Henri Cartier-Bresson

När han reste i Sovjetunionen fokuserade Cartier-Bresson på folket, deras arbete och fritid, på varje aspekt av deras dagliga liv.

Sovjetunionen

Henri Cartier-Bresson besökte Sovjetunionen för första gången 1954. Han reste med en tolk och fokuserade på folket, deras arbete och fritid, på varje aspekt av deras dagliga liv. Nitton år senare beslöt han sig för att återvända för att, som han sade: ”ingenting är mera avslöjande än att jämföra ett land med sig självt, att uppfatta skillnaderna och samtidigt bli överraskad över allt som förblivit oförändrat.” Henri Cartier-Bressons kamera för oss till Moskva, till Ryska förbundsrepubliken, till Estland, Kaukasien och de Centralasiatiska republikerna.

Pressmeddelande

Magnus Enckells utställning till Ateneum – 150 år sedan den mångsidiga konstnärens födelse

  På Konstmuseet Ateneums tredje våning visas 23.10.2020–14.2.2021 en stor utställning av målaren Magnus Enckells (1870–1925) konst. Utställningen presenterar ett täckande urval ur en av guldålderns mest betydelsefulla konstnärers produktion och lyfter fram honom som en mångsidig opinionsbildare inom kulturlivet. Ateneum firar konstnärens 150-årsdag…

Läs mera