Lennart Segerstråle

  • 17.3.–16.4.2017
Liput: museolipulla
Lennart Segerstråle. Kuva: Ateneumin taidemuseo / Anna Kari
Lennart Segerstråle. Kuva: Ateneumin taidemuseo / Anna Kari

Lennart Segerstrålen (1892–1975) perikunta lahjoitti marraskuussa 2016 Ateneumin taidemuseolle 18 Segerstrålen maalausta ja 24 grafiikan vedosta. Kuusi lahjoitetuista maalauksista on esillä Ateneumin kolmannessa kerroksessa salissa 33. Lahjoitetut teokset edustavat Suomen taiteessa varsin harvinaista modernistista aatemaalausta.

Suurikokoiset maalaukset saadaan nyt muutama kuukausi lahjoituksen jälkeen yleisön nähtäville: yhteiskunnalliset ja kantaaottavat teokset tuovat esiin uudenlaisia piirteitä Segerstrålesta taiteilijana. Ne valottavat hänen sisällöllisiä pyrkimyksiään, syvää humanistisuutta ja rauhanomaista positiivisuutta.

Teosten kantaaottavat ja yhteiskunnalliset aiheet ovat ajankohtaisia myös tänä päivänä.

Esille saatavien näyttävien aatemaalausten keskeisenä teemana on hyvän ja pahan eli valon ja varjon vastakkainasettelu. Tämä ajattelu näkyy maalausten sommittelussa, jossa teokset jakautuvat tummaan ja valoisaan osaan. Merkittävä esimerkki tästä on teos Maailman palo (1939): Segerstråle on signeerannut sen 1. syyskuuta 1939, jolloin Saksa hyökkäsi Puolaan aloittaen toisen maailmansodan. Maailman palo on harvinainen, dramaattisesti toteutettu ja voimakkaan visionäärinen maalaus, jollaisia kukaan muu ei tehnyt Suomen taiteessa ennen sotia.

Rauhanaatteen ohella Segerstråle käsitteli teoksissaan monia sotien jälkeiselle ajalle tärkeitä moraalisia kysymyksiä, kuten kehitysmaiden ongelmia ja roturistiriitoja (esim. Piikkilanka vai sovitus, 1971) sekä ympäristöongelmia (Ympäristön tuho, 1973).

Segerstråle tunnetaan erityisesti Suomen Pankin Finlandia-freskoista

Suomalainen Lennart Segerstråle tunnetaan monista lintu- ja eläinaiheisista maalauksistaan sekä erityisesti päätyöstään, Suomen Pankin Finlandia-freskoista (1938–1943). Lisäksi hän teki sotien jälkeen herkkätunnelmaisia maisemamaalauksia. Merkittävän osan Segerstrålen tuotannosta muodostavat 1930-luvun puolivälistä lähtien suuret monumentaalimaalaukset eli freskot, lasimaalaukset ja isokokoiset kankaille toteutetut öljytyöt.

Kansallisgallerian kokoelmiin kuuluu yhteensä 105 Segerstrålen teosta: perikunnan lahjoitus täydentää merkittävällä tavalla taiteilijan teosvalikoimaa.