Musiikki ja hiljaisuus

Musiikki ja hiljaisuus – Suomalaista symbolismia -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Suomalaista symbolismia

Ateneumin kesänäyttely Musiikki ja hiljaisuus. Suomalaista symbolismia kutsuu kävijät kuuntelemaan taidetta. Näyttely korostaa kuvataiteen ja musiikin välillä 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa vallinnutta syvää vuorovaikutusta. Sen teemat liikkuvat ihmisen ja luonnon äänistä symbolistisen musiikin ja sisäisen äänen kautta hiljaisuuteen, johdattaen kävijän äänistä, väreistä ja valosta pimeyteen.

Esillä olevien noin 80 teoksen joukossa on niin maalauksia, piirustuksia, grafiikkaa ja veistoksia kuin taideteollisuutta ja musiikin historiaan liittyvää materiaalia. Näyttelyn kuraattori on ranskalainen taidehistorioitsija Laura Gutman-Hanhivaara.

Symbolistitaiteilijat pitivät musiikkia kaikkein korkeimpana taiteenlajina sen koskettavuuden vuoksi, ja pyrkivät luomaan sille visuaalisesti yhtä tunteikkaan vastineen. Symbolistisäveltäjät puolestaan näkivät musiikin tarkoituksena olevan ylevän ja ekstaattisen kokemuksen luomisen kuulijalle.

Näyttely kutsuu kävijän nauttimaan suomalaisesta symbolismista eri aistien kautta. Suurin osa teoksista on Ateneumin omasta kokoelmasta, mutta joukossa on myös lainoja muista museoista ja yksityiskokoelmista. Teokset johdattavat kävijää huudon kuvauksista kohti kyynelten äänettömyyttä, valosta pimeyteen, luonnon fyysisestä havainnoinnista oman Esillä olevien noin 80 teoksen joukossa on niin maalauksia, piirustuksia, grafiikkaa ja veistoksia kuin taideteollisuutta ja musiikin historiaan liittyvää materiaalia. Näyttelyn kuraattori on ranskalainen taidehistorioitsija Laura Gutman-Hanhivaara.sisimmän kohtaamiseen. Näyttelyn lopuksi kuljetaan jälleen kohti elämää ja valoa.

Osa näyttelystä on omistettu symbolistiselle musiikille, erityisesti Jean Sibeliuksen sävellykselle Pelleas ja Melisande -näytelmään, joka valmistui Helsingin Ruotsalaiseen teatteriin vuonna 1905 ja jatkoi toisellekin kaudelle 1906. Säveltäjä Erkki Melartinin taideteokset puolestaan kuvaavat, kuinka tämä monipuolinen taiteilija ilmaisi itseään visuaalisesti.

Näyttelyssä on myös ”musiikkisali”, jossa yhdistyvät mm. Akseli Gallen-Kallelan ja Väinö Blomstedtin kuvakudokset ja Ville Vallgrenin veistos Kaiku (1887) sekä niiden taustalla soiva musiikki, mikä luo kävijälle kokemuksen symbolistien suosimasta eri taiteenlajien välisestä vuoropuhelusta. Levy-yhtiö Ondinen tuottama ja näyttelyssä kuultava kokoelma symbolistista musiikkia korvaa perinteisen näyttelyluettelon. Levyyn liittyy 32-sivuinen vihko, joka sisältää kuraattorin kirjoittaman artikkelin ja runsaasti teoskuvia.

Museonjohtajan blogi

Susanna Pettersson: Museologinen tutkimus haastaa ja kirittää

Kesä on loistavaa aikaa lukemiselle ja uusien asioiden omaksumiselle. Omassa kirjapinossani on muun muassa ruotsalaisia dekkareita, japanilaista kulttuuria ja oman alani tutkimuskirjallisuutta. Näistä yksi käsittelee museologian historiaa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta Pohjoismaissa. Nordisk Museologi, The First 25 Years. The Journal of Nordic Museology 1993–2018 juhlii…

Lue lisää
Instagramissa

Tilaa Ateneumin blogit

Lisää alla olevaan laatikkoon sähköpostiosoitteesi ja saat Ateneumin kuukausittaisen Kuukauden vieraan ja Museonjohtajan blogin suoraan sähköpostiisi.

Aukioloajat

ti, pe 10–18
ke, to 10–20
la, su 10–17
ma suljettu

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

POIKKEAVAT AUKIOLOAJAT

Pääsymaksut

Normaali pääsymaksu 15 €
Alennettu pääsymaksu 13 €
Alle 18-vuotiaat maksutta
S-Etukortilla 14 €
Yhteislippu Ateneumiin ja Kiasmaan 24/20 €

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

Alennukset ja maksutavat
Yhteystiedot

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki ainfo@ateneum.fi 0294 500 401

Saavutettavuus

Liikkumisesteetön sisäänkäynti museoon Ateneuminkujalta.

Lue lisää saavutettavuudesta
Opasvaraukset

(ma-pe 9-15) 0294 500 500

Opastustiedustelu
Museokauppa

Ateneumin museokauppa sijaitsee sisäpihalla ja palvelee museon aukioloaikoina.
Kaupan puhelinnumero 0294 500 434.

Kansallisgallerian verkkokauppa
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro tarjoaa klassista suomalaista bistroruokaa modernilla twistillä. Lounasta on tarjolla tiistaista perjantaihin klo 11-14. Lisäksi tarjolla on kahvilatuotteita.

Lisää Ateneum Bistrosta