Magnus Enckell

Taidemaalari Magnus Enckell (1870–1925) tunnetaan erityisesti suomalaisen symbolismin edustajana. Suurnäyttely esittelee kultakauden merkittävimpiin kuuluvan taiteilijan tuotannon kattavasti ja tuo hänet esiin kulttuurielämän monipuolisena vaikuttajana.

  • 23.10.2020–14.2.2021
3. kerros
Liput: museolipulla

Magnus Enckell: Omakuva (1918). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen.
Magnus Enckell: Omakuva (1918). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen.

Radikaalin uudistajan retrospektiivi

Magnus Enckell kuuluu 1800–1900-lukujen vaihteen Suomen taiteen kultakauden keskeisiin taiteilijoihin, mutta hänen tuotantoaan tunnetaan silti vain osittain. Näyttely tarkastelee Enckelliä monipuolisesti ja esittelee hänen koko tuotantoaan viideltä eri vuosikymmeneltä.

Näyttely esittelee paljon ennestään tuntemattomia teoksia, Enckellin laajaa piirustustuotantoa ja luonnoskirjoja sekä valokuvia hänen omasta arkistostaan. Näyttelyssä nähdään Enckellin tuotantoa varhaisista piirustuskoulun opiskeluajan teoksista aina 1920-luvun mytologisiin aiheisiin saakka.

Näyttely ja sen yhteydessä julkaistava kirja valottavat taiteilijan monia puolia. Enckell oli toisaalta radikaali taiteen uudistaja, toisaalta hän taas nojasi sivistyksen traditioihin. Hän oli haaveilija, mutta myös kansainvälinen maailmanmies, näyttelyiden komissaari, Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja ja monumentaaliteosten tekijä. Niin musiikki, teatteri kuin kirjallisuus olivat tärkeitä monipuolisesti sivistyneelle taiteilijalle.

Näyttelyn kuraattoreita ovat Ateneumin museonjohtaja Marja Sakari, Kansallisgallerian kokoelmahallintajohtaja Riitta Ojanperä ja Ateneumin intendentti Anna-Maria von Bonsdorff.

Videot

Videoilla näyttelyn kuraattorit kertovat Magnus Enckellin taiteesta. Klikkaa alla olevan videon oikeassa yläkulmassa olevaa kuvaketta, niin saat esiin kaikki videot.

Opastukset ja näyttelyintrot

Näyttelyyn järjestetään joka viikko museolipun hintaan sisältyviä näyttelyintroja. Näyttelyintrolla istut mukavasti Ateneum-salissa ja opas johdattaa Magnus Enckelin elämään ja taiteeseen kuvaesityksen avulla.

Seuraavat avoimet näyttelyintrot:

Opastus omalle ryhmälle

Näyttelyintro: Magnus Enckell

Magnus Enckell: Poikia rannalla (1910)

Näyttelyintrolla kävijät tutustuvat Magnus Enckellin maailmaan oppaan johdolla runsaan kuvaesityksen parissa. Suositulla näyttelyintrolla istut mukavasti Ateneum-salin rauhassa ja intron jälkeen voit tutustua näyttelyyn omaan tahtiisi. 

Katso esittelyvideo näyttelyintrosta

Opastuskielet: suomi, ruotsi, englanti ja venäjä
Hinta: 75 € + pääsyliput
Ryhmäkoko: 1–20 hlö
Kesto: 30–40 min

Opastettu kierros: Magnus Enckell

Magnus Enckells konstverk: själportätt

Millainen taiteilija ja ihminen oli haaveilija ja maailmanmies Magnus Enckell? Näyttelysaleissa kiertävällä opastuksella opas johdattaa näyttelyyn taide-elämän monipuolisen vaikuttajan keskeisten teosten kautta.

Opastuskielet: suomi, ruotsi, englanti, venäjä, ranska ja saksa
Hinta: 95 € + pääsyliput
Ryhmäkoko: opastukset 1–10 hlö
Kesto: noin 1 h

Opastettu kierros: Ihmisen kuvat – queer-näkökulmia

Magnus Enckell: Herääminen, 1894. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Antell. Kuva: Kansallisgalleria / Yehia Eweis

Opastetulla kierroksella pohdimme yhdessä identiteetin, sukupuolten ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta ja esitystapoja Magnus Enckellin tuotantoa laajasti esittelevässä näyttelyssä. Tervetuloa vinon katseen kierrokselle!

