Kuinka kansainväliset nykytaiteilijat ovat inspiroituneet Euroopan taiteen klassikoista? Ja miksi juuri nämä taideteokset tunnetaan ympäri maailman? Näyttely esittelee ikonisten mestariteosten innoittamaa taidetta tämän hetken kiinnostavimmilta taiteilijoilta. Mukana ovat mm. Marina Abramović, Jake ja Dinos Chapman, Nancy Fouts, Mark Karasick, Ola Kolehmainen, Jeff Koons, Joseph Kosuth, Sara Masüger ja Yinka Shonibare CBE.
Sijainti: kolmas kerros
Länsimaisen taiteen historiaan kuuluu koko joukko taideteoksia, jotka ovat tunnettuja kautta maailman. Monet niistä käsittelevät antiikin myyttejä, Raamatun aiheita tai kuvaavat merkittäviä ihmisiä ja tapahtumia. Näyttely tarkastelee taidehistorian klassikkoteoksia ja tarinoita nykypäivän näkökulmasta. Kuuluisat maalaukset ja veistokset ovat innoittaneet nykytaiteilijoita, joiden näkökulmat vaihtelevat vanhojen mestarien ihailusta valtarakenteiden kriittiseen kyseenalaistamiseen.
Leonardo da Vincin, Rafaelin, Rembrandtin ja muiden mestareiden teokset innoittavat nykytaiteilijoita edelleen tänä päivänä. Näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Marina Abramović, Jake ja Dinos Chapman, Mat Collishaw, Nancy Fouts, Mark Karasick, Jeff Koons, Joseph Kosuth, Wolfe von Lenkiewicz, Heikki Marila, Sara Masüger, Jarmo Mäkilä, Aurora Reinhard, Jenny Saville, Yinka Shonibare CBE, Gavin Turk ja Koen Vanmechelen.
Museoiden läsnäolon näyttelyyn tuo valokuvataiteilija Ola Kolehmaisen uusi teossarja MVSEVM, jonka hän on kuvannut tätä näyttelyä varten Euroopan keskeisissä museoissa. Näyttelyssä nähdään myös valikoima teoksia Kansallisgallerian kopiokokoelmasta, joka sisältää eurooppalaisten mestareiden jäljennöksiä muun muassa Adolf von Beckeriltä, Magnus Enckelliltä, Helene Schjerfbeckiltä ja Venny Soldan-Brofeldtilta.
Näyttely oli ensin esillä Tukholman Nationalmuseumissa keväällä 2020. Sen pääkuraattoreita ovat FT Susanna Pettersson ja James Putnam. Ateneumin taidemuseon kuraattoreina ovat toimineet museonjohtaja, FT Marja Sakari ja intendentti Sointu Fritze.
Näyttelyn kaikki nykytaiteilijat:
Marina Abramović, Georg Baselitz, Paul Benney, Pato Bosich, Glenn Brown, Rob & Nick Carter, Mat Collishaw, Jake & Dinos Chapman, Freddy Fabris, Nancy Fouts, Susanne Gottberg, Stephane Graff, Henry Hudson, Tom Hunter, Mark Karasick, Rachel Kneebone, Ola Kolehmainen, Jeff Koons, Joseph Kosuth, Wolfe von Lenkiewicz, Heikki Marila, Hynek Martinec, Sara Masüger, Alexander Mihaylovich, Jarmo Mäkilä, Cristiano Pintaldi, Marc Quinn, Recycle Group, Aurora Reinhard, Jenny Saville, Meekyoung Shin, Yinka Shonibare CBE, Kiki Smith, Gavin Turk, Koen Vanmechelen, Nicola Verlato ja Hugo Wilson
OPASTUKSET
Avoimia opastuksia näyttelyyn järjestetään 1.8.–20.9.
Syvennä vierailua näyttelyyn opastuksella – ja saa taiteesta enemmän irti!
Tilaa opastus omalle ryhmällesi
NÄYTTELYJULKAISU
Susanna Petterssonin yhdessä Timo Huuskon ja Lene Wahlstenin kanssa toimittama näyttelyjulkaisu avaa monipuolisesti näyttelyn taustoja ja sitä, miksi juuri tietyt teokset ovat muodostuneet ehtymättömiksi inspiraation lähteiksi. Julkaisu on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
TAPAHTUMAT
Siirry tapahtumakalenteriin katsomaan kaikki tapahtumat
To 27.8., to 3.9. ja la 12.9.
Inspiraatio-luentosarja
Luennoitsijoina Marja Sakari, Sointu Fritze ja Susanna Pettersson.
Ke 2.9. klo 17–19.30
Taidepaja: Antiikin inspiroimaa!
Veistoskierros ja piirustuspaja kahden asiantuntijan johdolla. Ohjaajina toimivat kuvataiteilija Vappu Rossi ja taidehistorioitsija Ville Hakanen.
PODCAST
Kuuntele Inspiraatio-podcastia Radio Helsingin sivuilla. Jokaisessa jaksossa yhtä taideteosta katsotaan tarkasti ja tulkitaan vapaasti.
VIDEOT
Katso suomenkielinen puolen tunnin video-opastus näyttelyyn. Näyttelyn esittelevät museonjohtaja Marja Sakari ja intendentti Sointu Fritze.
Katso lyhyt näyttelyesittely. Englanniksi, suomenkielinen tekstitys.
Tukholman Nationalmuseumin tuottamilla videoilla muun muassa taiteilijat Mark Karasick, Ola Kolehmainen ja Sara Masüger kertovat työstään.