Henri Cartier-Bresson

Intia

Henri Cartier-Bresson kävi Intiassa useaan otteeseen. Ensimmäisellä matkallaan vuonna 1948 hän kuvasi Gandhin vain minuutteja ennen tämän kuolemaa sekä hautajaisten kansanjoukoissa herättämän kiihkon. Cartier-Bresson oppi tuntemaan paikalliset seremoniat ja uskonnon syvällisesti, ja hänen valokuvansa ilmentävät kokonaisen yhteiskunnan ilmapiiriä, mietiskelyä ja sisäistä elämää.

Myöhemmin vuosien 1966 ja 1980 matkoilla otetut kuvat ovat entistä enemmän eräänlaisen abstraktion värittämiä, taiteilijan havainnon kautta tiivistyneitä ja ikään kuin eläviä. Valokuvaajan ja hänen kuvaamansa maan välille tuntuu kehittyneen erityinen suhde. Henri Cartier-Bressonin kuvat todistavat voimallisesti, miten lumoutunut hän oli intialaisesta kulttuurista ja filosofiasta.

Press releases

Magnus Enckell exhibition at the Ateneum – 150 years since the versatile artist’s birth

  A major exhibition of works by the painter Magnus Enckell (1870–1925) will be shown on the third floor of the Ateneum Art Museum, from 23 October 2020 to 14 February 2021. The exhibition offers a comprehensive overview of the work of one of…

Read more