Hiljainen kauneus

  • 14.6.–6.10.2019
Liput: museolipulla
Ripustuskuva Hiljainen kauneus -näyttelystä.
Hiljainen kauneus -näyttely 14.6.-6.10.2019. Kuva: Kansallisgalleria Hannu Pakarinen

Pohjoismaiden ja Itä-Aasian taidetta yhdistävät ajatus arjen kauneudesta ja yhteys luontoon. Näyttely esittelee rinnakkain kuvataidetta, keramiikkaa, tekstiilitaidetta ja arkkitehtuuria suomalaisilta, ruotsalaisilta, japanilaisilta, korealaisilta ja kiinalaisilta taiteilijoilta.

Sijainti: kolmas kerros

Hiljainen kauneus syventyy Pohjoismaita ja Itä-Aasiaa yhdistävään pelkistettyyn estetiikkaan 1900-luvun taiteessa, erityisesti toisen maailmansodan jälkeen. Se on jatkoa näyttelylle Japanomania pohjoismaisessa taiteessa 1875–1918, joka synnytti tarpeen tutkia, miten ilmiö jatkui 1900-luvun edetessä ja millaisia uusia muotoja se sai. Hiljainen kauneus tarkastelee erityisesti kahdensuuntaista vuorovaikutusta: myös Itä-Aasian taide otti vaikutteita Pohjoismaista.

Teosten estetiikka on pelkistettyä ja dynaamista: geometriset muodot, hienostuneet värit ja materiaalin tuntu yhdistävät näyttelyn teoksia. Esillä on kauniita ja toimivia arjen esineitä, kuten hienostunutta aasialaista keramiikkaa ja kimonoja. Maalaukset, piirustukset ja grafiikantyöt kuvaavat abstraktien aiheiden lisäksi maisemia ja asetelmia. Näyttelyssä nähdään yli 200 teosta, joista noin kolmasosa on Ateneumin kokoelmista.

Näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Heidi Blomstedt, Shoji Hamada, Erkki Heikkilä, Rune Jansson, Aimo Kanerva, Carl Kylberg, Maija ja Ahti Lavonen, Bernard Leach, Ufan Lee, Ulla Rantanen, Kyllikki Salmenhaara, Key Sato, Helene Schjerfbeck, Jaakko Sievänen, Per Stenius, Zao Wou-Ki ja Samiro Yunoki.

Näyttelyssä nähdään runsaasti teoksia Japanista Tokion Mingei-museosta (The Japan Folk Crafts Museum) sekä Hayama Museum of Modern Artista. Teosten lainaajia ovat myös muun muassa Designmuseo, Ruotsin Göteborgin taidemuseo ja Moderna Museet sekä Tanskan Louisiana Museum of Modern Art.

Hiljainen kauneus on tuotettu Ateneumin taidemuseon ja tukholmalaisen Prins Eugens Waldemarsudde -taidemuseon välisenä yhteistyönä ja sen kuraattoreita ovat amanuenssi Anne-Maria Pennonen ja intendentti Anna-Maria von Bonsdorff.

Lue lisää näyttelystä tiedotteesta

OPASTUKSET

Syvennä vierailua näyttelyyn tilaamalla opastus näyttelyyn – ja saa taiteesta enemmän irti!

Näyttelyyn järjestetään myös pääsylipun hintaan sisältyviä kiertäviä opastuksia.

NÄYTTELYJULKAISU

Ateneumin tuottama näyttelyjulkaisu on ilmestynyt suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

TAPAHTUMAT

Katso kaikki tapahtumat tapahtumakalenterista

Pe 14.6. klo 10–18
Ateneumin kesäjuhla – vapaa pääsy
Tervetuloa iloisiin kesäjuhliin! Yleisö on tervetullut juhlimaan näyttelyn avautumista.

Torstaisin 22.8., 29.8., 5.9. ja 12.9. klo 9–10
Back to work – aamujoogaa Ateneumissa

Torstaisin 29.8., 12.9. ja 26.9. klo 17
Hiljainen kauneus -luentosarja

La 14.9. klo 11–15.30
Hiljainen kauneus -teemapäivä

Lauantaisin 21.9. ja 5.10. klo 14.30
Pintaa syvemmälle -opastus

Ke 25.9. klo 17–21
Ateneum-klubilla Ylva Haru ja työpajassa Harjun Kukan kukkapaja

Taidemenu

Taidemenu on Ateneumin taidemuseon ja HOK-Elannon tarjoama kokonaisvaltainen maku- ja kulttuurielämys. Se sisältää runsaan menun ravintolassa sekä pääsylipun Ateneumiin. Voit nauttia menun joko ennen näyttelyä tai näyttelyn jälkeen. Pääsylipun Ateneumiin saat taidemenu-ravintolasta. Tervetuloa nauttimaan vaikuttavasta ja maistuvasta kulttuurielämyksestä kaikilla aisteilla!