Opastuskielet: suomi ja englanti
Hinta: 95 € + pääsyliput
Ryhmäkoko: opastukset 1–10 hlö
Kesto: noin 1 h

Näyttelyyn liittyviä tapahtumia

Katso kaikki tapahtumat

Taidemenu

Ateneum-Taidemenu on Ateneumin taidemuseon ja HOK-Elannon ravintoloiden tarjoama kokonaisvaltainen maku- ja kulttuurielämys. Se sisältää runsaan menun valitsemassasi ravintolassa sekä pääsylipun Ateneumiin. Menut ovat saaneet inspiraationsa Magnus Enckell -näyttelystä. Museokortin haltijoille on tarjolla etu Ateneumin museokauppaan.  

Kaarna baari & keittiö

Kuvituskuva ruoka-annoksesta

Kaarna baari & keittiö on rento suomalainen ravintola pohjoismaalaisella mausteella. Loistavalla paikalla Forumin kauppakeskuksessa sijaitsevan ravintolan keittiö tarjoaa yksinkertaisia, selkeitä ja puhtaita makuja. Reilujen annosten lisäksi ruokalistalta löytyy myös kotimaisista raaka-aineista valmistettuja snapaksia ja snapaslautoja.

Mannerheimintie 20, Helsinki

Tutustu ravintolaan

Italo

Kuvituskuva ruoka-annoksesta

Italo on innostava italialainen ravintola Forumin Kukontorilla, Helsingin ydinkeskustassa. Kiireetöntä lämminhenkistä maalaistunnelmaa ja pirteää  kaupunkilaisromantiikkaa lasiatriumin alla, oliivipuiden katveessa. Tarjoilemme tunteella valmistettuja aitoitalialaisia maalaisherkkuja kuten porsaanposkea, focaccia-leipiä ja rustiikkisia pizzoja sekä kattavan valikoiman kuuluisaa italialaista jäätelöä. 

Mannerheimintie 20, Helsinki

Tutustu ravintolaan

Casa Largo

Kuvitusuva ruoka annoksesta

Casa Largo on moderni ja välitön espanjalainen ravintola Helsingin sydämessä, Sokoksen kulmassa. Täällä tapaksien nauttiminen on rentoa seurustelua ilman turhaa pönötystä ja keittiön loihtimat herkulliset maut paellasta crema catalanaan sekä monipuolinen viinilista saavat viihtymään vaikka koko illan.   

Asema-aukio 2, 00100 Helsinki

Tutustu ravintolaan

La Famiglia Helsinki

Kuvituskuva ruoka-annoksesta

Perheet, ystävät, työporukat… kaikenikäiset ystävämme! Tervetuloa nauttimaan reiluista amerikanitalialaisista annoksista kodikkaaseen La Famigliaan. Ruudulliset pöytäliinat ja perhepotretit ovat tuttuja elokuvista ja New Yorkin Little Italy -kaupunginosasta. Arkisin lounaalle katamme runsaan antipastopöydän ja leipää levitteineen. 

Keskuskatu 3, 00100 Helsinki

Tutustu ravintolaan

Belge

Kuvituskuva ruoka-annoksesta

Belge bar&bistro on mutkaton belgialainen olut- ja ruokaravintola kahdessa kerroksessa Kluuvikadulla. Belgialaiset rakastavat hyvää ruokaa ja juomaa niin laadullisesti kuin määrällisestikin, niin myös me!  Olut kaadetaan oikein ja annokset ovat reiluja ja rehellisiä. Katutason baari on oiva paikka nautti belgialaisia oluita. 2. kerroksen bistrossa tarjoillaan mutkatonta syötävää reiluina annoksina. 

Kluuvikatu 5, 00100 Helsinki

Tutustu ravintolaan

Fredde’s

Kuvituskuva ruoka-annoksesta

Fredde’s on aina kätevästi matkasi varrella olitpa lähellä töissä tai menossa huippuartistin keikalle, lätkämatsiin tai messuille. Nopea herkuttelu ohimennen tai hitaat romanttiset treffit – onnistuu! Keittiömme sydän on hiiligrilli, jossa paistuvat keittiömestarimme tarkoin valitsemat sesongin parhaat kasvikset sekä taidolla valitut lihat ja kalat rapean herkullisiksi ja paahteisiksi. 

Fredikanterassi 2, 00520 Helsinki

La Famiglia Flamingo

Kuvituskuva ruoka-annoksesta

Kodikas La Famiglia Flamingossa toivottaa sinut tervetulleeksi. Pastoja, pizzoja, pihvejä – reiluja annoksia New Yorkin Little Italyn tyyliin! Poikkea La Famigliaan lounaalle ostosten lomassa tai päivälliselle kylpyläpäivän jälkeen. Voit varata pöydän myös yritystilaisuuksiin tai illanviettoon ystävien kesken. Arkipäivisin tarjolla on lounasannoksia sekä keittiömestarin suosittelemia viikon pihvi- ja kala-annoksia. 

Tasetie 8, 01510 Vantaa

Tutustu ravintolaan

Teoksia näyttelyssä

Kuvia näyttelystä