Henri Cartier-Bresson

© Ateneumin taidemuseo. Kuva: Ville Malja

Intia

Henri Cartier-Bresson kävi Intiassa useaan otteeseen. Ensimmäisellä matkallaan vuonna 1948 hän kuvasi Gandhin vain minuutteja ennen tämän kuolemaa sekä hautajaisten kansanjoukoissa herättämän kiihkon. Cartier-Bresson oppi tuntemaan paikalliset seremoniat ja uskonnon syvällisesti, ja hänen valokuvansa ilmentävät kokonaisen yhteiskunnan ilmapiiriä, mietiskelyä ja sisäistä elämää.

Myöhemmin vuosien 1966 ja 1980 matkoilla otetut kuvat ovat entistä enemmän eräänlaisen abstraktion värittämiä, taiteilijan havainnon kautta tiivistyneitä ja ikään kuin eläviä. Valokuvaajan ja hänen kuvaamansa maan välille tuntuu kehittyneen erityinen suhde. Henri Cartier-Bressonin kuvat todistavat voimallisesti, miten lumoutunut hän oli intialaisesta kulttuurista ja filosofiasta.

Museonjohtajan blogi

Marja Sakarin blogi: Kopiointia, lainaamista vai omimista?

  Koronavirus on hallinnut uutisiamme maaliskuun puolivälistä lähtien. Oli iloinen – ja turruttavasta uutisvirrasta herättävä – yllätys nähdä kesäkuisessa uutislähetyksessä tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen yllä von Wrightin veljesten maalauksiin perustuvan malliston kukkamekko. Makia Clothingin mekon kuosi perustuu Magnus von Wrightin pieneen yksityiskokoelmaan kuuluvaan…

Lue lisää