Kohtaamisia kaupungissa

Henry Ericsson: Fazerin baari, 1931. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Suomalaista taidetta 1900-luvulta

Kuinka kaupungistuminen vaikutti suomalaisten elämäntapoihin – ja kuinka se näkyi kuvataiteessa? Miten arki muuttui, kun vapaa-ajan määrä lisääntyi ja sukupuoliroolit vapautuivat? Kohtaamisia kaupungissa kertoo kiehtovan tarinan 1900-luvun Suomesta. Noin 300 teoksen kokonaisuudessa on runsaasti harvoin esillä olleita teoksia Kansallisgallerian kokoelmista.

Kohtaamisia kaupungissa sai alkunsa Moderni nainen -näyttelystä, joka esitteli Helene Schjerfbeckin, Elga Sesemannin, Sigrid Schaumanin ja Ellen Thesleffin teoksia. Ateneumin tuottama näyttely nähtiin New Yorkissa, Tukholmassa ja Oulussa. Kohtaamisia kaupungissa laajentaa näkökulmaa elämäntapojen muuttumiseen kaupungissa ja sen näkymiseen suomalaisessa kuvataiteessa. Teosten aiheet vaihtelevat kaupungista kotiin, sodasta sirkukseen ja kehosta identiteettiin. Mukana on erityisen paljon tunnistettavia kaupunkinäkymiä Helsingistä.

Kohtaamisia kaupungissa on Ateneumin kokoelmien juhlaa: näyttelyssä nähdään noin 300 teosta Kansallisgallerian kokoelmista yli 80 taiteilijalta. Lisäksi mukana on seitsemän Elga Sesemannin teosta Tuomo Sepon yksityiskokoelmasta. Helene Schjerfbeckiltä näyttelyssä nähdään 14 maalausta. Esillä on myös Ateneumin saamia uusia teoslahjoituksia: esimerkiksi Simo Hannulan kaupunkiaiheista grafiikkaa ja piirustuksia.

Näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Marcus Collin, Antti Favén, Aarre Heinonen, Tove Jansson, Olli Lyytikäinen, Åke Mattas, Ulla Rantanen, Sigrid Schauman ja Esko Tirronen. Teoksista noin puolet on grafiikkaa taiteilijoilta kuten Marjatta Hanhijoki, Reino Harsti, Juho Karjalainen, Viktor Kuusela, Helmi Kuusi, Aune Mikkonen ja Tuulikki Pietilä. Veistoksia on esillä muun muassa Wäinö Aaltoselta, Marjo Lahtiselta, Essi Renvallilta ja Helena Pylkkäseltä. Näyttelysaleissa nähdään yllättäviä kohtaamisia ja särmikkäitä rinnastuksia eri aikakausilta 1910-luvulta 1980-luvulle.

Näyttelyn kuraattoreita ovat erikoistutkija Anu Utriainen, intendentti Anna-Maria von Bonsdorff ja pääjohtaja, dosentti Susanna Pettersson (Nationalmuseum, Ruotsi). Näyttelyarkkitehtuurista vastaavat Iines Karkulahti ja Meri Wiikinkoski.

Näyttelyn yhteydessä ilmestyy runsas julkaisu, jonka kirjoittajia ovat erikoistutkija Erkki Anttonen, Kansallisgallerian kokoelmahallintajohtaja Riitta Ojanperä, kirjailija Agneta Rahikainen, erikoistutkija Anu Utriainen, intendentti Anna-Maria von Bonsdorff sekä dosentti Susanna Pettersson. Julkaisu ilmestyy suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Lataa saavutettava esittelyteksti Kohtaamisia kaupungissa -näyttelyyn

Opastukset

Näyttelyyn järjestetään pääsylipun hintaan sisältyviä johdantoja.
Lue lisää

Tilattava opastus: Vinoja kohtaamisia kaupungissa – queer-kierros
Lue lisää

Näyttelyyn liittyvää oheisohjelmaa

Torstaisin 25.10., 8.11., 22.11. ja 13.12. klo 17
Kohtaamisia kaupungissa -luentosarja

La 27.10. – pe 30.11.
Luksushetki: kohtaaminen modernin naisen kanssa

Ke 7.11.2018 ja ke 28.11.2018 klo 17.00–19.30
Taidepajat aikuisille

La 10.11. klo 12
Kuvailutulkattu opastus Kohtaamisia kaupungissa -näyttelyyn

Su 18.11. klo 13
Viittomakielelle tulkattu johdanto Kohtaamisia kaupungissa -näyttelyyn

To 10.1.2019 klo 17
Tieteiden yö: Kohtaamisia kaupungissa

Ti 15.–la 26.1.
Samuli Putron konserttisarja Pienet rukoukset

ATENEUM-TAIDEMENU

Ateneumin taidemuseo ja Salve tarjoavat yhdessä kulttuuria kaikille aisteille! Taidemenu sisältää alku-, pää- ja jälkiruoan sekä pääsylipun Kohtaamisia kaupungissa -näyttelyyn. Lue lisää

Kouluaineisto näyttelyyn

Aineisto on suunniteltu opettajien ja muiden lasten ja nuorten parissa työskentelevien aikuisten käyttöön. Tutustu aineistoon

Tiedotteet

František Kupkan kansainvälinen suurnäyttely Ateneumiin helmikuussa

Ateneumin taidemuseossa nähdään 22.2.–19.5.2019 tsekkiläisen abstraktin taiteen pioneerin František Kupkan (1871–1957) näyttely. Kupkan taidetta on kuvailtu ”moderniksi värien runoudeksi”. Kansainvälisessä suurnäyttelyssä nähdään Kupkan merkittävimpiä teoksia mm. Centre Pompidousta, New Yorkin Guggenheim-museosta sekä Tsekin kansallisgalleriasta Prahasta. Näyttelyn myötä voi tutustua länsimaisen taiteen historiaan  Näyttely kattaa…

Lue lisää
Instagramissa