Kohtaamisia kaupungissa

Henry Ericsson: Fazerin baari, 1931. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Suomalaista taidetta 1900-luvulta

Talven 2018–2019 päänäyttely on Kohtaamisia kaupungissa – suomalaista taidetta 1900-luvulta. Runsaassa kokonaisuudessa tarkastellaan 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenten muuttoliikettä ja kaupungistumista – ihmisten elämää ja arkea. Näyttely esittelee monipuolisesti harvoin esillä olleita teoksia Kansallisgallerian kokoelmasta.

 

Monitasoinen näyttely syventyy suomalaisen yhteiskunnan ja arjen mielenkiintoisiin muutoksiin 1910-luvulta 1980-luvulle. Teosten aiheina ovat muun muassa kaupunki, koti ja identiteetti – sekä ihan tavallinen elämä ja arki. Mukana on tunnistettavia kaupunkinäkymiä pääosin Helsingistä, mutta myös Turusta ja Tampereelta.

Esillä on yli 300 teosta Ateneumin kokoelmista yli 80 taiteilijalta. Mukana on maalauksia, veistoksia, grafiikkaa ja piirustuksia. Näyttelyn taiteilijoita ovat mm. Marcus Collin, Antti Favén, Marjatta Hanhijoki, Reino Harsti, Aarre Heinonen, Tove Jansson, Juho Karjalainen, Viktor Kuusela, Helmi Kuusi, Marjo Lahtinen, Olli Lyytikäinen, Åke Mattas, Aune Mikkonen, Helena Pylkkänen, Tuulikki Pietilä, Ulla Rantanen, Helene Schjerfbeck, Elga Sesemann, Sigrid Schauman ja Esko Tirronen.

Kohtaamisia kaupungissa sai alkunsa Moderni nainen -näyttelystä, joka esitteli Helene Schjerfbeckin, Elga Sesemannin, Sigrid Schaumanin ja Ellen Thesleffin teoksia. Kohtaamisia kaupungissa laajentaa näkökulmaa elämäntapojen muuttumiseen ja sen näkymiseen suomalaisessa kuvataiteessa.

Näyttelyn kuraattoreita ovat Ruotsin Nationalmuseumin pääjohtaja, dosentti Susanna Pettersson, intendentti Anna-Maria von Bonsdorff ja erikoistutkija Anu Utriainen. Näyttelyarkkitehtuurista vastaavat Iines Karkulahti ja Meri Wiikinkoski.

Näyttelyn yhteydessä ilmestyy runsas julkaisu, jonka kirjoittajia ovat erikoistutkija Erkki Anttonen, Kansallisgallerian kokoelmahallintajohtaja Riitta Ojanperä, kirjailija Agneta Rahikainen, dosentti Susanna Pettersson, intendentti Anna-Maria von Bonsdorff sekä erikoistutkija Anu Utriainen. Julkaisu ilmestyy suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Lataa saavutettava esittelyteksti Kohtaamisia kaupungissa -näyttelyyn

Opastukset

Näyttelyyn järjestetään pääsylipun hintaan sisältyviä johdantoja.
Lue lisää

Tilattava opastus: Vinoja kohtaamisia kaupungissa – queer-kierros
Lue lisää

Näyttelyyn liittyvää oheisohjelmaa

Torstaisin 25.10., 8.11., 22.11. ja 13.12. klo 17
Kohtaamisia kaupungissa -luentosarja

La 27.10. – pe 30.11.
Luksushetki: kohtaaminen modernin naisen kanssa

Ke 7.11.2018 ja ke 28.11.2018 klo 17.00–19.30
Taidepajat aikuisille

La 10.11. klo 12
Kuvailutulkattu opastus Kohtaamisia kaupungissa -näyttelyyn

Su 18.11. klo 13
Viittomakielelle tulkattu johdanto Kohtaamisia kaupungissa -näyttelyyn

To 10.1.2019 klo 17
Tieteiden yö: Kohtaamisia kaupungissa

Tiedotteet

Marja Sakari Ateneumin museonjohtajaksi

Sakari siirtyy tehtävään Nykytaiteen museo Kiasman vaihtuvien näyttelyiden intendentin paikalta. Hän aloittaa työt Ateneumin taidemuseon museonjohtajana 3. joulukuuta 2018. Kansallisgallerian hallitus haki tehtävään taidehistorian ja taidemuseoalan ammattilaista sekä julkisella että hiljaisella haulla. ”Haastattelimme useita varteenotettavia hakijoita”, kertoo Kansallisgallerian pääjohtaja Risto Ruohonen. ”Marja Sakarilla on…

Lue lisää
Instagramissa