Henri Cartier-Bresson

Henri Cartier-Bresson har gett oss en glimt av det eviga Mexiko, av det som dess historia och kulturella identitet består av.

Mexiko

Henri Cartier-Bresson besökte Mexiko två gånger, 1934 och 1964. Märkligt nog är fotografierna så lika att det förefaller som om tiden hade stått stilla i trettio år. Landskap, barn, gatuscener, prostituerade … Precis som Carlos Fuentes skrev i sitt förord till Mexican Notebooks: ”Hur ska vi kunna bevara det behag det mänskliga ögat har memorerat och dess vision av världen? Vad kan vi erbjuda utöver död, religion, likgiltighet eller rädsla; har vi något annat val än att gå bort med nedböjda huvuden och bortvänd blick? Här har vi svaret, och det är strålande.” Henri Cartier-Bresson har gett oss en glimt av det eviga Mexiko, av det som dess historia och kulturella identitet består av.

Pressmeddelande

Magnus Enckells utställning till Ateneum – 150 år sedan den mångsidiga konstnärens födelse

  På Konstmuseet Ateneums tredje våning visas 23.10.2020–14.2.2021 en stor utställning av målaren Magnus Enckells (1870–1925) konst. Utställningen presenterar ett täckande urval ur en av guldålderns mest betydelsefulla konstnärers produktion och lyfter fram honom som en mångsidig opinionsbildare inom kulturlivet. Ateneum firar konstnärens 150-årsdag…

Läs mera