Fokus-sali: Hugo Simbergin valokuvat ja taide

Hugo Simberg (1873–1917) oli suomalainen taidemaalari ja graafikko, mutta myös tuottelias valokuvaaja. Fokus-salin näyttelyssä nähdään taiteilijan valokuvia, grafiikkaa ja maalauksia rinta rinnan. Yhden salin näyttely juhlistaa taiteilijaa, jonka syntymästä on vuonna 2023 kulunut 150 vuotta.

  • 19.9.–17.12.2023
Fokus-sali 2. krs
Liput: museolipulla

Taiteilijan isä Niclas Simberg ja poika Tom Niemenlautan rannalla, 1913. Kansallisgalleria / Arkistokokoelmat. Kuva: Hugo Simberg.

Kamera taiteilijan apuvälineenä

Valokuvakamerasta tuli 1890-luvulla suosittu apuväline taiteilijoiden työssä myös Suomessa. Tekniikkaa käyttivät esimerkiksi Akseli Gallen-Kallela ja Eero Järnefelt. Hugo Simbergin valokuvat ja hänen monipuolinen tapansa käyttää kameraa osana taiteen tekemistä ovat omaa luokkaansa.   

Simberg dokumentoi valokuvissa ympäristöään. Hän tallensi erityisesti suvun arkea Niemenlautan kesäpaikassa Säkkijärvellä lähellä Viipuria, sekä matkojaan niin Suomessa kuin ulkomailla. Hän käytti kameraa järjestelmällisesti myös maalaamisen apuvälineenä. Useimmat Simbergin valokuvat tuntuvat kuvaavan huoletonta kesänviettoa – taiteilijalla ei ollut käytössään salamavaloa, joten hän oli pitkälti riippuvainen valoisasta vuodenajasta. 

Kun tarkastellaan Simbergin laajaa grafiikan tuotantoa ja hänen valokuviaan rinnakkain, joissakin valokuvissa esiintyy täsmälleen samoja aiheita kuin grafiikan töissä. Simbergille onkin tyypillistä samojen aiheiden tutkiminen useilla eri tekniikoilla.   

Näyttelyn on kuratoinut Ateneumin amanuenssi Lene Wahlsten.

Vuonna 1994 Valtion taidemuseo / Kuvataiteen keskusarkisto (tänään Kansallisgallerian arkistokokoelmat) saivat taiteilijan pojalta Tom Simbergiltä merkittävän valokuvalahjoituksen, joka koostui lähes tuhannesta lasi- ja nitraattinegatiivista. Valtaosa negatiiveista on digitoituina Kansallisgallerian kokoelmahaun sivulla.

Tutustu digitoituihin negatiiveihin  

Mikä Fokus-sali?

Fokus-sali esittelee tiiviitä nostoja Ateneumin kokoelmien taiteilijoista tai teemoista. Fokus-sali sijaitsee museon toisessa kerroksessa Ajan kysymys -kokoelmanäyttelyn yhteydessä. 

Opastus omalle ryhmälle

Näyttelyyn on mahdollista varata opastus. Kiertävä opastus esittelee Ajan kysymys -kokoelmanäyttelyä, josta osa on mahdollista korvata Hugo Simberg -näyttelyn esittelyllä.

Muistathan opastusta varatessasi esittää toiveen Simbergin taiteeseen tutustumisesta. 

Tilaathan opastuksen viimeistään kaksi viikkoa ennen toivottua ajankohtaa. Opastetut kierrokset alkavat aina 15 minuuttia yli tasatunnin (esim. 14.15, 15.15).  

Opastus: Ajan kysymys -kokoelmanäyttely

Kuvassa on karvaisia sikoja sekä harakoita maaseutumaisemassa.

Opastetulla kierroksella tutustut Ajan kysymys -kokoelmanäyttelyyn Ateneumin oppaan johdolla. Näyttely tarkastelee Suomen vanhinta ja laajinta taidekokoelmaa ja sen muodostumista uusin silmin. Se osallistuu ajankohtaiseen keskusteluun teemoillaan Luonnon aika, Kansan kuvat, Moderni elämä ja Taiteen vallassa. Tuttujen klassikoiden rinnalla nähdään myös harvemmin esillä olleita teoksia.

Opastus antaa yleiskäsityksen Ateneumista sekä kokoelmanäyttelyn teemoista oppaan valitsemien avainteosten kautta. Jokaisella opastuksella on aikaa keskustelulle. 

Varaukset:

Varaa lomakkeella

Opastuskielet: suomi, selkosuomi, ruotsi, englanti ja venäjä
Hinta: 115 € / ryhmä + museon pääsyliput
Ryhmäkoko: 1–20 hlö
Kesto: 50 minuuttia

Mun Ateneum – koululaisopastus kokoelmanäyttelyyn

Kuvassa nuori pitkähiuksinen nainen seisoo kädet lanteilla vihreässä huoneessa ja katsoo kohti.

Millainen on ”Sun Ateneum”? Mistä kiinnostut? Mikä ei oikein innosta? Oletko kuin kotonasi vai tuntuuko paikka ihan oudolta?   

Opastuksella kurkistetaan museon historiaan, tutustutaan Ajan kysymys -näyttelyyn muutamien teosten kautta. Opastuksella on aikaa keskustella taiteesta ja tehdä siitä omia tulkintoja. Koska taide käsittelee usein ihmisenä olemista ja herättää tunteita, sen parissa on luontevaa harjoitella myös tunne- ja vuorovaikutustaitoja.  

Meille on tärkeää, että lapset ja nuoret tuntevat olonsa tervetulleiksi ja pääsevät osallistumaan aktiivisesti. Opastamisen ja osallistumisen tavat vaihtelevat ikäryhmittäin.   

Varaukset:

Varaa lomakkeella

Opastuskielet: suomi, ruotsi, englanti ja venäjä
Hinta: 70 €
Ryhmäkoko: max. 25 oppilasta
Kesto: 50 minuuttia

Tutustu Ajan kysymys -kokoelmanäyttelyyn 

Lisätiedot: 
Kansallisgallerian palvelumyynti 
myynti@kansallisgalleria.fi 
puh. 0294 500 500 (ma–pe klo 10–14)  

Tilaa palvelumyynnin uutiskirje 

Näyttelyyn liittyvät teosgalleriat

Löydät Kansallisgallerian sivuilta Hugo Simbergin teoksista kootut galleriat, joissa on runsaasti teoksiin sekä taiteilijaan liittyvää taustatietoa.

Niemenlautan höyrylaivalaituri

Iltaa kohti

Kalapoika

Hugo Simbergin talvi

Näyttelyn teoksia