Ateneums turnerande samling

Eero Järnefelt: Sommarnatt med måne, 1889. Finlands Nationalgalleri / Konstmuseet Ateneum. Bild: Finlands Nationalgalleri / Antti Kuivalainen

Landskap

Under romantiken i början av 1800-talet började man uppskatta naturen på ett nytt sätt. I konsten ville man förmedla naturvyernas skönhet och storslagenhet.

Begreppet sublim (på franska sublime) utvecklades i de filosofiska kretsarna. Inom landskapsmåleriet såg man det sublima i fjällandskap, i molnformationer på himlen och i forsarna brus. Intresset för Nordens okuvade natur ökade.

Redan under 1800-talets första hälft förevigade man finska landskap i litografier som publicerades i portföljer för försäljning. Där ingick också bilder av den byggda miljön. Författaren Zachris Topelius stod bakom bokens idé: natur, människa och kultur bildar en helhet. Diktaren J. L. Runebergs romantiska synsätt var det motsatta. Han ansåg att vild natur och orörd ödemark var kulturens motsats och därför värdefull. Ett orört insjölandskap sett från en höjd har länge varit ett av Finlands landskapsideal.

Werner Holmberg

Trots att hans karriär blev kort hann Werner Holmberg (1830–1860) få ett avgörande inflytande på utvecklingen av vårt lands landskapsmåleri. Han var den första finländska konstnären av betydelse som reste till Düsseldorf i Tyskland för att få konstundervisning. I sin produktion kombinerade Holmberg den akademiska ateljétraditionen med realistisk och naturnära gestaltning. Han vandrade ute i det fria med ett skissblock i handen och tecknade ned sina intryck. På det sättet lyckades han skapa en känsla av verklighet och trovärdighet i sina verk som målades i ateljéförhållanden. Holmberg ansågs vara ett konstens underbarn men hans karriär som målare bröts av en lungsjukdom då han endast var 29 år gammal.

Pressmeddelande

Adel Abidins utställning behandlar vår historias smärtpunkter

På Konstmuseet Ateneum kan man den 14.3–22.4.2018 se nutidskonstnären Adel Abidins (f. 1973, Bagdad, Irak) utställning History Wipes. Utställningen visar upp videoinstallationer och skulpturer av den internationellt erkände Abidin, av vilka en del är nya och en del har kommit till under de senaste…

Läs mera
På Instagram

Öppettider

ti, fre 10–18
ons, to 10–20
lö, sö 10–17
må stängt

Biljettförsäljningen upphör 30 minuter före museet stängs.

SÄRSKILDA TIDER

Inträdesavgifter

Normal avgift 15 €
Nedsatt avgift 13 €
Under 18 år gratis
Med S-Förmånskortet 14 €

Biljettförsäljningen upphör 30 minuter före museet stängs.

Nedsatta avgifter och betalning
Kontaktuppgifter

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki 0294 500 401 ainfo@ateneum.fi

Tillgänglighet

Våra dörrar ska stå öppna för så många som möjligt.

Tillgänglighet
Fråga om beställda guidningar

mån-fre kl. 9-15 +358 294 500 500

Ateneum Butiken

Gläd dig själv eller en vän: du kan köpa museets publikationer, affischer, postkort, presentartiklar och annat trevligt i Ateneum Butiken på museets bottenvåning.
Butikens telefonnummer är 0294 500 434.

Ateneum Butiken på nätet
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro bjuder på klassiska finska bistrorätter med en modern twist. Lunch från tisdag till fredag kl. 11–14. Kaféet har dessutom ett kafésortiment.

Läs mer om Ateneum Bistro