Moderni nainen

Moderni nainen tarkastelee naistaiteilijoiden roolia ja asemaa 1900-luvun modernismin vuosikymmeninä. Näyttely pureutuu naisen rooliin aikakauden yhteiskunnallisten, poliittisten ja kulttuuristen muutosten keskellä.

  • 10.2.–27.3.2022
3. kerros
Liput: museolipulla
Taiteilija Elga Sesemannin omakuva. Naisella on silmät suljettuna ja valkoinen hattu.
Elga Sesemann: Omakuva (1946), yksityiskohta. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Yehia Eweis.

12 uraauurtavaa taiteilijaa

Näyttelyn taiteilijoita ovat Helene Schjerfbeck, Sigrid Schauman, Ellen Thesleff, Elga Sesemann, Hilda Flodin, Sigrid af Forselles, Gunvor Grönvik, Eila Hiltunen, Lea Ignatius, Helmi Kuusi, Laila Pullinen ja Essi Renvall. Noin 150 teoksen näyttelyssä on esillä maalauksia, veistoksia, piirustuksia ja grafiikkaa Ateneumin kokoelmista. Näyttelyn on kuratoinut Ateneumin erikoistutkija Anu Utriainen.

Näyttely tarkastelee naistaiteilijuutta kahdesta eri näkökulmasta – naista kuvan tekijänä sekä naista kuvauksen ja katseen kohteena. Teemat nivoutuvat keskusteluun sukupuolten välisestä tasa-arvosta, joka on edelleen ajankohtainen ja maailmanlaajuisesti tärkeä kysymys.

Mukaan valittujen teosten ja taiteilijoiden elämäkertojen kautta piirtyy kuva suomalaisen naisen mahdollisuuksista kouluttautua ja työskennellä taiteilijana. Näyttelyn taiteilijat olivat kansainvälisiä ja toimivat ammatissa elämänsä loppuun asti. Näyttelyn yksi keskeinen kysymys on, miten luokkatausta ja elämäntilanteet ovat vaikuttaneet taiteilijan uran rakentumiseen, ja miten tämä heijastuu teosten aiheiden ja tekniikoiden valintaan eri aikoina.

Suppeampi versio näyttelystä on kiertänyt maailmaa vuodesta 2017 alkaen muun muassa New Yorkissa, Tokiossa ja Kööpenhaminassa. Se on nostattanut kaikkialla vilkasta keskustelua naisen yhteiskunnallisesta asemasta ja edellytyksistä luoda itsenäinen ammattiura.

Lue lisää näyttelyn kiertämisestä maailmalla

Näyttelytekstit

Voit lukea näyttelyn seinätekstit ja teosesittelyt rauhassa omalla laitteellasi. Tekstit ovat myös kuunneltavissa ruudunlukulaitteella.

Lue tekstit

Osallistu etäopastukselle

Opastukset omalle ryhmälle

Kansallisgallerian palvelumyynti
myynti@kansallisgalleria.fi
puh. 0294 500 500 (ma–pe klo 10–14)

näyttelyyn liittyviä tapahtumia

Katso kaikki tapahtumat

Sisältöä ei löytynyt.

Samaan aikaan esillä myös

Näyttelyn teoksia