Mika Waltari ja taiteilijaystävät

Mika Waltari ja taiteilijaystävät -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

Mika Waltarin (1908–1979) syntymän satavuotisjuhlavuoden ohjelmaan kuuluva näyttely valottaa kirjailijan intohimoista suhdetta kuvataiteeseen. Näyttelyyn on koottu viiden Waltarille tärkeän taiteilijan teoksia: yhteensä yli 200 maalausta Eemu Myntiltä (1890–1943), Yrjö Saariselta (1899–1958), Otto Mäkilältä (1904–1955), Mauno Markkulalta (1905–1959) ja Aimo Kanervalta (1909–1991). Yleisöllä on nyt ensi kertaa tilaisuus nähdä taidetta myös kirjailijan oman kodin seiniltä.

Lisäksi nähdään runsaasti muuta Waltarin uraan liittyvää materiaalia kuten alkuperäiskäsikirjoituksia ja kirjojen kansitaidetta sekä elokuvajulisteita ja -katkelmia. Näyttelyn kuraattori on FT Tuula Karjalainen.

Mika Waltari ja taiteilijaystävät -näyttely kertoo siitä, mitä kuvataide voi kirjailijalle merkitä. Eemu Myntti, Yrjö Saarinen, Otto Mäkilä, Mauno Markkula ja Aimo Kanerva olivat kaikki väkevästi maalaavia ja taiteen tekemiseen ehdoitta heittäytyviä taiteilijoita. Sama intohimo leimasi Mika Waltarin kirjailijantyötä. Waltari kirjoitti näiden ihailemiensa taiteilijoiden taiteesta ja hankki kotiinsa heidän teoksiaan. Useimpien kanssa hänellä oli myös vuosikymmeniä kestänyt ystävyyssuhde.

”Luovina vuosinani, vaikeina vuosina, masennuksen aikoina kuvaamataide antoi minulle tavattoman paljon, se täytti oman tyhjyyteni ja teki taas elämän elämisen arvoiseksi ehkä juuri siksi, että taiteen ilmaisukeinot ovat kokonaan toiset kuin kirjallisuuden.” – Mika Waltari, 1977

Kuvataide vaikutti suuresti Mika Waltarin kirjoittamiseen, ja hänen tekstinsä ovat hyvin visuaalisia. Waltari on kertonut ympäröineensä itsensä kuvataiteella. Taulut olivat hänelle ystäviä ja seuralaisia. Hän oli myös ahkera taidenäyttelyissä ja museoissa kävijä, ja Ateneumin näyttelyyn tuleekin maalausten lisäksi esille mm. muumio ja sarkofagi muistuttamaan kirjailijan rakkaudesta vanhoja esineitä ja historiaa kohtaan.

Mika Waltarin tuotanto on merkittävä osa suomalaista kulttuurihistoriaa. Ateneumin näyttelyssä ovat mukana Waltarin elämäntyön eri puolet. Hänen teoksensa synnyttivät oman visuaalisen maailmansa, mikä tulee selkeimmin esille kirjankansitaiteen kohdalla. Lisäksi nähdään mm. elokuvajulisteita, kirjojen julisteita, katkelmia Waltarin käsikirjoittamista elokuvista sekä Sinuhe-balettia varten suunniteltuja asuja. Waltarin oma ääni kuuluu haastattelunauhoilla, ja hänen tekstinsä elää nykytaiteilija Charles Sandisonin (s. 1969) teoksessa Ateneumin pääportaikossa.

WSOY julkaisee näyttelyn yhteydessä kirjan, johon on koottu kaikki Waltarin kirjoitukset näyttelyn viidestä taiteilijasta. Kirjan muut artikkelit taustoittavat Waltarin suhdetta kuvataiteeseen. Tuula Karjalaisen toimittama Mika Waltari ja taiteilijaystävät -kirja on myynnissä Ateneumin kirjakaupassa.

Näyttelyyn järjestetään yleisöopastuksia ja siihen liittyy myös muuta oheisohjelmaa.

Yläasteen, lukion ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijaryhmille tarjotaan marraskuussa draamallisia Mika, mese ja mä -opastuksia.

Museonjohtajan blogi

Susanna Pettersson: Museologinen tutkimus haastaa ja kirittää

Kesä on loistavaa aikaa lukemiselle ja uusien asioiden omaksumiselle. Omassa kirjapinossani on muun muassa ruotsalaisia dekkareita, japanilaista kulttuuria ja oman alani tutkimuskirjallisuutta. Näistä yksi käsittelee museologian historiaa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta Pohjoismaissa. Nordisk Museologi, The First 25 Years. The Journal of Nordic Museology 1993–2018 juhlii…

Lue lisää
Instagramissa

Tilaa Ateneumin blogit

Lisää alla olevaan laatikkoon sähköpostiosoitteesi ja saat Ateneumin kuukausittaisen Kuukauden vieraan ja Museonjohtajan blogin suoraan sähköpostiisi.

Aukioloajat

ti, pe 10–18
ke, to 10–20
la, su 10–17
ma suljettu

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

POIKKEAVAT AUKIOLOAJAT

Pääsymaksut

Normaali pääsymaksu 15 €
Alennettu pääsymaksu 13 €
Alle 18-vuotiaat maksutta
S-Etukortilla 14 €
Yhteislippu Ateneumiin ja Kiasmaan 24/20 €

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

Alennukset ja maksutavat
Yhteystiedot

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki ainfo@ateneum.fi 0294 500 401

Saavutettavuus

Liikkumisesteetön sisäänkäynti museoon Ateneuminkujalta.

Lue lisää saavutettavuudesta
Opasvaraukset

(ma-pe 9-15) 0294 500 500

Opastustiedustelu
Museokauppa

Ateneumin museokauppa sijaitsee sisäpihalla ja palvelee museon aukioloaikoina.
Kaupan puhelinnumero 0294 500 434.

Kansallisgallerian verkkokauppa
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro tarjoaa klassista suomalaista bistroruokaa modernilla twistillä. Lounasta on tarjolla tiistaista perjantaihin klo 11-14. Lisäksi tarjolla on kahvilatuotteita.

Lisää Ateneum Bistrosta