Hokusai & Hiroshige – Matkalla Edoon

  • 5.9.–7.12.2008
Liput: museolipulla
Hokusai & Hiroshige – Matkalla Edoon -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen
Hokusai & Hiroshige – Matkalla Edoon -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

Ateneumin juhlavuoden ohjelma jatkuu Japanin Edo-kauden kahden tunnetuimman maisemantekijän Hokusain (1760–1849) ja Hiroshigen (1797–1858) moniväripuupiirroksia esittelevällä näyttelyllä. Näyttelyn helmiin kuuluu Hokusain Suuri aalto (1830–32), josta on tullut yksi Japanin taiteen tunnuskuvista. Kaikki Ateneumissa nähtävät teokset on antanut lainaksi tokiolainen Yasusaburo Hara Collection, nyt ensimmäistä kertaa Japanin ulkopuolelle. Näyttelyn kuraattori on Ateneumin intendentti Heikki Malme.

Hokusai & Hiroshige. Matkalla Edoon -näyttely vie katsojan matkalle Kiotosta Edoon (nykyiseen Tokioon). Kaupunkien välillä kulki kaksi tietä, Tokaido ja Kisokaido, joiden maisemia Hiroshige on kuvannut teossarjoissaan Tokaidon tien 53 pysähdyspaikkaa (n. 1831–34) ja Kisokaidon tien 69 pysähdyspaikkaa (n. 1834–42). Hokusain tunnetuin teossarja puolestaan esittelee 36 näkymää Fuji-vuorelle (n. 1830–35). Tienvarren maisemat ja luonto sekä Japanin pyhä vuori Fuji ovat läsnä myös näyttelyn ripustuksessa ja näyttelyarkkitehtuurissa, jotka johdattavat kävijää eri vuodenaikoina ja vaihtuvissa sääolosuhteissa kohti Edoa ja kaupungin hyörinää. Yksi näyttelysaleista on omistettu Hiroshigen teoksille sarjasta Sata kuuluisaa näkymää Edosta (n. 1856–58).

Hokusain ja Hiroshigen puupiirrokset innoittivat jo kultakautemme taiteilijoita vuosisadan vaihteen Pariisissa, ja nyt niitä esitellään ensimmäistä kertaa näin kattavasti Suomessa. Näyttelyn kaikki lähes 200 teosta tulevat tokiolaisesta Yasusaburo Hara Collectionista. Haran kokoelma on harvinaislaatuinen, sillä se käsittää täydellisinä ne teossarjat, joista Ateneumissa nyt nähtävät teokset on valittu. Valolle herkät puupiirrokset saavat olla esillä vain tietyn ajan, ja teosvalikoima vaihdetaan 21.10. toiseen samanteemaiseen. Valikoiman helmet, Hokusain Suuri aalto, Punainen Fuji ja Ukkoskuuro vuoren alarinteillä (sarja n. 1830–35), ovat kuitenkin yleisön nähtävinä koko näyttelyn ajan.

Viimeisessä näyttelysalissa esitellään puupiirroksen valmistusta ja japanilaisia puupiirrostyökaluja. Aikamme harvoihin laatanleikkaajamestareihin lukeutuva Shoichi Kitamura työskentelee tilaan rakennetussa puupiirrospajassa Ateneumin tapahtumapäivänä 4.10.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan 192-sivuinen runsaasti kuvitettu luettelo, jonka artikkelit valottavat niin Hokusain ja Hiroshigen elämää kuin japanilaisen puupiirrostaiteen kehitystä ja teosten valmistusprosessia. Myös suuri osa näyttelyn teoksista esitellään kuvien kera. Luettelon on toimittanut Heikki Malme, ja sitä myydään Ateneumin kirjakaupassa ja verkkokaupassa (loppuunmyyty).