Lennart Segerstråle

Lennart Segerstråle. Kuva: Ateneumin taidemuseo / Anna Kari

Lennart Segerstrålen (1892–1975) perikunta lahjoitti marraskuussa 2016 Ateneumin taidemuseolle 18 Segerstrålen maalausta ja 24 grafiikan vedosta. Kuusi lahjoitetuista maalauksista on esillä Ateneumin kolmannessa kerroksessa salissa 33. Lahjoitetut teokset edustavat Suomen taiteessa varsin harvinaista modernistista aatemaalausta.

Suurikokoiset maalaukset saadaan nyt muutama kuukausi lahjoituksen jälkeen yleisön nähtäville: yhteiskunnalliset ja kantaaottavat teokset tuovat esiin uudenlaisia piirteitä Segerstrålesta taiteilijana. Ne valottavat hänen sisällöllisiä pyrkimyksiään, syvää humanistisuutta ja rauhanomaista positiivisuutta.

Teosten kantaaottavat ja yhteiskunnalliset aiheet ovat ajankohtaisia myös tänä päivänä.

Esille saatavien näyttävien aatemaalausten keskeisenä teemana on hyvän ja pahan eli valon ja varjon vastakkainasettelu. Tämä ajattelu näkyy maalausten sommittelussa, jossa teokset jakautuvat tummaan ja valoisaan osaan. Merkittävä esimerkki tästä on teos Maailman palo (1939): Segerstråle on signeerannut sen 1. syyskuuta 1939, jolloin Saksa hyökkäsi Puolaan aloittaen toisen maailmansodan. Maailman palo on harvinainen, dramaattisesti toteutettu ja voimakkaan visionäärinen maalaus, jollaisia kukaan muu ei tehnyt Suomen taiteessa ennen sotia.

Rauhanaatteen ohella Segerstråle käsitteli teoksissaan monia sotien jälkeiselle ajalle tärkeitä moraalisia kysymyksiä, kuten kehitysmaiden ongelmia ja roturistiriitoja (esim. Piikkilanka vai sovitus, 1971) sekä ympäristöongelmia (Ympäristön tuho, 1973).

Segerstråle tunnetaan erityisesti Suomen Pankin Finlandia-freskoista

Suomalainen Lennart Segerstråle tunnetaan monista lintu- ja eläinaiheisista maalauksistaan sekä erityisesti päätyöstään, Suomen Pankin Finlandia-freskoista (1938–1943). Lisäksi hän teki sotien jälkeen herkkätunnelmaisia maisemamaalauksia. Merkittävän osan Segerstrålen tuotannosta muodostavat 1930-luvun puolivälistä lähtien suuret monumentaalimaalaukset eli freskot, lasimaalaukset ja isokokoiset kankaille toteutetut öljytyöt.

Kansallisgallerian kokoelmiin kuuluu yhteensä 105 Segerstrålen teosta: perikunnan lahjoitus täydentää merkittävällä tavalla taiteilijan teosvalikoimaa.

Museonjohtajan blogi

Susanna Pettersson: Museologinen tutkimus haastaa ja kirittää

Kesä on loistavaa aikaa lukemiselle ja uusien asioiden omaksumiselle. Omassa kirjapinossani on muun muassa ruotsalaisia dekkareita, japanilaista kulttuuria ja oman alani tutkimuskirjallisuutta. Näistä yksi käsittelee museologian historiaa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta Pohjoismaissa. Nordisk Museologi, The First 25 Years. The Journal of Nordic Museology 1993–2018 juhlii…

Lue lisää
Instagramissa

Tilaa Ateneumin blogit

Lisää alla olevaan laatikkoon sähköpostiosoitteesi ja saat Ateneumin kuukausittaisen Kuukauden vieraan ja Museonjohtajan blogin suoraan sähköpostiisi.

Aukioloajat

ti, pe 10–18
ke, to 10–20
la, su 10–17
ma suljettu

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

POIKKEAVAT AUKIOLOAJAT

Pääsymaksut

Normaali pääsymaksu 15 €
Alennettu pääsymaksu 13 €
Alle 18-vuotiaat maksutta
S-Etukortilla 14 €
Yhteislippu Ateneumiin ja Kiasmaan 24/20 €

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

Alennukset ja maksutavat
Yhteystiedot

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki ainfo@ateneum.fi 0294 500 401

Saavutettavuus

Liikkumisesteetön sisäänkäynti museoon Ateneuminkujalta.

Lue lisää saavutettavuudesta
Opasvaraukset

(ma-pe 9-15) 0294 500 500

Opastustiedustelu
Museokauppa

Ateneumin museokauppa sijaitsee sisäpihalla ja palvelee museon aukioloaikoina.
Kaupan puhelinnumero 0294 500 434.

Kansallisgallerian verkkokauppa
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro tarjoaa klassista suomalaista bistroruokaa modernilla twistillä. Lounasta on tarjolla tiistaista perjantaihin klo 11-14. Lisäksi tarjolla on kahvilatuotteita.

Lisää Ateneum Bistrosta