Hokusai & Hiroshige – Matkalla Edoon

Hokusai & Hiroshige – Matkalla Edoon -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

Ateneumin juhlavuoden ohjelma jatkuu Japanin Edo-kauden kahden tunnetuimman maisemantekijän Hokusain (1760–1849) ja Hiroshigen (1797–1858) moniväripuupiirroksia esittelevällä näyttelyllä. Näyttelyn helmiin kuuluu Hokusain Suuri aalto (1830–32), josta on tullut yksi Japanin taiteen tunnuskuvista. Kaikki Ateneumissa nähtävät teokset on antanut lainaksi tokiolainen Yasusaburo Hara Collection, nyt ensimmäistä kertaa Japanin ulkopuolelle. Näyttelyn kuraattori on Ateneumin intendentti Heikki Malme.

Hokusai & Hiroshige. Matkalla Edoon -näyttely vie katsojan matkalle Kiotosta Edoon (nykyiseen Tokioon). Kaupunkien välillä kulki kaksi tietä, Tokaido ja Kisokaido, joiden maisemia Hiroshige on kuvannut teossarjoissaan Tokaidon tien 53 pysähdyspaikkaa (n. 1831–34) ja Kisokaidon tien 69 pysähdyspaikkaa (n. 1834–42). Hokusain tunnetuin teossarja puolestaan esittelee 36 näkymää Fuji-vuorelle (n. 1830–35). Tienvarren maisemat ja luonto sekä Japanin pyhä vuori Fuji ovat läsnä myös näyttelyn ripustuksessa ja näyttelyarkkitehtuurissa, jotka johdattavat kävijää eri vuodenaikoina ja vaihtuvissa sääolosuhteissa kohti Edoa ja kaupungin hyörinää. Yksi näyttelysaleista on omistettu Hiroshigen teoksille sarjasta Sata kuuluisaa näkymää Edosta (n. 1856–58).

Hokusain ja Hiroshigen puupiirrokset innoittivat jo kultakautemme taiteilijoita vuosisadan vaihteen Pariisissa, ja nyt niitä esitellään ensimmäistä kertaa näin kattavasti Suomessa. Näyttelyn kaikki lähes 200 teosta tulevat tokiolaisesta Yasusaburo Hara Collectionista. Haran kokoelma on harvinaislaatuinen, sillä se käsittää täydellisinä ne teossarjat, joista Ateneumissa nyt nähtävät teokset on valittu. Valolle herkät puupiirrokset saavat olla esillä vain tietyn ajan, ja teosvalikoima vaihdetaan 21.10. toiseen samanteemaiseen. Valikoiman helmet, Hokusain Suuri aalto, Punainen Fuji ja Ukkoskuuro vuoren alarinteillä (sarja n. 1830–35), ovat kuitenkin yleisön nähtävinä koko näyttelyn ajan.

Viimeisessä näyttelysalissa esitellään puupiirroksen valmistusta ja japanilaisia puupiirrostyökaluja. Aikamme harvoihin laatanleikkaajamestareihin lukeutuva Shoichi Kitamura työskentelee tilaan rakennetussa puupiirrospajassa Ateneumin tapahtumapäivänä 4.10.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan 192-sivuinen runsaasti kuvitettu luettelo, jonka artikkelit valottavat niin Hokusain ja Hiroshigen elämää kuin japanilaisen puupiirrostaiteen kehitystä ja teosten valmistusprosessia. Myös suuri osa näyttelyn teoksista esitellään kuvien kera. Luettelon on toimittanut Heikki Malme, ja sitä myydään Ateneumin kirjakaupassa ja verkkokaupassa (loppuunmyyty).

Museonjohtajan blogi

Susanna Pettersson: Museologinen tutkimus haastaa ja kirittää

Kesä on loistavaa aikaa lukemiselle ja uusien asioiden omaksumiselle. Omassa kirjapinossani on muun muassa ruotsalaisia dekkareita, japanilaista kulttuuria ja oman alani tutkimuskirjallisuutta. Näistä yksi käsittelee museologian historiaa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta Pohjoismaissa. Nordisk Museologi, The First 25 Years. The Journal of Nordic Museology 1993–2018 juhlii…

Lue lisää
Instagramissa

Tilaa Ateneumin blogit

Lisää alla olevaan laatikkoon sähköpostiosoitteesi ja saat Ateneumin kuukausittaisen Kuukauden vieraan ja Museonjohtajan blogin suoraan sähköpostiisi.

Aukioloajat

ti, pe 10–18
ke, to 10–20
la, su 10–17
ma suljettu

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

POIKKEAVAT AUKIOLOAJAT

Pääsymaksut

Normaali pääsymaksu 15 €
Alennettu pääsymaksu 13 €
Alle 18-vuotiaat maksutta
S-Etukortilla 14 €
Yhteislippu Ateneumiin ja Kiasmaan 24/20 €

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

Alennukset ja maksutavat
Yhteystiedot

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki ainfo@ateneum.fi 0294 500 401

Saavutettavuus

Liikkumisesteetön sisäänkäynti museoon Ateneuminkujalta.

Lue lisää saavutettavuudesta
Opasvaraukset

(ma-pe 9-15) 0294 500 500

Opastustiedustelu
Museokauppa

Ateneumin museokauppa sijaitsee sisäpihalla ja palvelee museon aukioloaikoina.
Kaupan puhelinnumero 0294 500 434.

Kansallisgallerian verkkokauppa
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro tarjoaa klassista suomalaista bistroruokaa modernilla twistillä. Lounasta on tarjolla tiistaista perjantaihin klo 11-14. Lisäksi tarjolla on kahvilatuotteita.

Lisää Ateneum Bistrosta