Henri Cartier-Bresson

Under sin första Indienresa 1948 föll det sig så att han var i tillfälle att fotografera Gandhi endast några minuter innan han dog.

Indien

Henri Cartier-Bresson besökte Indien ett flertal gånger. Under sin första Indienresa 1948 föll det sig så att han var i tillfälle att fotografera Gandhi endast några minuter innan han dog. Han förevigade den glöd begravningen väckte hos folket. Trots att han själv berördes starkt av ceremonierna och religionen uttrycker hans fotografier stämningen, kontemplationen och det inre livet hos ett helt samhälle.

Fotografierna som är tagna under hans senare resor 1966 och 1980 präglas av en större abstraktion där stämningen är förtätad och framfödd av hans seende öga. Det förefaller som om ett alldeles speciellt förhållande hade utvecklats mellan fotografen och landet. Henri Cartier-Bressons fotografier från Indien bär talande vittnesbörd om hans fascination för den indiska kulturen och filosofin.

Pressmeddelande

Magnus Enckells utställning till Ateneum – 150 år sedan den mångsidiga konstnärens födelse

  På Konstmuseet Ateneums tredje våning visas 23.10.2020–14.2.2021 en stor utställning av målaren Magnus Enckells (1870–1925) konst. Utställningen presenterar ett täckande urval ur en av guldålderns mest betydelsefulla konstnärers produktion och lyfter fram honom som en mångsidig opinionsbildare inom kulturlivet. Ateneum firar konstnärens 150-årsdag…

Läs mera