Ateneums turnerande samling

Pekka Halonen: Tomater, 1913. Finlands Nationalgalleri / Konstmuseet Ateneum, saml. Antell. Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Pakarinen

Klassiker

Under slutet av 1800-talet var Paris konstens europeiska centrum som drog till sig finländska och nordiska konstnärer.

De årligen återkommande Salongerna i Paris gav konstnärerna en möjlighet att göra stora genombrott. Albert Edelfelt belönades till exempel med tredje klassens medalj. Snart kunde man se Parisinfluenser i konsten. Friluftsmåleriet och realismen utraderade romantiken.

Perioden lämnade spår i konsthistorien i form av en stor mängd klassiker. I Finland kallades epoken guldåldern, och där befästes uppfattningen om den finska identiteten, människan och det finska landskapet.

Konstnärer

I oktober 1888 öppnades Ateneum som sedan dess har varit konstnärernas hus. Här har man studerat, betraktat och upplevt konst. Till en början svarade den 1846 grundade Finska Konstföreningen för samlingarna. Föreningen inledde med att förvärva konstnärers självporträtt och porträtt av andra konstnärer. Man ville visa att konst och kultur hade en viktig ställning i samhället.

Under decennierna efter att Finland hade blivit självständigt var självporträttet allt oftare ett sätt för konstnärerna att fundera över sitt eget arbete och att iaktta sig själva. I Ateneums samlingar ingår självporträtt och andra porträtt av olika material ända fram till 1970-talet.

Kalevala

Kalevala är en tryckt samling gamla finska dikter. Ursprungligen sjöngs de och gick i arv som en muntlig tradition från generation till generation. Den första versionen av Kalevala, sammanställd av Elias Lönnrot, gavs ut 1835 och den slutliga, utvidgade versionen 1849. Efter utgivningen började Kalevala betraktas som Finlands nationalepos.

De mytiska personerna och berättelserna i Kalevala inspirerade konstnärerna från början. Sina starkaste tolkningar i bildkonsten fick Kalevala omkring sekelskiftet 1900. Karelen, eller karelianismen, blev nationalromantikens ideal, vilket drev konstnärer med Akseli Gallen-Kallela i spetsen till att söka visuella intryck från Karelen där en stor del av Kalevaladikterna hade tecknats ner.

Pressmeddelande

Adel Abidins utställning behandlar vår historias smärtpunkter

På Konstmuseet Ateneum kan man den 14.3–22.4.2018 se nutidskonstnären Adel Abidins (f. 1973, Bagdad, Irak) utställning History Wipes. Utställningen visar upp videoinstallationer och skulpturer av den internationellt erkände Abidin, av vilka en del är nya och en del har kommit till under de senaste…

Läs mera
På Instagram

Öppettider

ti, fre 10–18
ons, to 10–20
lö, sö 10–17
må stängt

Biljettförsäljningen upphör 30 minuter före museet stängs.

SÄRSKILDA TIDER

Inträdesavgifter

Normal avgift 15 €
Nedsatt avgift 13 €
Under 18 år gratis
Med S-Förmånskortet 14 €

Biljettförsäljningen upphör 30 minuter före museet stängs.

Nedsatta avgifter och betalning
Kontaktuppgifter

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki 0294 500 401 ainfo@ateneum.fi

Tillgänglighet

Våra dörrar ska stå öppna för så många som möjligt.

Tillgänglighet
Fråga om beställda guidningar

mån-fre kl. 9-15 +358 294 500 500

Ateneum Butiken

Gläd dig själv eller en vän: du kan köpa museets publikationer, affischer, postkort, presentartiklar och annat trevligt i Ateneum Butiken på museets bottenvåning.
Butikens telefonnummer är 0294 500 434.

Ateneum Butiken på nätet
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro bjuder på klassiska finska bistrorätter med en modern twist. Lunch från tisdag till fredag kl. 11–14. Kaféet har dessutom ett kafésortiment.

Läs mer om Ateneum Bistro