Moderni nainen

Moderni nainen tarkastelee naistaiteilijoiden roolia ja asemaa 1900-luvun modernismin vuosikymmeninä. Näyttely pureutuu naisen rooliin aikakauden yhteiskunnallisten, poliittisten ja kulttuuristen muutosten keskellä.

  • 11.2.–27.3.2022
3. kerros
Liput: museolipulla
Elga Sesemann, Kahvilassa, yksityiskohta, 1945
Elga Sesemann, Kahvilassa, yksityiskohta, 1945. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen.

12 uraauurtavaa taiteilijaa

Näyttelyn taiteilijoita ovat Helene Schjerfbeck, Sigrid Schauman, Ellen Thesleff, Elga Sesemann, Hilda Flodin, Sigrid af Forselles, Gunvor Grönvik, Eila Hiltunen, Lea Ignatius, Helmi Kuusi, Laila Pullinen ja Essi Renvall. Noin 150 teoksen näyttelyssä on esillä maalauksia, veistoksia, piirustuksia ja grafiikkaa Ateneumin kokoelmista. Näyttelyn on kuratoinut Ateneumin erikoistutkija Anu Utriainen.

Näyttely tarkastelee naistaiteilijuutta kahdesta eri näkökulmasta – naista kuvan tekijänä sekä naista kuvauksen ja katseen kohteena. Teemat nivoutuvat keskusteluun sukupuolten välisestä tasa-arvosta, joka on edelleen ajankohtainen ja maailmanlaajuisesti tärkeä kysymys.

Mukaan valittujen teosten ja taiteilijoiden elämäkertojen kautta piirtyy kuva suomalaisen naisen mahdollisuuksista kouluttautua ja työskennellä taiteilijana. Näyttelyn taiteilijat olivat kansainvälisiä ja toimivat ammatissa elämänsä loppuun asti. Näyttelyn yksi keskeinen kysymys on, miten luokkatausta ja elämäntilanteet ovat vaikuttaneet taiteilijan uran rakentumiseen, ja miten tämä heijastuu teosten aiheiden ja tekniikoiden valintaan eri aikoina.

Suppeampi versio näyttelystä on kiertänyt maailmaa vuodesta 2017 alkaen muun muassa New Yorkissa, Tokiossa ja Kööpenhaminassa. Se on nostattanut kaikkialla vilkasta keskustelua naisen yhteiskunnallisesta asemasta ja edellytyksistä luoda itsenäinen ammattiura.

Lue lisää näyttelyn kiertämisestä maailmalla

Opastukset omalle ryhmälle

Palvelumyynti ryhmille:
puh. 0294 500 500 (ma–pe klo 10–14), sähköposti: myynti [a] kansallisgalleria.fi

Opastettu kierros: Moderni nainen ja Vuoropuhelua

Millaiset ovat olleet naisen mahdollisuudet luoda uraa taiteilijana Suomessa? Entä naiseus ja taiteilijuus tänään – miten ne sopivat yhteen? Tervetuloa syventymään näihin kysymyksiin näyttelyiden yhteisellä opastetulla kierroksella.

Moderni nainen tarkastelee suomalaisten naistaiteilijoiden roolia ja asemaa 1900-luvun modernismin vuosikymmeninä. Vuoropuhelua pohjautuu valokuvataiteilijoiden Elina Brotherus (s. 1972) ja Hannele Rantala (s. 1952) pitkään ystävyyteen ja sen aikana käytyihin keskusteluihin taiteesta. Molempien näyttelyiden teemat nivoutuvat keskusteluun sukupuolten välisestä tasa-arvosta ja naisen mahdollisuuksista valintoihin.

Rajoitukset voivat vaikuttaa saatavuuteen sekä ryhmäkokoihin.

Opastuskielet: suomi, ruotsi, englanti ja venäjä
Hinta: 95 € + pääsyliput
Ryhmäkoko: 1-20 hlö
Kesto: noin 1 h

Etäopastus: Moderni nainen

Sigrid Schauman: Maisema Italiasta, 1930-luku

Moderni nainen tarkastelee naistaiteilijoiden roolia ja asemaa 1900-luvun modernismin vuosikymmeninä. Millaiset ovat olleet naisen mahdollisuudet luoda uraa taiteilijana Suomessa? Pohdimme naisen roolia ja esitystapoja niin kuvan tekijänä kuin kuvauksen kohteena. Teemat nivoutuvat edelleen ajankohtaiseen ja tärkeään keskusteluun naisen asemasta ja mahdollisuuksista.

Opastus ei kierrä näyttelysaleissa, vaan opas esittelee teemoja ja teoksia kuvaesityksen avulla. Opastuksen lopuksi on mahdollista esittää kysymyksiä.

Opastus ohjataan Teams-alustan kautta. Voitte osallistua etäopastukselle ryhmänä tai omilta päätteiltänne toimittamamme linkin kautta.

Teams-sovellus tulee ladata mobiililaitteilla, tietokoneella voi liittyä myös verkkoselaimen kautta. Selainta käytettäessä suosittelemme Chromea tai Edgeä päivitettynä uusimpaan versioon. Etäopastukselle osallistuessa verkon nopeuden tulisi olla vähintään 10 Mbit/s tai 4G-yhteys. Etäopastusta ei saa taltioida.

Opastuskielet: suomi, ruotsi ja englanti
Hinta:
alkaen 95 €/20 hlö, koulut 70 €
Ryhmäkoko:
Max. 150 hlö
Kesto:
45 min

Samaan aikaan esillä myös

Näyttelyn teoksia