Magnus Enckell

Taidemaalari Magnus Enckell (1870–1925) tunnetaan erityisesti suomalaisen symbolismin edustajana. Suurnäyttely esittelee kultakauden merkittävimpiin kuuluvan taiteilijan tuotannon kattavasti ja tuo hänet esiin kulttuurielämän monipuolisena vaikuttajana.

  • 23.10.2020–14.2.2021
3. kerros
Liput: museolipulla
Magnus Enckell: Omakuva (1918). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen.
Magnus Enckell: Omakuva (1918). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen.

Radikaalin uudistajan retrospektiivi

Magnus Enckell kuuluu 1800–1900-lukujen vaihteen Suomen taiteen kultakauden keskeisiin taiteilijoihin, mutta hänen tuotantoaan tunnetaan silti vain osittain. Näyttely tarkastelee Enckelliä monipuolisesti ja esittelee hänen koko tuotantoaan viideltä eri vuosikymmeneltä.

Näyttely esittelee paljon ennestään tuntemattomia teoksia, Enckellin laajaa piirustustuotantoa ja luonnoskirjoja sekä valokuvia hänen omasta arkistostaan. Näyttelyssä nähdään Enckellin tuotantoa varhaisista piirustuskoulun opiskeluajan teoksista aina 1920-luvun mytologisiin aiheisiin saakka.

Näyttely ja sen yhteydessä julkaistava kirja valottavat taiteilijan monia puolia. Enckell oli toisaalta radikaali taiteen uudistaja, toisaalta hän taas nojasi sivistyksen traditioihin. Hän oli haaveilija, mutta myös kansainvälinen maailmanmies, näyttelyiden komissaari, Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja ja monumentaaliteosten tekijä. Niin musiikki, teatteri kuin kirjallisuus olivat tärkeitä monipuolisesti sivistyneelle taiteilijalle.

Näyttelyn kuraattoreita ovat Ateneumin museonjohtaja Marja Sakari, Kansallisgallerian kokoelmahallintajohtaja Riitta Ojanperä ja Ateneumin intendentti Anna-Maria von Bonsdorff.

Magnus Enckellin taide Kansallisgallerian sivuilla

Katso kaikki Magnus Enckellin teokset Ateneumin kokoelmassa

Katso Magnus Enckellin mytologia-aiheisia teoksia

Katso kuvia Magnus Enckellin ja Hugo Simbergin ja töistä ja työteosta Tampereen tuomiokirkossa

Videot

Näyttelyn kuraattorit kertovat Enckellistä

Videoilla näyttelyn kuraattorit kertovat Magnus Enckellin taiteesta. Klikkaa alla olevan videon oikeassa yläkulmassa olevaa kuvaketta, niin saat esiin kaikki videot.

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Opastettu videokierros näyttelyyn

Ilta-Sanomien verkkosivuilta löytyy opastettu videokierros näyttelyyn Marja Sakarin, Riitta Ojanperän ja Anna-Maria von Bonsdorffin johdolla.

Katso opastettu kierros

Tilaa etäopastus näyttelyyn

Opastus omalle ryhmälle

Näyttelyyn liittyviä tapahtumia

Katso kaikki tapahtumat

Sisältöä ei löytynyt.

Teoksia näyttelyssä

Kuvia näyttelystä

Näyttelyyn liittyviä tuotteita

Katso kaikki tuotteet Museoshopissa