mihail Fokin teki koreografian ja Natalia Goncharova lavastuksen ja puvustuksen. Valoteokseen on tuotu aiheita Goncharovan suunnittelemasta kolmannen näytöksen lavastusmaalauksesta Sergei Djagilevin valaistuksen hengessä.
Näyttelyn toteuttavat Ateneumin taidemuseo, Lontoon Tate Modern ja Firenzen Fondazione Palazzo Strozzi yhteistyössä Tretjakovin gallerian kanssa. Näyttelyn kuraattoreita ovat intendentti Timo Huusko Ateneumin taidemuseosta sekä näyttelypäällikkö Matthew Gale ja kansainvälisen taiteen kuraattori Natalia Sidlina Tate Modernista.
Tutustu syvemmin Natalia Goncharovaan
Näyttelyn ollessa suljettu, runsaasti kuvitettu näyttelyluettelo esittelee ensimmäistä kertaa suomalaiselle yleisölle Gontšarovan merkityksen koko laajuudessaan monitahoisena ja kiehtovana 1900-luvun taiteen uranuurtajana. Näyttelykatalogi verkkokaupasta tarjoushintaan 19€ (norm. 28€)