Henri Cartier-Bresson

© Ateneumin taidemuseo. Kuva: Ville Malja

Intia

Henri Cartier-Bresson kävi Intiassa useaan otteeseen. Ensimmäisellä matkallaan vuonna 1948 hän kuvasi Gandhin vain minuutteja ennen tämän kuolemaa sekä hautajaisten kansanjoukoissa herättämän kiihkon. Cartier-Bresson oppi tuntemaan paikalliset seremoniat ja uskonnon syvällisesti, ja hänen valokuvansa ilmentävät kokonaisen yhteiskunnan ilmapiiriä, mietiskelyä ja sisäistä elämää.

Myöhemmin vuosien 1966 ja 1980 matkoilla otetut kuvat ovat entistä enemmän eräänlaisen abstraktion värittämiä, taiteilijan havainnon kautta tiivistyneitä ja ikään kuin eläviä. Valokuvaajan ja hänen kuvaamansa maan välille tuntuu kehittyneen erityinen suhde. Henri Cartier-Bressonin kuvat todistavat voimallisesti, miten lumoutunut hän oli intialaisesta kulttuurista ja filosofiasta.

Tiedotteet

Apu ja Ateneum aloittavat yhteistyön ja nostavat teemaksi yksinäisyyden

  Suomen suurin viikoittain ilmestyvä ajankohtaismedia Apu ja suomalaisen taiteen koti Ateneum aloittavat laajan yhteistyön. Yhteistyö Ateneumin kanssa alkaa virtuaalisella taidekierroksella, jossa Ateneumin klassikoita katsotaan yksinäisyyden kautta. Tänä vuonna Apu taistelee yksinäisyyttä vastaan. Avun tavoitteena on, että jatkossa nykyistä harvempi tuntisi itsensä yksinäiseksi. Siksi…

Lue lisää