Mustaa ja valkoista

Mustaa ja valkoista – japanilaisen valokuvataiteen klassikoita -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

Japanilaisen valokuvataiteen klassikoita

Ateneumin valokuvanäyttelyiden sarjassa esitellään tänä syksynä toisen maailmansodan jälkeen toimineiden japanilaisten valokuvaajien tuotantoa. Maisemia, kaupunkeja ja ihmisten arkea kuvaavista teoksista välittyvät japanilaisen elämänmuodon perinteet sekä japanilaisessa kulttuurissa tapahtuneet muutokset.

Näyttelyn ovat koonneet Ateneumin museonjohtaja Maija Tanninen-Mattila sekä Kiasman vs. intendentti Pirkko Siitari.

Mustaa ja valkoista. Japanilaisen valokuvataiteen klassikoita -näyttely esittelee 64 teosta kahdeksalta valokuvaajalta. Valokuvauksesta tuli Japanissa suosittu taiteen muoto toisen maailmansodan jälkeen. Tämä liittyy omalta osaltaan maan omaperäiseen visuaaliseen kulttuuriin ja voimakkaaseen graafiseen traditioon, joka ilmenee myös puupiirroksissa ja mustemaalauksissa. Näyttelyn taiteilijat ovat keskeisiä nimiä japanilaisen valokuvataiteen historiassa, ja heidän työllään on ollut suuri merkitys nuoremmille kuvaajasukupolville. Suurin osa esitellään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa

Nämä valokuvaajat ovat eläneet sodan ajan, ja monet teoksista kuvaavat mm. sen fyysisiä ja henkisiä seurauksia sekä sodanjälkeistä vaikeaa jälleenrakennuksen aikaa. Aihetta lähestytään niin maiseman, kehon kuin asetelmien kautta. Useissa teoksissa kuvastuu myös voimakas omaelämäkerrallisuus kuten Shomei Tomatsun (s. 1930) valokuvissa pommituksissa vaurioituneista esineistä. Tadahiko Hayashi (1918–1990) puolestaan kuvasi sodanjälkeistä Tokiota. Myös Kikuji Kawada (s. 1933) käsittelee sodan jälkiä symbolisissa kuvissaan.

Shoji Ueda (1913–2000) sen sijaan kieltäytyi valokuvaamasta sotaa ja käänsi katseen kohti henkilökohtaista. Hänet tunnetaan surrealistisista, lavastetuista perhekuvistaan. Henkilökohtaisuutta ja intiimiyttä on myös Katsuji Fukudan (1899–1991) valokuvissa, joista monet kuvaavat miehen ja naisen välistä suhdetta.

Ihei Kimuralla (1901–1974) oli heti sodan päätyttyä keskeinen rooli valokuvauksen realistisen suunnan perustajana. Hänen tunnetuin kuvasarjansa Akita on syntynyt yhden paikkakunnan elämän dokumentoinnista lähes 40 vuoden aikana. Realismia edusti myös Hiroshi Hamaya (1915–1999), joka kuvasi maanviljelijöiden arkea Japanin syrjäseuduilla. Amerikkalaisen kulttuurin vaikutusta tokiolaisten elämään on puolestaan kuvannut Yutaka Takanashi (s. 1935).

Ateneumin näyttely on toteutettu yhteistyössä Yamaguchi Prefectural Art Museumin kanssa, jonka kokoelmiin kaikki näyttelyn teokset kuuluvat.

Museonjohtajan blogi

Susanna Pettersson: Museologinen tutkimus haastaa ja kirittää

Kesä on loistavaa aikaa lukemiselle ja uusien asioiden omaksumiselle. Omassa kirjapinossani on muun muassa ruotsalaisia dekkareita, japanilaista kulttuuria ja oman alani tutkimuskirjallisuutta. Näistä yksi käsittelee museologian historiaa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta Pohjoismaissa. Nordisk Museologi, The First 25 Years. The Journal of Nordic Museology 1993–2018 juhlii…

Lue lisää
Instagramissa

Tilaa Ateneumin blogit

Lisää alla olevaan laatikkoon sähköpostiosoitteesi ja saat Ateneumin kuukausittaisen Kuukauden vieraan ja Museonjohtajan blogin suoraan sähköpostiisi.

Aukioloajat

ti, pe 10–18
ke, to 10–20
la, su 10–17
ma suljettu

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

POIKKEAVAT AUKIOLOAJAT

Pääsymaksut

Normaali pääsymaksu 15 €
Alennettu pääsymaksu 13 €
Alle 18-vuotiaat maksutta
S-Etukortilla 14 €
Yhteislippu Ateneumiin ja Kiasmaan 24/20 €

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

Alennukset ja maksutavat
Yhteystiedot

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki ainfo@ateneum.fi 0294 500 401

Saavutettavuus

Liikkumisesteetön sisäänkäynti museoon Ateneuminkujalta.

Lue lisää saavutettavuudesta
Opasvaraukset

(ma-pe 9-15) 0294 500 500

Opastustiedustelu
Museokauppa

Ateneumin museokauppa sijaitsee sisäpihalla ja palvelee museon aukioloaikoina.
Kaupan puhelinnumero 0294 500 434.

Kansallisgallerian verkkokauppa
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro tarjoaa klassista suomalaista bistroruokaa modernilla twistillä. Lounasta on tarjolla tiistaista perjantaihin klo 11-14. Lisäksi tarjolla on kahvilatuotteita.

Lisää Ateneum Bistrosta