Henri Cartier-Bresson

© Ateneumin taidemuseo. Kuva: Ville Malja

Intia

Henri Cartier-Bresson kävi Intiassa useaan otteeseen. Ensimmäisellä matkallaan vuonna 1948 hän kuvasi Gandhin vain minuutteja ennen tämän kuolemaa sekä hautajaisten kansanjoukoissa herättämän kiihkon. Cartier-Bresson oppi tuntemaan paikalliset seremoniat ja uskonnon syvällisesti, ja hänen valokuvansa ilmentävät kokonaisen yhteiskunnan ilmapiiriä, mietiskelyä ja sisäistä elämää.

Myöhemmin vuosien 1966 ja 1980 matkoilla otetut kuvat ovat entistä enemmän eräänlaisen abstraktion värittämiä, taiteilijan havainnon kautta tiivistyneitä ja ikään kuin eläviä. Valokuvaajan ja hänen kuvaamansa maan välille tuntuu kehittyneen erityinen suhde. Henri Cartier-Bressonin kuvat todistavat voimallisesti, miten lumoutunut hän oli intialaisesta kulttuurista ja filosofiasta.

Tiedotteet

Kilpailukutsu: Erasmus-ohjelma 35 vuotta -erikoisrahan suunnittelukilpailu

Valtiovarainministeriön asettama juhlarahalautakunta järjestää suunnittelukilpailun kahden euron erikoisrahan taiteellisen suunnittelun toteutuksesta osana Euroopan komission järjestämää erikoisrahan suunnittelukilpailua. Erikoisrahan aiheena on Erasmus-ohjelma (nykyisin Erasmus+). Erikoisrahalla juhlistetaan Erasmus-ohjelman 35-vuotisjuhlavuotta vuonna 2022. Kilpailuaika päättyy 6. marraskuuta 2020. Erasmus+ on Euroopan unionin koulutuksen, nuorisoalan sekä urheilun ohjelma. Ohjelma…

Lue lisää