Ismo Hölttö

Ismo Hölttö -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Fotografen Ismo Hölttös (f. 1940) fotoutställning på Konstmuseet Ateneum öppnar på våren ett fönster mot Finland och Helsingfors för ett halvt sekel sedan. De svartvita bilderna berättar om en tid då den enkla livsstilen och landsbygdskulturen byttes ut mot den moderna stadens snabba puls. Framför oss breder bilder ut sig med bekanta hus, gårdar och gator från 1960-talets Helsingfors som sprudlar av intensivt liv på många nivåer.

Under denna tid var Ismo Hölttö en ung guldsmed och familjefar. Som aktiv amatörfotograf bar han alltid kameran med sig på sina arbetsresor, på fritiden och under matrasterna. Hölttö trivdes bland vanliga människor och utvecklades snabbt till en person som fångade de exakta ögonblicken.

Han blev samtidigt en av sin tids mest kända och uppskattade fotografer. Senare fortsatte han sin betydelsefulla karriär som fotograf i en egen studio. Konstmuseet Ateneums utställning fokuserar på Hölttös 60-talets produktion. Bilderna väcker starka minnen – ibland vemodiga, men för det mesta trevliga – tusentals detaljer från ett nära förflutet som har fallit i glömska. Doften av en höäng, mönstret på en sommarkjol och dimmiga morgnar i hamnen är sanna och närvarande, här och nu.

HELA TIDSPERIODEN I FOKUS
Ismo Hölttö var en människofotograf. Han har haft en exceptionell förmåga att närma sig människor och att genom deras ögon öppna hela världar. I bilderna på utställningen i Ateneum finns en stor mängd finländare från 1960-talet. Hölttö träffade dem inte bara i trappuppgångar och på byggen i Helsingfors, utan också på sina fotoresor runt om i Finland.

Hölttö är bland annat känd för sina gripande fotografier från landsbygden i Östra Finland där man tydligt kan förnimma den brytning samhället genomgick under denna period. Han hörde också till de första som dokumenterade minoritetsromernas förhållanden i Finland. Genom sina bilder lyfte Hölttö fram ”ett annat Finland”, en sanning som hade hamnat på sidan av utvecklingens huvudfåra.

Även om Hölttös bilder är tagna för flera tiotals år sedan riktar sig utställningens egen tid på framtiden. Det handlar om överlevnad och om att bygga nytt – med värme och ömhet.

Kurator för utställningen är Riitta Raatikainen.

Konstnären har fått understöd av Kone stiftelse och Patricia Seppäläs stiftelse.

Pressmeddelande

Adel Abidins utställning behandlar vår historias smärtpunkter

På Konstmuseet Ateneum kan man den 14.3–22.4.2018 se nutidskonstnären Adel Abidins (f. 1973, Bagdad, Irak) utställning History Wipes. Utställningen visar upp videoinstallationer och skulpturer av den internationellt erkände Abidin, av vilka en del är nya och en del har kommit till under de senaste…

Läs mera
På Instagram

Öppettider

ti, fre 10–18
ons, to 10–20
lö, sö 10–17
må stängt

Biljettförsäljningen upphör 30 minuter före museet stängs.

SÄRSKILDA TIDER

Inträdesavgifter

Normal avgift 15 €
Nedsatt avgift 13 €
Under 18 år gratis
Med S-Förmånskortet 14 €

Biljettförsäljningen upphör 30 minuter före museet stängs.

Nedsatta avgifter och betalning
Kontaktuppgifter

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki 0294 500 401 ainfo@ateneum.fi

Tillgänglighet

Våra dörrar ska stå öppna för så många som möjligt.

Tillgänglighet
Fråga om beställda guidningar

mån-fre kl. 9-15 +358 294 500 500

Ateneum Butiken

Gläd dig själv eller en vän: du kan köpa museets publikationer, affischer, postkort, presentartiklar och annat trevligt i Ateneum Butiken på museets bottenvåning.
Butikens telefonnummer är 0294 500 434.

Ateneum Butiken på nätet
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro bjuder på klassiska finska bistrorätter med en modern twist. Lunch från tisdag till fredag kl. 11–14. Kaféet har dessutom ett kafésortiment.

Läs mer om Ateneum Bistro